laskovy Napisano 9 Września 2011 Udostępnij Napisano 9 Września 2011 Kupiłem kask Rockrider SIX, rozmiar 57-59. Kupiłem go w Internecie - była okazja. Wiem, że zrobiłem źle, ale mając rozmiar głowy 58 myślałem że będzie dobry. Kask wchodzi mi na głowę, ale jest ciasny w okolicach skroni. Może tak ma być? To kask enduro. Nie wiem co robić - sprzedać go, próbować jakoś dopasować, jeździć w nim? Co doradzicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woolfik Napisano 9 Września 2011 Udostępnij Napisano 9 Września 2011 Jeżeli kupiony w sklepie, z paragonem, to kupując zdalnie masz ustawowe 10 dni na zwrot niezniszczonego towaru. Bo po co się frustrować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
psycho Napisano 9 Września 2011 Udostępnij Napisano 9 Września 2011 Jeżeli kupiony w sklepie, z paragonem, to kupując zdalnie masz ustawowe 10 dni na zwrot niezniszczonego towaru. Bo po co się frustrować? Według przepisów jeśli było to kupione przez "Kup teraz" masz prawo zwrotu/wymiany, natomiast jeśli była to licytacja to z tego co wiem nie ma przymusu aby sprzedający przyjął zwrot. (oczywiście jeśli było to Allegro) Jeśli kask jest za ciasny to będzie Ci po prostu niewygodnie więc ja bym próbował wymienić lub zwrócić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tysia87 Napisano 9 Września 2011 Udostępnij Napisano 9 Września 2011 Według przepisów jeśli było to kupione przez "Kup teraz" masz prawo zwrotu/wymiany, natomiast jeśli była to licytacja to z tego co wiem nie ma przymusu aby sprzedający przyjął zwrot. (oczywiście jeśli było to Allegro) Jeśli kask jest za ciasny to będzie Ci po prostu niewygodnie więc ja bym próbował wymienić lub zwrócić. Zwrócić można w ciągu 10 dni tylko i wyłącznie jeżeli zostało to kupione od firmy jeżeli od osoby prywatnej to sprzedający nie musi się na to zgodzić i nie ważne czy jest to kupione Kup teraz czy licytacja.... @laskovy spróbuj wymienić na pasujący albo oddać może się osoba sprzedająca zgodzi, ale nie musi :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 9 Września 2011 Udostępnij Napisano 9 Września 2011 1. Kask powinni przyjąć - to chyba korzyść z zakupów internetowych. 2. Na przyszłość: kaski miewają różny kształt skorupy wewnątrz, poza tym też różną głębokość. Oznacza to że w teorii może pasować co do rozmiaru a realnie zupelnie nie. Przez internet kupiłbym tylko kask który zmierzyłem czyli po wizycie w stacjonarnym sklepie, lub taki który zmierzyłem np u kogoś znajomego. 3. Duży problem ze spasowaniem głowy i kasku można mieć jeśli jesteś na granicy rozmiarów. Ja tak miałem np z kaskiem giro switchblade - rozmiar M był płytki i właściwie przyciasny a L luźny i na granicy ściągnięcia klamer. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskovy Napisano 9 Września 2011 Autor Udostępnij Napisano 9 Września 2011 Zwrot odpada - kupiłem od osoby prywatnej, ewentualnie mogę go sprzedać. Noszę go teraz i nie jest źle (poza tym, że wyglądam jak kretyn chodząc w nim po domu ) Zamierzam go ponosić przez jakąś godzinę i zobaczę czy mnie będzie baniak bolał Problemem w kasku jest opaska dopasowująca - z tyłu jest luźna a przy skroniach jest ciasna. Natomiast sama skorupa w środku pasuje idealnie, nawet jest lekki luz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tysia87 Napisano 9 Września 2011 Udostępnij Napisano 9 Września 2011 Na Twoim miejscu pochodziłabym po sklepach i po przymierzała kilka modeli i w tedy jak już dopasujesz zamówiła na np.: alledrogo. Ja tak często robię i nigdy złej rzeczy (czyt. niedopasowanej ) nie kupiłam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskovy Napisano 9 Września 2011 Autor Udostępnij Napisano 9 Września 2011 Ale ten... jest jedyny w swoim rodzaju, jest przepiękny (i się sobie w nim podobam ) Oczywiście jak będzie niewygodny to go sprzedam a kupię coś innego. To ten http://store.btwin.com/casques-vtt-casques-velo-casque-sport-six-id_DUP11300_8113511.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskovy Napisano 10 Września 2011 Autor Udostępnij Napisano 10 Września 2011 Raczej nic z tego nie będzie - ucisk na skronie jest dosyć denerwujący i przeszkadzający. Poza tym kask ma dziwną linię - zaczyna się tuż nad brwiami co utrudnia noszenie okularów. Oj coś chyba w tej Francji źle rozumieją rozmiar głowy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zazi Napisano 10 Września 2011 Udostępnij Napisano 10 Września 2011 http://www.youtube.com/user/PerformanceBikes#p/c/E9EE3D5B9AA33AA3/6/o29DWZQyspU tu masz link jak dobrać kask. Może następnym razem Ci się przyda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskovy Napisano 10 Września 2011 Autor Udostępnij Napisano 10 Września 2011 Tak jak napisałem powyżej - kask kupiłem jako używany (chociaż nie był noszony, ale nie ma po prostu paragonu) od osoby prywatnej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 10 Września 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 10 Września 2011 Ciasny kask to jak chodzenie w za małych butach. Sprzedaj, kup taki który możesz przymierzyć. Rozmiarówki producentów niestety się różnią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskovy Napisano 10 Września 2011 Autor Udostępnij Napisano 10 Września 2011 Sprzedaję go i decyduję się na ten http://madbike.pl/Kask_MERIDA_ELEMENT_BLACK_ML_55_61cm-41.html Potrzebuję kask w miarę uniwersalny - do MTB i do szosy, myślę że ten będzie w sam raz. Tyle, że nigdzie nie ma koloru czarnego w rozmiarze L/XL... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 10 Września 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 10 Września 2011 Taki? http://sklep.trybik.eu/go/_info/?id=1000&sess_id=d8616449f0b14531f96be9b9a70f8789 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskovy Napisano 10 Września 2011 Autor Udostępnij Napisano 10 Września 2011 Taki, ale nie wiadomo czy rozmiar M jest dostępny. Wysłałem zapytanie. Dzięki No i niestety rozmiarów M (tak jak gdzie indziej) nie ma Zastanawiam się nad lekkim "przystosowaniem" mojego obecnego kasku. Nacisk na czaszkę odbywa się w miejscu, gdzie przy czole ta plastikowa opaska zaczyna stykać się z tą szarą pianką, po lewej i po prawej stronie na odcinku mniej więcej 1,5 cm. Może tą piankę "wymodelować"? Może troszkę jej wyciąć? Co sądzicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 10 Września 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 10 Września 2011 A Ty nie potrzebujesz L/XL zamiast M? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskovy Napisano 10 Września 2011 Autor Udostępnij Napisano 10 Września 2011 Ja mam rozmiar między 57 a 58, problem w tym, że mam kwadratowy łeb i ten kask mnie ciśnie w kości powyżej skroni. Ten kask jest w rozmiarze L. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 10 Września 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 10 Września 2011 No ale M jest mniejsze od L/XL. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskovy Napisano 10 Września 2011 Autor Udostępnij Napisano 10 Września 2011 No wiem, ale... kask który mam jest L. Rozumiem, że pytasz o kask Meridy, który jest M, ale M w Meridzie to 55-61, więc się mieszczę No ale powracając do tematu - co myślicie o lekkiej "przeróbce" mojego obecnego kasku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 10 Września 2011 Udostępnij Napisano 10 Września 2011 Mieścić się możesz, ale wiesz ile kasków przymierzyłem zanim kupiłem ten właściwy? Mniejsza o liczby. Takie rzeczy jak kask czy buty BEZWZGLĘDNIE TRZEBA przymierzyć przed zakupem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrawitacyjnyPl Napisano 12 Września 2011 Udostępnij Napisano 12 Września 2011 Dokładnie,nawet jeżeli znasz swój rozmiar to lepiej przymierzyć przed zakupem. Za mały kask,to też mniejszy komfort podczas jazdy. Odczuwasz ucisk w okolicach skroni,a nie jest to wskazane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskovy Napisano 12 Września 2011 Autor Udostępnij Napisano 12 Września 2011 Ja w ogóle jakiś dziwny jestem - mierzyłem dzisiaj w sklepie Meridę Element M/L i ta jest znowu lekko za duża... Chyba po prostu wyrżnę troszkę pianki z tego pasa i będzie git Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mistrz173 Napisano 14 Września 2011 Udostępnij Napisano 14 Września 2011 Jeżeli jeszcze nie wyciąłeś, to lepiej nie wycinaj. Weź do ręki łyżkę do zupy, nagrzej ją nad gazem, i w ten piękny sposób wymodeluj. Będzie o wiele ładniej niż przy "wyrżnięciu" nożem, a do tego nie uszkadzasz tak bardzo struktury materiału Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskovy Napisano 14 Września 2011 Autor Udostępnij Napisano 14 Września 2011 Wyrżnąłem. Z łyżką by nie przeszło, bo to nie była pianka tylko taka miękka guma. Ale leży teraz idealnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
deprym Napisano 14 Września 2011 Udostępnij Napisano 14 Września 2011 W przyszłości można sprzedać na allegro. Zawsze tak robię, jak kupię coś nie w rozmiarze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.