Skocz do zawartości

[Kask] Czy może być lekko ciasny?

laskovy

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem kask Rockrider SIX, rozmiar 57-59. Kupiłem go w Internecie - była okazja. Wiem, że zrobiłem źle, ale mając rozmiar głowy 58 myślałem że będzie dobry. Kask wchodzi mi na głowę, ale jest ciasny w okolicach skroni. Może tak ma być? To kask enduro. Nie wiem co robić - sprzedać go, próbować jakoś dopasować, jeździć w nim? Co doradzicie?

Jeżeli kupiony w sklepie, z paragonem, to kupując zdalnie masz ustawowe 10 dni na zwrot niezniszczonego towaru. Bo po co się frustrować?

Według przepisów jeśli było to kupione przez "Kup teraz" masz prawo zwrotu/wymiany, natomiast jeśli była to licytacja to z tego co wiem nie ma przymusu aby sprzedający przyjął zwrot. (oczywiście jeśli było to Allegro) :P

Jeśli kask jest za ciasny to będzie Ci po prostu niewygodnie więc ja bym próbował wymienić lub zwrócić.

Według przepisów jeśli było to kupione przez "Kup teraz" masz prawo zwrotu/wymiany, natomiast jeśli była to licytacja to z tego co wiem nie ma przymusu aby sprzedający przyjął zwrot. (oczywiście jeśli było to Allegro) :P

Jeśli kask jest za ciasny to będzie Ci po prostu niewygodnie więc ja bym próbował wymienić lub zwrócić.

Zwrócić można w ciągu 10 dni tylko i wyłącznie jeżeli zostało to kupione od firmy jeżeli od osoby prywatnej to sprzedający nie musi się na to zgodzić i nie ważne czy jest to kupione Kup teraz czy licytacja....

@laskovy spróbuj wymienić na pasujący albo oddać może się osoba sprzedająca zgodzi, ale nie musi :/

1. Kask powinni przyjąć - to chyba korzyść z zakupów internetowych.

2. Na przyszłość: kaski miewają różny kształt skorupy wewnątrz, poza tym też różną głębokość. Oznacza to że w teorii może pasować co do rozmiaru a realnie zupelnie nie. Przez internet kupiłbym tylko kask który zmierzyłem czyli po wizycie w stacjonarnym sklepie, lub taki który zmierzyłem np u kogoś znajomego.

3. Duży problem ze spasowaniem głowy i kasku można mieć jeśli jesteś na granicy rozmiarów. Ja tak miałem np z kaskiem giro switchblade - rozmiar M był płytki i właściwie przyciasny a L luźny i na granicy ściągnięcia klamer.

Zwrot odpada - kupiłem od osoby prywatnej, ewentualnie mogę go sprzedać. Noszę go teraz i nie jest źle (poza tym, że wyglądam jak kretyn chodząc w nim po domu :P) Zamierzam go ponosić przez jakąś godzinę i zobaczę czy mnie będzie baniak bolał ;) Problemem w kasku jest opaska dopasowująca - z tyłu jest luźna a przy skroniach jest ciasna. Natomiast sama skorupa w środku pasuje idealnie, nawet jest lekki luz.

Raczej nic z tego nie będzie - ucisk na skronie jest dosyć denerwujący i przeszkadzający. Poza tym kask ma dziwną linię - zaczyna się tuż nad brwiami co utrudnia noszenie okularów. Oj coś chyba w tej Francji źle rozumieją rozmiar głowy... :(

Taki, ale nie wiadomo czy rozmiar M jest dostępny. Wysłałem zapytanie. Dzięki :)

No i niestety rozmiarów M (tak jak gdzie indziej) nie ma :( Zastanawiam się nad lekkim "przystosowaniem" mojego obecnego kasku. Nacisk na czaszkę odbywa się w miejscu, gdzie przy czole ta plastikowa opaska zaczyna stykać się z tą szarą pianką, po lewej i po prawej stronie na odcinku mniej więcej 1,5 cm. Może tą piankę "wymodelować"? Może troszkę jej wyciąć? Co sądzicie?

5_f.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...