Zavic Napisano 8 Września 2011 Napisano 8 Września 2011 Witam wszystkich serdecznie, Jestem nowym użytkownikiem tego forum (choć śledzę je już od jakiegoś czasu). Podobnie jak wielu mi podobnych, postanowiłem włączyć się do dyskusji stając przed wyborem nowego roweru. Chyba nikomu nie są obce dylematy towarzyszące takiej decyzji, dlatego chciałbym prosić Was o pomoc w dokonaniu najrozsądniejszego wyboru. Górna granica cenowa w obrębie której prowadzę poszukiwania oscyluje w okolicy 2000 zł (tzn. wolałbym nie przekraczać tych 2000, chyba, że trafiłbym na naprawdę godną uwagi okazję - wówczas mógłbym może wysupłać jeszcze ze 200 zł). Teraz może dwa słowa o przeznaczeniu roweru. Bardzo lubię jazdę na łonie natury, tj. po drogach leśnych, polnych i szutrowych. Nierzadko zdarza mi się również jeździć po wąskich ścieżkach i pieszych szlakach, czasem poruszam się w ogóle poza drogami. Potrzebuję zatem sprzętu, który poradzi sobie z grząskim lub nierównym gruntem, lecz również sprawdzi się na asfalcie (ciężko go czasami ominąć ). Lubię robić sobie nieco dłuższe trasy (po kilkadziesiąt kilometrów), zatem rower powinien być też możliwie wygodny. Nie jestem bardzo wymagający, jednak chciałbym kupić w miarę możliwości przyzwoity rower z porządną ramą pozwalającą na ewentualną dalszą rozbudowę oraz z solidnym jak na ten przedział cenowy osprzętem, który dzielnie posłuży mi przez kilka sezonów (nie chce kupować roweru i od razu wymieniać iluś części). Zdaje sobie sprawę, że w podanym przeze mnie przedziale cenowym pole manewru jest mocno ograniczone, jednakże wrzesień jest czasem wyprzedaży i udało mi się znaleźć dwie ciekawe oferty: 1. Felt Q700 z 2009 roku: http://wwww.katalogrowerowy.pl/produkt.php?action=dodaj&id_produktu=668&kr=2009 2. Kross Level A6 V-brake 2011: http://www.kross.pl/rower/131-LEVEL_A6_V-BRAKE.html Oba rowery można nabyć w granicach podanej przeze mnie kwoty, przy czym Felt jest nawet 200 zł tańszy od Krossa. I tu pojawia się moje pytanie do Was: Co lepiej wybrać? Pod względem osprzętu oba rowery prezentują chyba podobny poziom. Nie jestem pewien, czy Kross nie ma nieco lepszej ramy (no i jest lżejszy), natomiast Felt ma chyba lepszy amortyzator (tak słyszałem) no i atrakcyjniejszą cenę. A może przeoczyłem jeszcze jakieś istotne detale? Bardzo proszę o pomoc, bo mam już mętlik w głowie! P.S. Dodam jeszcze, że różnica w rozmiarze ramy między jednym a drugim rowerem jest niewielka: Felt - 19,5", Kross - 20" (mam 186 cm wzrostu). Poniekąd problemem utrudniającym podjęcie decyzji jest również fakt, że nie mogę porównać obu rowerów na żywo, ponieważ nigdzie w Łodzi nie mogę ich znaleźć.
Nrv Napisano 8 Września 2011 Napisano 8 Września 2011 Podłączam się do tematu, ponieważ jestem ciekaw opinii. Natomiast znalazłem jeszcze 3 wydaje mi się ciekawe bike'i: http://wwww.katalogrowerowy.pl/produkt.php?id_produktu=1277&kr=2009 http://wwww.katalogrowerowy.pl/produkt.php?id_produktu=1031&kr=2009 http://wwww.katalogrowerowy.pl/produkt.php?id_produktu=1546&kr=2009 Z tym, że nie wiem czy rowery z 2k9 są jeszcze dostępne w sprzedaży, wydaje mi się że niezbyt.
Wonsky Napisano 8 Września 2011 Napisano 8 Września 2011 Stawiam na Krossa - rama rocznika 2011 jest naprawde bardzo dobra i sztywna oraz atrakcyjna wizualnie (szlifowane spawy, tylni trójkąt monostay). Obydwa są dość podobne jeżeli chodzi o osprzęt więc to kryterium rozważyłbym jakbym do końca nie był przekonany do reszty Jeżeli chodzi o amortyzator to ze swojej strony bardziej polecam XCRa od Darta 2 ale tu zdania często są podzielone. Wybierając te rowery ja kierowałbym się głównie ramą która w Krossie naprawde jest porządnie wykonana i jest dobrą bazą do późniejszej rozbudowy roweru.
Zavic Napisano 9 Września 2011 Autor Napisano 9 Września 2011 Tak też mi się wydawało, że rama w Krossie jest warta uwagi (choć czytałem o nich różne opinie). A co z pozostałym osprzętem? Mechanizm korbowy, piasty, mostek, kierownica, hamulce itp.? Pytam, ponieważ Felt pierwotnie był droższy niż ten Kross i zastanawiam się, czy wynika to jedynie z marki, czy też Kross ma jakieś słabe punkty (tzn. słabsze niż w Felcie). Znalazłem jeszcze jedną interesującą ofertę, a mianowicie model Kross Level A6 V-brake z rocznika 2010: http://www.katalogrowerowy.pl/kr/rowery/xcmaratonprzelaj/9700-level-a6?page=3&pr_brand=Kross&pr_year=2010 Rower jest w tej samej cenie co model z bieżącego rocznika i na pierwszy rzut oka widać, że ma lepszy osprzęt. Dlaczego zatem się tu rozpisuje w środku nocy, zamiast po prostu go kupić? Powód jest bardzo prozaiczny. Jak na ironię losu, mimo, że osprzęt we wspomnianym rowerze naprawdę przypadł mi do gustu, niestety nie można powiedzieć tego o jego malowaniu (znalazłem wersję w kolorze białym). Domyślam się, że wielu z Was pomyśli iż to błahostka, niemniej jednak trudno mi zupełnie zignorować doznania natury estetycznej dokonując tego typu zakupu... Dlatego też kieruje do Was kolejne pytanie: czy różnice w osprzęcie obu modeli są na tyle istotne i zauważalne podczas użytkowania, że warto mimo wszystko kupić rower mniej podobający się wizualnie, czy też nie ma to większego znaczenia? Chętnie poczytałbym również opinie osób, które posiadają (lub posiadały / miały bliższy kontakt ) któryś z wymienionych modeli Krossa, lub Felta. Jakie macie wrażenie z jazdy, jak się Wam sprawują te rowery? Może znajdzie się ktoś o podobnym wzroście do mojego i napisze jak mu odpowiada geometria ramy? Chciałbym wkrótce dokonać jakiegoś wyboru (oby trafnego!), bo lada moment może się okazać, że nie ma już w czym wybierać, ale jestem ciekaw Waszych opinii. Z góry bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi, sugestie i rady . Pozdrawiam!
Zavic Napisano 10 Września 2011 Autor Napisano 10 Września 2011 Weekend, ładna pogoda, więc większość z Was zapewne korzysta z resztek sezonu rowerowego...ale może ktoś jeszcze doda swoje trzy grosze do tej dyskusji? Chciałbym w okolicach poniedziałku złożyć już zamówienie, ale wcześniej chętnie przeczytam co macie do powiedzenia .
Nrv Napisano 10 Września 2011 Napisano 10 Września 2011 A byłeś może w Piaście? Ostatnio znajomy kupił tam level A2 i jest zadowolony. Pracownik dużo mu doradził przy kupnie bike'a a można też zamówić rower jeśli konkretnego nie mają na stanie.
Zavic Napisano 10 Września 2011 Autor Napisano 10 Września 2011 Tak, byłem już w Piaście. Niestety nie znalazłem nic interesującego w cenie, jaką mogę przeznaczyć. Feltów nie ma w ogóle, podobnie jak wyższych modeli Krossa (m.in. Levela A6). Sprzedawca sam powiedział, że w tym roku w ogóle ich nie zamawiał, ponieważ nie opłacałoby mu się to przy cenach, za jakie można kupić te rowery w internecie. Jedynym miejscem w Łodzi, gdzie można dostać Felty jest salon Sujki przy al. Politechniki, ale niestety ceny mają tam zaporowe ;/. Krossy ogólnie ciężko gdziekolwiek wypatrzeć (wciąż mówię o A6 oczywiście). Rozważam zrobienie zakupów w jednym z tych sklepów: Felt: www.synkros.pl/product-pol-1504-Rower-Felt-Q700-19-5-21-5-.html Kross 2011: www.mudserwis.com/kross-2011-level-a6-vbrake-p-1395.html?osCsid=3f0509a31cd29f1c983f4a0f73fd99d9 lub www.rowertak.pl/product-pol-934-Kross-Level-A6-V-Brake-2011.html Kross 2010: www.allegro.pl/piekny-kross-level-a6-2010-bialy-shimano-slx-dart2-i1811735049.html Jeżeli ktoś wie coś o którymś z nich, to również chętnie poznam opinie. Pozdrawiam!
Wonsky Napisano 10 Września 2011 Napisano 10 Września 2011 Na moje oko różnica w osprzęcie jest na tyle mała (czyt. prawie/wcale nie zauważalna) że możesz kierować sie względami estetycznymi.
Zavic Napisano 10 Września 2011 Autor Napisano 10 Września 2011 Zatem na chwilę obecną w mojej prywatnej klasyfikacji prym wiedzie tegoroczny model Krossa A6. Niemniej jednak wciąż jestem otwarty na nowe komentarze i sugestie . Będę również wdzięczny za jakieś informacje odnośnie sklepów, do których podałem Wam linki w poprzednim poście. Może ktoś miał styczność z którymś z nich i wie, czy są godne zaufania.
ooggii Napisano 10 Września 2011 Napisano 10 Września 2011 tu masz A6 w dobrej cenie, o sklepie są różne opinie w większości negatywne, wklejam w celach poglądowych http://www.rowery-wilex.pl/sklep/asortyment.php?id_kategorii=1&id_firmy=0&slowa=level&wg=data&jak=desc&ile=20&str=1&id_produktu=1101 kilka tygodni temu A6 kosztował mnie 1780 łącznie z przesyłką, więc poszukaj w swojej okolicy (i nie tylko) małych sklepów bez własnych stron www, telefon w dłoń i dzwoń, negocjuj, targuj się. Dogadaj się ze sprzedawcą żeby (za jakąś dopłatą) zamontował ci zaciski do piast Zefal Lock N' Roll - nie będziesz musiał plątać linki przy przypinaniu roweru. Pomyśl też o innych popierdółkach typu błotniki, zapięcie, oświetlenie odnośnie levela A6 2010 i 2011 - ramy są inne, nie sądzę żeby mieli zamiar wprowadzać zmiany na gorsze, więc można założyć, że rama 2011 jest "bardziej dopracowana" Rowery kross 2011 pewnie jeszcze potanieją (producent nie życzy sobie żeby w magazynach stały "stare" modele i będzie je wypychał na sklepy).
Nrv Napisano 10 Września 2011 Napisano 10 Września 2011 Ja osobiście wstrzymam się z zakupem roweru gdzieś tak do lutego/marca. Mam nadzieję, że wtedy uda mi się kupić coś trochę taniej i od wiosny zacząć jazdę an nowym sprzęcie A jeśli możesz polecić jakieś sklepy w Łodzi gdzie będę mógł przymierzyć się do ramy to będę wdzięczny.
ooggii Napisano 10 Września 2011 Napisano 10 Września 2011 Ja osobiście wstrzymam się z zakupem roweru gdzieś tak do lutego/marca. Mam nadzieję, że wtedy uda mi się kupić coś trochę taniej i od wiosny zacząć jazdę an nowym sprzęcie A jeśli możesz polecić jakieś sklepy w Łodzi gdzie będę mógł przymierzyć się do ramy to będę wdzięczny. W Łodzi macie sklepy z krossem więc w czym problem. http://kross.pl/pol/dealers/index Trzeba zasugerować sprzedawcy, że chcesz kupić konkretny sprzęt w twoim rozmiarze. Ja tak zrobiłem, ale wahałem się między A2,A4 i poprosiłem żeby je sprowadzili. Przy okazji wzięli jeszcze A6. Jak wystawili sprzęt na sklep to obejrzałem, pomacałem, pojeździłem i wybrałem (ostatecznie i tak kupiłem przez neta bo znalazłem taniej)
Zavic Napisano 11 Września 2011 Autor Napisano 11 Września 2011 Ja osobiście wstrzymam się z zakupem roweru gdzieś tak do lutego/marca. Mam nadzieję, że wtedy uda mi się kupić coś trochę taniej i od wiosny zacząć jazdę an nowym sprzęcie A jeśli możesz polecić jakieś sklepy w Łodzi gdzie będę mógł przymierzyć się do ramy to będę wdzięczny. Również przeszło mi to przez myśl, jednak rozmowy z paroma osobami uświadomiły mi, że wiosną mogą być problemy z dostępnością towaru. Tzn. teoretycznie wybór będzie większy, ale będą to przede wszystkim nowe modele z cenami na nowy sezon. Te starsze, przecenione rowery być może będą w atrakcyjnych cenach niż obecnie, ale będą już poprzebierane, zatem trudniej będzie znaleźć coś dla siebie. Ponoć właśnie koniec sezonu jest najlepszym okresem na zakup roweru. Jeśli chodzi o sklepy, to sprawdź prócz wspomnianej już Piasty także Free Ride Shop na Franciszkańskiej, Dynamo na Kilińskiego, Exim Bike na Łagiewnickiej (tam jeszcze nie byłem) i np. ten sklep Sujki w okolicy Alei Politechniki (wysokie ceny, ale sprzęt z górnej półki - właściciel jest byłym olimpijczykiem, choć osobiście też jeszcze tam nie dotarłem ). W Łodzi macie sklepy z krossem więc w czym problem. http://kross.pl/pol/dealers/index Trzeba zasugerować sprzedawcy, że chcesz kupić konkretny sprzęt w twoim rozmiarze. Ja tak zrobiłem, ale wahałem się między A2,A4 i poprosiłem żeby je sprowadzili. Przy okazji wzięli jeszcze A6. Jak wystawili sprzęt na sklep to obejrzałem, pomacałem, pojeździłem i wybrałem (ostatecznie i tak kupiłem przez neta bo znalazłem taniej) Wszystko pięknie, ale trudno znaleźć interesujący model. Dla przykładu, we wspomnianym Exim - Bike'u, który również jest dealerem Krossa, po konsultacji telefonicznej dowiedziałem się, że na obecną chwilę żadnych Krossów nie mają, a w Piaście (też dealer Krossa) mieli tylko kilka niższych modeli na krzyż. Oczywiście można zamówić tam wybrany przez siebie model, ale sprowadzą go dopiero, gdy zapłacimy zaliczkę...także ja podziękuję . ooggii, w jakim sklepie kupiłeś swojego Krossa, jeśli mogę spytać? Dzięki za link do Wilexa. Już jakiś czas temu zastanawiałem się nad zrobieniem tam zakupów (A6 kosztowała na allegro ok. 1800 zł), ale po przeczytaniu opinii na temat tego sklepu skutecznie się zniechęciłem. Jeśli będę się jednak decydował na zakup Krossa, to rozważam nabycie go tu - Mudserwis lub tu - RowerTak. Chyba, że ktoś odradzi mi z jakichś konkretnych powodów zakup w którymś z powyższych sklepów, tudzież doradzi zakupy w innym. Rozważam różne możliwości. Pozdrawiam!
Qlaudi Napisano 12 Września 2011 Napisano 12 Września 2011 Witam, w związku z tym, ze po raz pierwszy jestem na Forum Rowerowym, to chciałbym wszystkich powitać. Do rzeczy. Na początku wakacji zakupiłem Krossa Level A6 2011 (model z tarczami) i jestem bardzo zadowolony z zakupu. Rower sprawdza się naprawdę doskonale. Swojego zakupu dokonałem na rowertak.pl i mogę szczerze polecić ten sklep. Ja również miałem dylemat i długo szukałem najlepszego kompromisu pomiędzy ceną, a jakością. Mogę stwierdzić, że mój obecny rower, to świetna jakość za przyzwoitą cenę. Wybór należy do Ciebie.
ooggii Napisano 13 Września 2011 Napisano 13 Września 2011 ooggii, w jakim sklepie kupiłeś swojego Krossa, jeśli mogę spytać? Kupiłem w wilex rowery lublin cośtam (ten sklep z linka z brzydką opinią). Kupiłem tam bo był tani. Przesyłka natychmiastowa. Rower dotarł ok pomijając ryskę pod neoprenem(na pewno nie z winy sprzedawcy), zrobiłem kilka małych poprawek po montażyście i w teren Miałem kupować w swoim mieście, ale wyszło inaczej. Jak chcesz poszukać tanich sztuk to tutaj coś na pewno będzie http://www.vineta.pl/kontakt.htm (uwaga, to spółdzielnia pracy,jakiś postpeerelowski twór) Nie mam już ich wizytówki ale zadzwoń na sekretariat i niech cię przełączą na sklep rowerowy Tak naprawdę to najlepiej kupić gdzieś pod nosem, żeby potem smędzić sprzedawcy przez dwa lata, że tu puka a tam skrzypi. Chyba ze tego typu usterki likwidujesz samodzielnie. A jak masz w swoim mieście sklep z zaufanym serwisem to warto dopłacić te 100-150zł za fachową obsługę po sprzedażową.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.