kry Napisano 8 Września 2011 Udostępnij Napisano 8 Września 2011 urwałem łańcuch, poszedłem do sklepu po nowy i dowiedziałem się ciekawej rzeczy, a mianowicie ze do mojego wolnobiegu (7 tarcz), nie da sie dobrac odpowiedniego lancucha (co troche sie kloci z tym co czytalem w necie, bo wg tego co czytalem powinien pasowac kazdy lancuch ktory przeznaczony jest do kasety 6,7 i 8 biegowej, wolobieg produkcji shim) i musze wymienic wolnobieg razem z lancuchem, to prawda czy ktos probuje mnie naciagnac ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pavvel Napisano 8 Września 2011 Udostępnij Napisano 8 Września 2011 A widział ten łańcuch i rower? Bo od tego zależy odpowiedź P. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kry Napisano 8 Września 2011 Autor Udostępnij Napisano 8 Września 2011 tak, widział. wolnobiego to http://www.amazon.co.uk/Shimano-14-28-Speed-Screw-Freewheel/dp/B000WFHUKQ , kupiłem nawet nowy łańcuh i jak go przykładam do starego to wygląda identycznie, jedynie co, to nie wiem jak go zalozyc ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paweloko Napisano 8 Września 2011 Udostępnij Napisano 8 Września 2011 Może chodziło mu o to że nowy łańcuch może przeskakiwać na starym wolnobiegu. Dlatego przy zużytym napędzie wymienia się komplet. Może da się skuć stary łańcuch. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gordon91 Napisano 8 Września 2011 Udostępnij Napisano 8 Września 2011 Tylko o to może chodzić. Łańcuch po prostu musi być taki sam. Jeśli czujesz,że Twój wolnobieg może spokojnie przyjąć nowy łańcuch to spokojnie możesz wymienić tylko łańcuch właśnie. Chociaż zazwyczaj faktycznie wymienia się go razem z kasetą/wolnobiegiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kry Napisano 8 Września 2011 Autor Udostępnij Napisano 8 Września 2011 to raczej nie to, wolnobieg ma zrobione jakies 550 - 600 km, wiec nie przesadzajmy Nie wiem czy jest sens skuwac, bo zerwal sie w 2 miejscach, jechalem po lesie i nie widzialem ze lezy jakas galaz, w zasadzie myslalem ze to korzen i jakos nie fartowanie na nia najechalem ze zerwal mi sie lancuch. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pavvel Napisano 8 Września 2011 Udostępnij Napisano 8 Września 2011 Skoro widział,, zapewne stwierdził, że wolnobieg jest już zużyty i wypadałoby go wymienić. Szkoda katować łańcucha na zniszczonym wolnobiegu. Tak naprawdę, czy wymienisz tylko łańcuch, czy razem z kasetą / wolnobiegiem, zależy tylko od tego, jak mocno są zużyte. To nie jest jakiś duży koszt, więc chcę wierzyć, że nie próbował Cię gość naciągnąć. P. Ps. Choć jak piszesz przy takim przebiegu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bardakon Napisano 8 Września 2011 Udostępnij Napisano 8 Września 2011 Na moim wolnobiegu, który miał lat 8 i pewnie z tyle samo tysięcy kilometrów (rower na miasto) działały bez problemu łańcuchy accenta po 14zł więc spróbuj, majątku nie stracisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekw Napisano 8 Września 2011 Udostępnij Napisano 8 Września 2011 urwałem łańcuch od kiedy jest to powód do wymiany łańcucha na nowy ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kry Napisano 8 Września 2011 Autor Udostępnij Napisano 8 Września 2011 od kiedy jest to powód do wymiany łańcucha na nowy ?? Czyli radził byś mi skucie ponownie ? Czy też może założenie spinki ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekw Napisano 8 Września 2011 Udostępnij Napisano 8 Września 2011 spinka jest praktyczna, a skucie najtańsze jeśli nie jest zbyt krótki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 9 Września 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 9 Września 2011 Pytanie czemu sie urwał... dobry lancuch nie rwie sie bez powodu. Jaki to lańcuch ? Jak jakieś kongobongo to lepiej kupić co w miare markowego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.