bialykom Napisano 4 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2006 http://allegro.pl/show_item.php?item=84901408 oczywiscie, ze przerzutka to czesc bardzo narazona na uszkodzenia mechaniczne, ktorych gwarancja nie obejmuje, ale zawsze moze sie trafic egzemplarz, ktory ma wade konstrukcyjna. gwarancja to rowniez pewnosc zrodla. ja osobiscie nie lubie dawac zarobic zlodziejom, kretaczom :angry: co nie znaczy, ze prowadzacy tamte aukcje nimi sa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 4 Lutego 2006 Mod Team Udostępnij Napisano 4 Lutego 2006 Mówisz żeby nie dawać zarobić krętaczom i tu całkowicie się z Tobą zgadzam. Ja robiąc zakupy na Allegro wybieram tylko pewnych i bezpiecznych sprzedających, jednak wymaganie gwarancji na przerzutkę wydaje mi się trochę dziwne i przesadzone. Myślę jednak, że w przypadku ewentualnej wady konstrukcyjnej sprzedawca powinien bezwzględnie wymienić towar bo jest on po prostu niezgodny z opisem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bialykom Napisano 4 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2006 jezeli sprzet jest z legalnego zrodla to gwarancja po prostu jest. inna kwestia jest osprzet zdejmowany z rowerow, bo wtedy gwarancje mamy na calosc... jednak wtedy sprzedajacy moze zaznaczyc to w aukcji. moze i troche przesadzone, ale zgodne z moimi pogladami co do wymiany sprzetu z allegro, to zalezy tylko od sprzedajacego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daron_mtb Napisano 12 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2006 siema pieter(też mam takie pseudo) kupiłem niedawno deorke i moim zdaniem jest w porządku. Oczywiście nie jest to xtr, ale może kiedyś... szerokiej drogi!!pozdro dla jeżdżących na authorach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamm84 Napisano 7 Maja 2006 Udostępnij Napisano 7 Maja 2006 z tego co zauwazyłem Deore to loteria tak jak niektóre serie piast były ok,tak kolejne miały jakieś błędy większość rowerów ze średniej półki ma montowane deore, ciekawe dlaczego mi to jakos podpada alivio albo xt, a tak wogóle to x-7/9 ale przy tym trzeba wymienic manetki deore zajechalem po 30tys, wierze ze na sramie uda się minimum 2x tyle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sysak Napisano 7 Maja 2006 Udostępnij Napisano 7 Maja 2006 Czemu nikt jeszcze nie napisał, że Deore jest przystosowane do obsługi wąskich łańcuchów na 9 biegów, a alivio nie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 7 Maja 2006 Mod Team Udostępnij Napisano 7 Maja 2006 Czemu nikt jeszcze nie napisał, że Deore jest przystosowane do obsługi wąskich łańcuchów na 9 biegów, a alivio nie? A wskaż mi jakieś konkretne różnice, które wg Ciebie świadczą o tym nieprzystosowaniu. Alivio równie dobrze i bez żadnych problemów radzi sobie z "dziewiątką". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hellsing Napisano 7 Maja 2006 Udostępnij Napisano 7 Maja 2006 Z tego co wiem Alivio rozni sie od deore tylko jedna widoczna roznica ,jest to ,to że deore obsluguje 9 rzędow,a alivio nie(http://arnik.freshsite.pl/product_info.php?cPath=22_43&products_id=252 gdzie jest wyraznie napisane ,ze jest 8-rzędowa).Mialem w swoim starym rowerze deore (poki mi go nie za##bali),teraz w nowej maszynie mam alivio i sprawuje sie o wiele lepiej niz stara deorka :> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 7 Maja 2006 Mod Team Udostępnij Napisano 7 Maja 2006 Hellsing to że Alivio obsługuje 8-rzędów to tylko teoria. Wiem bo sam się przekonałem, poza tym wiele osób śmiga na Alivio i 9-rzędowej kasecie. A że nowa Alivio chodzi lepiej od starej Deorki to normalne. Mam Deore po 10kkm, chodzi w miarę dobrze, ale precyzji zdecydowanie brakuje. Ostatnio na chwilę założyłem nową Alivio brata i różnica była duża. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wawrus Napisano 11 Maja 2006 Udostępnij Napisano 11 Maja 2006 Ja mam cały osprzęt na Deore(oprócz korby) i nie narzekam.Biegi wchodzą elegancko.Jedyną wadą przerzutki(kupiłem ją w normalnym sklepie za 130zł z promocji) było to że łożysko w kóleczku po deszczu zaczęło piszczec.Psiknęłem CX-80(czyt. WD-40)i wszystko gra jak nalezy.A to ze u NIEKTóRYCH Deorka sie psuje to albo wada fabryczna która z całą pewnościa wystepuje również w alivio i innych klasach shimano albo używaja ja niezgodnie z przeznaczeniem.Poza tym w tym temacie skupiono sie na tych właśnie 2 klasach.Ale inne tez sie psują.Nie ma takiego czegoś jak przerzutka niezniszczalna.Jak jestes psuja to i xtr rozwalisz. Zgadzam sie z opinia ze Deorka niewiele różni sie w działaniu w stosunku z Alivio ale myśle ze jest tak równiez z Deore/LX LX/XT XT/XTR.Różnice mogą byc wyczuwalne co 2 klasy np Alivio/LX LX/XTR. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
loser Napisano 14 Maja 2006 Udostępnij Napisano 14 Maja 2006 Ja rowniez mam prawie caly osprzet na deore i poki co nie jest zle.... Martwi mnie tylko tyl i tu mam pytanie: chodzi oto ze przezutka jest dosyc "luzna" i skacze do gory przy kazdym karwezniku obijajac o rame - czy tak juz ma byc czy mozna cos z tym zrobic ???? dokrecilem juz srobke naciagu mocowania - ale niewiele to dalo jedyne co to zostaje sruba mocujaca albo ... ochraniacz na ramę..... jasli mieliscie kiedys taki problem to poradzcie przosze pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel9016 Napisano 14 Maja 2006 Udostępnij Napisano 14 Maja 2006 ja mam deore xt chyba z 2000roku,nazywa sie jakos 735 .przezutka jest super katuje ja we fr i dosc lekkim dh i trzyma sie swietnie jedyne co przy niej zrobilem przez tyle czasu to wymienilem kolka na bbb.wkrecila mi sie kilka razy w szprychy i nic minimalne luzy.pisze ze ona obsluguje tylko 8 biegow u mnie obsluguje 9 bez problemow.jak gdzies znajdziesz najlepiej nowa to kupuj bez wahania dam foto mojej przezutki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawciu Napisano 14 Maja 2006 Udostępnij Napisano 14 Maja 2006 A ja mam pytanie odnosnie Alivio na 2006r, bo zauwazylem ze na ten rok w tych przerzutkach zaczeto stosowac duze koleczka, mialem acere z takimi duzymi koleczkami i nie bylem z niej dosc zadowolony(fakt fakte nie byla to wysokiej klasy przerzutka) i tu pojawia sie moje pytanko, czy warto zainwestowac w nia, czy dobrze sie sprawuje, odrazu powiem ze prawie w ogole nie skacze, tylko xc, cross z tym ze duze odleglosci dziennie pokonuje (50-100 km) oczywiscie zalezaloby mi takze na tym aby ewentualnia inna przerzutka byla dosc tania Aha, przelozenie na 8 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wawrus Napisano 14 Maja 2006 Udostępnij Napisano 14 Maja 2006 Deore za 65zł NOWA Jak widzisz możesz sie zaopatrzyc w nowa Deorke juz za 65zł. A nowa Alivio jest robiona pod Acere i jak dla mnie wygląda tandetnie.Jakby co to mozesz poszukac z 2005 roku.Moim zdaniem jest o wiele ładniejsza(ale to kwestia gustu).Ja mam Deorke ze sklepu za 130zł.Kupiłem ją w maju 2005.Uzywam do XC i troche skacze(czyt. czasami pod krawęznik)i jestem zadowolony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 14 Maja 2006 Mod Team Udostępnij Napisano 14 Maja 2006 Wszystkie przerzutki Shimano skaczą łącznie z XTR-em, co było widać na filmie porównującym go z X-0. Nowe Alivio też mi się nie podoba bo zrobili z niej prawie Acerę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel9016 Napisano 14 Maja 2006 Udostępnij Napisano 14 Maja 2006 to ten film gdzie na kamienistej drodze zmienia sie biegi na xtr i x0 ??jak ktos ma to niech poda link bo nie widzialem.z gory dzeki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Exar Napisano 14 Maja 2006 Udostępnij Napisano 14 Maja 2006 Osobiście używam Deore 2004, na razie nie ma z nią problemów. Dużo ludzi skarży się, że mocno bije o rame, niestety mają racje. O ile przy zeskawiwaniu z krawężników i troche wiekszych przeszkód ma sie nad tym kontrole, tak przy szybszych zjazdach po korzeniach i innych wybojach, przerzutka bije niemiłosiernie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bialykom Napisano 15 Maja 2006 Udostępnij Napisano 15 Maja 2006 ale to juz wada wszystkich shimano. moja deore coraz barziej wariuje, ciezko ja wyregulowac. moim nastepnym wyborem na pewno bedzie sram. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin_w44 Napisano 15 Maja 2006 Udostępnij Napisano 15 Maja 2006 Dla mnie przerzutka Deore wystarcza...Jak dotad nic sie zlego z nia nie dzieje, regularnie po kazdym wypadzie czyszcze ja jak i bike'a:D i wszystko dziala jak nalezy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vito Napisano 18 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2006 Ja mam Deore z tylu i z przodu i zlego slowa nie moge napisac. Przebieg ponad 3200km. Sprzet rowny rok. Wszystko chodzi jak nowe. Nic mi sie samo nie przerzuca, nawet przy ostrym XC. Jedynie czasami przerzutka obija mi o rame, ale cos wymysle. Jezdze na rowerze caly rok, chociaz tu w zimie nie ma sniegu, ale lekkie mrozy sie zdarzaja A to czy przerzutka dziala poprawnie zalezy tez chyba troche od lancucha i kasety, czy moze sie myle??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal119 Napisano 18 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2006 Nie wiem o co Wam chodzi z sis-ami. Ja jezdzilem 8 lat na sisie 7-biegowym i zero problemów. Teraz zmieniam na alivio '05 bo sie sis o prostu zajezdzil na amen, ale i tak długo wytrzymał jak na przerzutke za 20 zł. Ciekawy jestem czy moje alivio tyle wytrzyma. DOdam że w sisie chodziły nie wszyskie biegi juz po 2 dniach od regulacji, ale dla mnie liczyły się skrajne przełożenia ewentualnie środokowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maki Napisano 18 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2006 Zdaje mi się że Deore jest bardzie renomowaną firmą od Alivio. Deore i Alivio to nie firmy tylko grupy Deore hmm ludzie twierdzą żę jest do bubel i się z nimi zgadzam w 100% jak masz kasę kup LX jak nie masz kasy to lepiej Aliwio całkim udana grupa dla nie wymagających bikerów.Ja jestem zwolennikiem shimano XT niewiem czemu działanie super i wygląd jejku jak ja lubie takie posty lubie czytac jak ludzie pisza ze deore to bubel a alivio jest super.tylko jak pytam w czym jest gorsze deore od alivio to nikt niepotrafi tego wytlumaczyc wiec dominator niepisz takich bzdur tutaj bo sam mam deore i duzo na niej przejechalem i naprawde niemam nic do zarzucenia(to ze stuka o rame to normalka w tych przezutkach) i nastepnym razem jak piszesz ze cos jest do dupy to to uzasadnij!acha i uzasadnij dlaczego alivio(nie aliwio)jest lepsza.pozdrawiam W pełni się zgadzam z DamianYukon. A co do stukania w ramę to ja tego problemu nie mam, a posiadam Deroe. Na Deore przejechałem już 1500km i tylko ras musiałem ją regulować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawciu Napisano 18 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2006 od 300km mam deorke z tylu (przerzucilem sie z acery) i powiem ze jest rewelacyjna. jak dla mnie idealna, swietnie, praktycznie bezszelestnie zmienia biegi, dobrze trzyma lancuch. ja jestem zadowolony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Exar Napisano 18 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2006 Moja deorka zrobiła ponad 3 tyś km, nie ma problemów ze zmianą biegów (regulowana raz przy założeniu), w zimie też było dobrze. Ale od tego stukania o rame zrobiła mi się dziura w neoprenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MIC Napisano 19 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2006 Po 5500km w sumie sie juz przezwyczailem i wiem ze jak chce wrzocic na nizszy bieg to nie moge pstrytknac tylko popchac dzwignie jeszcze dalej albo nawet zrzucic o dwa biegi w dol i jeden w gore - taki urok deorki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.