Skocz do zawartości

[przerzutka] deore

pieter_mtb

Rekomendowane odpowiedzi

Miałem Deorkę przez jakieś 2500 km :). Spisywała się bardzo dobrze. Jej jedynym minusem było to że od czasu do czasu obijała rame ;). Innych minusów nie stwierdziłem. Po tym dystansie nie dostała nawet minimalnych luzów. Dałej ją ojcu, spisuje się znakomicie do dnia dzisiajszego (tyle że obsługuje już wolnobieg na 7 hehe). Ojciec miał wcześniej przerzutkę alivio (przebieg około 7 tys km) która miała już luz ze 2 cm a może i wiecej....

black rider jaką masz z tyłu przerzutkę? Ja mam LX i mam malutkie luzy na obu kółeczkach.

Ja także mam prawie full Deore, ale oprócz łańcucha, hamulców i kasety. Bo zamiast Deore to mam łańcuch Sram i kaseta Sram , a hamulce Tektro. Fajne hamulce. Tanie i dobre. ;)

no to masz prawie identycznie tylko ja mam deore z tyłu (na LX fundusze nie pozwalały)

jak ja bo u mnie też jedno kółeczko ma luz i nie wiem czy to dobrze czy źle może tak powinno być choć nie wiem bo od jakiegoś czasu troche mi przerzutka lekko hałasuje. Czy jest możliwość że jest to spowodowane tym że przerzutka ma pół roku a kaseta, łańcuch, korba są nowe i kółka w przerzutce musząsię "przystosować" do nowego łańcucha??

Deore hmm ludzie twierdzą żę jest do bubel i się z nimi zgadzam w 100% ;) lepiej Aliwio całkim udana grupa dla nie wymagających bikerów.

jejku jak ja lubie takie posty :) lubie czytac jak ludzie pisza ze deore to bubel a alivio jest super.tylko jak pytam w czym jest gorsze deore od alivio to nikt niepotrafi tego wytlumaczyc :) wiec dominator niepisz takich bzdur tutaj bo sam mam deore i duzo na niej przejechalem i naprawde niemam nic do zarzucenia(to ze stuka o rame to normalka w tych przezutkach) i nastepnym razem jak piszesz ze cos jest do dupy to to uzasadnij!acha i uzasadnij dlaczego alivio(nie aliwio)jest lepsza.pozdrawiam

szakq więc z czym to może być związane bo coś lekko zgrzyta w tylnej przerzutce nawet jak jest idealnie ustawiona nie jest to głośne i w jeździe nie słychać tego ale jest to denerwuące bo jak dla mnie to prawie cały rower na deore (nie które części z lepszych grup) to dość drogi rower i wydaje mi sie że nie powinno w nic słychać zwłaszcza że przejeździłem na nim jakieś może 50km

używam tylniej przerzutki Deore już 3 sezon, w warunkach suchych działa idealnie, w błocie jej działanie zwalnia i zdarza się, że sama zmienia biegi ;) jeżdżę na niej trasy turystyczne, maratony i inne większe imprezy, w tym roku pojedziemy sobie na Bike Challenge :) przerzutka jak na swoją cenę działa dobrze, należy o nią trochę zadbać, czyścić, konserwować, regulować... a to, że obija ramę... osłonka z neoprenu, ewentualnie hand-made ze starej dętki i po kłopocie... that`s all folks :)

jak masz kasę kup LX jak nie masz kasy to lepiej Aliwio całkim udana grupa dla nie wymagających bikerów.

Nie ma co sie pakowac w LX - teraz lepiej dolozyc te kilka zlotych i kupic Xt niz LX (niewielka roznica cenowa)a roznica z pewnascia bedzie zauwazalna

PS Alivio

Hm nie widze to powodu do sprzeczek . Gosc chcial kupic deorke , zaapytal innych uzytkownikow o zdanie . KAzdy kto chcial to sie wypowiedzial :) . Ja wyrazilem opinie , ze lepiej kupic alivio bo jest tansze a niema wiekszej roznicy , a ktos powiedzial ze Xt , bo jest jak wiadomo jedna z najlepszych grup :)

No ale skoro kogos stac na deorke i wieksza kasa zrobi roznice , to nie widze sensu podrzucania takich smialych proozycji :) Wiadomo , ze Xt jest wiele drozsze i tak naprawde nie dla kazdego sa to "grosze".

JAk widac jest duza rozbieznosc w opiniach ;) jedni zachwalają , inni negują te opinie . Tak jest zawsze ;)

To nie jest powod do denerwowania sie ;):D

POZdrawiam

Na X0 x9 XT XTR <----- Nie którzy ludzie naprawdę nie mają pieniedzy na tego typu sprzęt wiadomo z wysokiej pułeczki i niestety drogie :/ Polska to piękny kraj zarobki marne ludzie żeby złożyć swój wymarzony sprzę zbierają przez jakiś czas Odi sprawa wyjaśniona :D Sorka nie lubię się kłócić

Nie wiem dlaczego wiecznie słyszę złe opinie na temat tylniej DEORE. Kolega ma DEORE w swoim Salamandrze od nowości (maj 2005) i jak na razie ma ona wyjechane trochę ponad 6000km. Działa nadal pozytywnie i dobrze przerzuca biegi :D

Co do luzów. W każdej przerzutce (czy innej części ruchomej składającej się z kilku elementów) po upływie czasu i z biegiem ilości przejechanych kilometrów, one powstają.

Nie wiem dlaczego wiecznie słyszę złe opinie na temat tylniej DEORE. Kolega ma DEORE w swoim Salamandrze od nowości (maj 2005)

ja mam wręcz odwrotne doświadczenia kolega miał w rowerze deore (tył) i pewnego słonecznego dnia wózek go wyprzedził... :D

ja mam wręcz odwrotne doświadczenia kolega miał w rowerze deore (tył) i pewnego słonecznego dnia wózek go wyprzedził... :)

ale też zależy jak kto jeździ. Jak ktoś chce jeździć w jakimś dh czy czymś to chyba deore mu niewystarczy, ale jak na xc to to jest bardzo dobra przerzutka

Ja mialem z tylu alivio teraz ma jes starszy po jakis 3tys km luz z 1,5cm... po xc... :035: Wczesniej mialem lx 98' ktore po jakis 10000km mial luz jakies 6-7mm więc jest troche róznica...

Uwazam ze jesli cos kupowac z shimano to acere/alivio albo lx/xt... bo Xtr to juz jest drogi...

Dobra dzięki wszystkim co brali udział w dyskusji.

Może ktoś się ze mnie zacznie śmiać ale kupiłem deorke i moim zdaniem jest extra . poprzedni sezon jeździłem na Torneyu(??czy coś takiego). I całkowicie mi wystarczał. Chciałem kupić coś lepszego, a że nie jestem jakimś profesjonalistą , to mi ten sprzęt w całości wystarczy(taką mam nadzieję). Szanuję sprzęt a jeżdżę często, także nie powinno być kłopotów. Jeszcze raz dzięki.

• Mod Team
ciekawe czy ma gwarancje. xt na allegro chodzi w okolicach 150 PLN

tak jak myslalem - brak gwarancji...

Hehe pokaż mi, który sprzedawca da Ci gwarancje na przerzutkę. Przypuszczam, że z tym nawet w sklepie mogłyby być problemy. To jest element eksploatacyjny więc gwarancja raczej tego nie obejmuje chyba że ewentualne wady fabryczne. To tak jakbyś chciał gwarancję na łańcuch czy opony :)

EDIT: Sebek dokładnie za 99zł były XT :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...