Sorcerer Napisano 7 Września 2011 Udostępnij Napisano 7 Września 2011 Jestesmy z dziewczyna w tej chwili w radkowie, jakies 45km od snieznika i szukam informacji, a niestety dostep do internetu mam ograniczony. Pytanie 1. Czy da sie dojechac pociagiem do Stronie Slaskie? Na pkp nie widze takiej mozliwosci, a byloby blizej niz dojazd rowerami z bystrzycy klodzkiej i to duzo. W planie mamy wiec dojazd ze scinawki sredniej do bystrzycy klodzkiej pociagiem. (Jak kto wie jak inaczej dojechac prosze o informacje) Pytanie 2. Ktoredy wjechac na snieznik, szukamy trasy najlatwiejszejszej. Gdzie trasa bedzie latwa, bedzie miala sensowny stosunek podjazdow do odleglosci. Najlepiej cos w granicach 4-5% stromizny badz mniej jesli jest mozliwosc wytyczenia takiej trasy. Lepiej takze aby byl to przejazd w terenie, szuter/las preferowany anizeli szosa do siennej (Chyba ze nie warto ominac po drodze) Jestem z dziewczyna, i dla niej podjazd szosa stu zakretow z radkowa do karlowa (na strzeliniec) byl juz dosc meczacy przez profil trasy (7km/400m roznicy poziomow) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas18 Napisano 7 Września 2011 Udostępnij Napisano 7 Września 2011 To niech ona lepiej sobie tą śnieżkę odpuści. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yacek12 Napisano 7 Września 2011 Udostępnij Napisano 7 Września 2011 Lucas12 - w pytaniu jest mowa o Śnieżniku nie o Śnieżce - to dwa różne szczyty. Co do wjazdu - ja wjeżdżałem z Międzygórza bodajże niebieskim szlakiem rowerowym. Na początku jest asfalt ale zdecydowana większość trasy to droga szutrowa. Mowa o dojeździe do schroniska, potem czeka Was noszenie (przynajmniej częściowo). Nie ma się jednak co zniechęcać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dan1976 Napisano 8 Września 2011 Udostępnij Napisano 8 Września 2011 Witam ! Jeżeli chodzi o dojazd do Bystrzycy lub Stronia Sląskiego to za wiele nie pomogę, najlepszą opcją było by się dostać do Kłodzka, a później pociągiem do Bystrzycy bo trasy ze Stronia nie polecam. Z bystrzycy rowerem do Międzygórza, jest to droga po równym asfalcie około 12 km. Z Międzygórza szlakiem niebieskim bo to w miarę najlepsza koncepcja w Waszym przypadku, 2 km asfaltem, później 7,5 km drogami szutrowymi i leśnymi. W ostatniej fazie podjazdu (ok. 1 km) do schroniska jest kamienista droga z luźno leżącymi kamieniami i ciężko jechać rowerem choć nie mówię, że się nie da (wszystko zależy od kondycji). Piszesz, że trasa Radków - Karłów była męcząca dla dziewczyny, więc polecam rozbić tą wycieczkę na dwa etapy, pierwszy to dojazd do Międzygórza i tam odpoczynek z noclegiem, a na drugi dzień atakować Śnieżnik. Pozdrawiam Daniel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sorcerer Napisano 8 Września 2011 Autor Udostępnij Napisano 8 Września 2011 Takiej tragedii do karlowa nie bylo, jedynie droga jest meczaca psychicznie bo to nudny asfalt. Zreszta i tak potem wnieslismy rowery na Szczeliniec Wielki bez wielkiego problemu. Dzieki za info, mam nadzieje ze pogoga w piatek sie ustatkuje i 7 rano wyjezdzamy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aegis Napisano 8 Września 2011 Udostępnij Napisano 8 Września 2011 wg.mnie(tak ja smigałem) najłatwiej podjechac na Śnieżnik od strony Bystrzycy Kłodzkiej kierowac sie droga nr. 392 (Sienna,Stronie Śląskie)przez Idzików,po ok. 10 kilometrowym podjezdzie na przełeczy Puchaczówka skrecić w prawo droga w kierunku przekażnika na Czarnej Górze(droga Albrechta),potem lekkim trawersem na Żmijową Polane i dalej czerwonym,az do schroniska pod Śnieżnikiem. Na szczyt juz raczej kiepski wjazd ,troche dzwigania na plecach jest - ale warto.Za to zjazd polecam do Miedzygórza 3 szlaki do wyboru - czerwony,zielony i niebieski(tym wracałem)i Wilkanowem powrot do Bystrzycy. Uwaga;podjazd z Idzikowa na Puchaczówke potrafi nieżle dac popalic -non stop 10 km.w góre Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazozaur Napisano 8 Września 2011 Udostępnij Napisano 8 Września 2011 uu aegis to dobrą kondyche masz jak od strony czarnej góry tam śmigasz pozatym jest tam dość nudny podjazd pod przekaźnik radiowy sztywny podjazd trawersującym asfaltem ew. polecam tamtędy zjechać najlepiej do Międzygórza przez Marie Śnierzną. A jeśli chodzi o podjazd to polecam tak jak yarek12 podjazd z Międzygórza niebieskim szlakiem do samego schroniska podjedziecie bez problemów, potem trochę gorzej na szczyt. Ja z moją żoną dałem radę ;P. A co do zjazdu to polecam zjechać do Kletna i podrodze zwiedzić jaskinie niedżwiedzią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sorcerer Napisano 8 Września 2011 Autor Udostępnij Napisano 8 Września 2011 Jeszcze pytanie odnosnie zjazdu ze snieznika. Od przyjazdu do bystrzycy, mamy rowno 8h czasu az do ostatniego pociagu powrotnego. 8-17. I teraz, zakladajac 2 warianty powrotu gdyz nie wiem ile czasu zejdzie nam na wjazd. Licze max 4h na wjazd z bystrzycy klodzkiej, tak naprawde - tragedii nie ma jesli chodzi o jej predyspozycje kondycyjne. Ja bym pewnie wjechal w 1,5h, ale musze sie dostosowac I teraz, ktoredy ewentualnie zjezdzac przy wariantach (Licze na konkretne liczby jesli chodzi o czas zjazdu): A) Szybki zjazd do bystrzycy - przy wolnym wjezdzie na snieznik, aby zdazyc na pociag Powrot z zaliczeniem extra atrakcji po drodze - np. czarna gora czy cos innego po drodze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aegis Napisano 8 Września 2011 Udostępnij Napisano 8 Września 2011 moze zrobic odwrotnie jechac pociagiem do Miedzylesia(lub gdzies za Długopolem Zdrój-nie wiem gdzie tam staje jeszcze) potem na Miedzygórze ,a powrotna trasa przez Czarną Góre ,Idzików i Bystrzyce -powrotny zjazd cały czas w dół az po Idzików potem po prostym.(do Bystrzycy od schroniska moze połtorej godz jazdy ) BTW jak jechałem wtedy to planowałem 1 dzien na Czarna Góre przez Kletno,a na drugi dzien Śnieznik- jednak po podjezdzie z Idzikowa na Puchaczówke stwierdziłem ze 2x podjezdzac tam nie mam zamiaru w delikatnych słowach ujmujac Co do mojej kondycji to jest ona hm jakby to powiedziec- daleka od ideału ,ale bedac w tamtejszych okolicach (Długopole Zdrój ) troszke sie pokreciłem w okolicy Spalona ,Jagodna ,Rudawa,Zieleniec,Duszniki -zawsze sie tam miło jezdzi ,spokój cisza turystów mniej -nie to co u nas w Beskidach turysta na turyscie w weekend - trzeba na tygodniu jezdzic zeby poczuc przedkosc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dan1976 Napisano 8 Września 2011 Udostępnij Napisano 8 Września 2011 Uważam, że 8 godzin to dość czasu, aby wjechać i zjechać ze Śnieżnika z kondycją którą opisujesz, należy tylko kontrolować czas i wtedy rozłożyć przystanki ze zwiedzaniem rzeczy, które wytyczycie. Życzę miłego wypoczynku i pogody bo ten rok to tragedia dla bikerów i nie tylko. Jutro wyjazd w Alpy, może tam pogoda dopisze ! Pozdrowienia dla Wszystkich forumowiczów ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sorcerer Napisano 11 Września 2011 Autor Udostępnij Napisano 11 Września 2011 Panowie, tak sie wtopilismy troche z typ wyjazdem, ale bylo ok. (dobre przygotanie logistyczne) Wypad z ratna gornego, 6:35, spoznilismy sie na pociag do klodzka 3min. -> Kapec. Scinawka - Klodzko rowerami, wbilismy na pociag do Domaszkowa. Domaszkow (~9.00)-> Miedzygorze Miedzygorze niebieski szlak pod schronisko (godzina 12:00, temp 9.5oC, brak wiatru)-> wejscie na snieznik (w chmurach, na szczycie 7.2oC, wiatr jakies 60-100km/h) Schronisko (15:20) -> do przeleczy puchaczowa -> Zjazd niebieskim w strone jaskini niedziedzia. Tutaj zaczelo sie Poniewaz pociag mielismy o 17, zjazd niebieskim zrobilismy troche za bardzo w ciemno, w dodatku nie mialem czasu przestudiowac mapy w pociagu przez jazde do klodzka. Zdecydowalismy sie ze przez czas - 15:50, nie zwiedzimy jaskinii wiec jechalismy dalej w dol. I tutaj zaskoczenie, dojechalismy do kletna i zjechalismy jeszcze jakies 3km (650m n.p.m), zapalila mi sie lampka ze nie tak mialo byc. Pytanie tubylcow, ktoredy do siennej bo zjazdu nie bylo w lewo. Okazalo sie ze zjazd byl na wysokosci drogi do kopalni uranu, sam zjazd do kopalni ladnie oznaczony, ale juz ze to droga do siennej w kierunku bystrzycy to juz nic nie bylo. W tym momencie zbledlismy, podjazd... Przez forum blednie zalozylem ze po zjezdzie niebieskim do jasnikii bedzie caly czas w dol w strone siennej co okazalo po tym okazalo sie patrzac na dane z polara, ze po wjezdzie z kletna do siennej, bylo jeszcze prawie 550m podjazdu do wyciagow. Kopalnia uranu z podjazdem -> Zjazd pod wyciag pod czarna gora -> Podjazd do siennej W bystrzycy bylismy 2min przed odjazdem ostatniego pociagu do klodzka. Godzina 19:04 Klodzko - Ratno gorne bylismy bodajze 21:30 )) Pozniej zgram dane z polara, ale cos czuje ze lekka reka bylo 2500m podjazdow i jakies 85km. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.