Skocz do zawartości

[Hamulec tarczowy]Piszczenie w Krossie Hexagonie v6

tomsonFCB

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Ostatnio zaczął mi dziwnie trzeć i piszczeć tylni hamulec tarczowy w moim Hexagonie v6. Rower mam troszkę ponad rok i zrobiłem nim 2800km. Klocki nigdy nie były wymieniane czy są już zużyte a to jest przyczyną dziwnego trzeszczenia? Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam ;)

tez mialem hexagona v6. hamulce nie byly rewelacyjne, i duuzo sie nameczylem zanim zadzialaly. ale jak zaczely dzialac to sila byla powalajaca:) A co do tarcia jest mozliwe ze zacisk sie poluzowal. a tej sytuacji bierzesz imbus 5 i dokrecasz te sroby co mocuja zacisk do amorka. ewentualnie na zacisku od str kola masz 3 sroby. dwie wyrzej sluza do rozlozenia zacisku a srodkowa do ruszania klockiem, wiec musisz tym pokrecic zeby nie obcieralo. a jak piszczy zdejmujesz klocki i w spirytusie moczysz a tarcze szmatka zamoczona w spirytusie

Wyczyściłem tarczę benzyną ekstrakcyjną lecz nic nie pomogło nadal trzeszczy :( Dodam że jak np. rano wezmę rower to tak kilka razy hamulec hamuje normalnie a po chwili znów trzeszczy. Później jeśli odstawię rower i wezmę za kilka godzin to jest tak samo na początku dobrze a potem znów trzeszczy.

Sam nie wiem jak opisać to trzeszczenie ale jest dosyć mocne gdyż odczuwam to podczas hamowania. Nie zdejmowałem klocków.

Nagrałem filmik, może chociaż trochę pomoże wam poznać mój problem. Na początku najbardziej słychać podczas hamowania.

http://www.youtube.com/watch?v=Ph9SsFyTpjs

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...