tomsonFCB Napisano 7 Września 2011 Udostępnij Napisano 7 Września 2011 Witam. Ostatnio zaczął mi dziwnie trzeć i piszczeć tylni hamulec tarczowy w moim Hexagonie v6. Rower mam troszkę ponad rok i zrobiłem nim 2800km. Klocki nigdy nie były wymieniane czy są już zużyte a to jest przyczyną dziwnego trzeszczenia? Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 7 Września 2011 Udostępnij Napisano 7 Września 2011 Jeżeli wcześniej nic nie ocierało, to widocznie poluzował i przestawił się nieco zacisk - należy prawdopodobnie wyregulować hamulec. Z tego co wiem w V6 były tylko hamulce mechaniczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomsonFCB Napisano 7 Września 2011 Autor Udostępnij Napisano 7 Września 2011 Jest może w necie jakiś poradnik? Chętnie bym spróbował sam zrobić gdyż nie mam chwilowo kasy na serwis Ile tak średnio da się jeździć na jednych klockach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 7 Września 2011 Udostępnij Napisano 7 Września 2011 To zależy od stylu jazdy i warunków w jakich się poruszamy. U mnie w Hexagonie mają ponad 4k km zrobione i jeszcze pewnie drugie tyle przejadą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomsonFCB Napisano 7 Września 2011 Autor Udostępnij Napisano 7 Września 2011 Ok może najpierw wyczyszczę tarczę jakimś denaturatem i zobacze czy to coś da. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
19MICHELIN93 Napisano 7 Września 2011 Udostępnij Napisano 7 Września 2011 tez mialem hexagona v6. hamulce nie byly rewelacyjne, i duuzo sie nameczylem zanim zadzialaly. ale jak zaczely dzialac to sila byla powalajaca:) A co do tarcia jest mozliwe ze zacisk sie poluzowal. a tej sytuacji bierzesz imbus 5 i dokrecasz te sroby co mocuja zacisk do amorka. ewentualnie na zacisku od str kola masz 3 sroby. dwie wyrzej sluza do rozlozenia zacisku a srodkowa do ruszania klockiem, wiec musisz tym pokrecic zeby nie obcieralo. a jak piszczy zdejmujesz klocki i w spirytusie moczysz a tarcze szmatka zamoczona w spirytusie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomsonFCB Napisano 8 Września 2011 Autor Udostępnij Napisano 8 Września 2011 klocki nie ocierają o tarczę nawet. Ale podczas hamowania bardzo dziwni się zachowuje i trzeszczy ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
19MICHELIN93 Napisano 8 Września 2011 Udostępnij Napisano 8 Września 2011 a spirytus nie zadzialal?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomsonFCB Napisano 8 Września 2011 Autor Udostępnij Napisano 8 Września 2011 Wyczyściłem tarczę benzyną ekstrakcyjną lecz nic nie pomogło nadal trzeszczy Dodam że jak np. rano wezmę rower to tak kilka razy hamulec hamuje normalnie a po chwili znów trzeszczy. Później jeśli odstawię rower i wezmę za kilka godzin to jest tak samo na początku dobrze a potem znów trzeszczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
19MICHELIN93 Napisano 9 Września 2011 Udostępnij Napisano 9 Września 2011 trzeszczenie przy hamowaniu jest?? Nie wiem jakie to jest trzeszczenie. u mnie trzeszczał ale przestał jak spirytusem wymyłem. A klocki ruszyłeś?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomsonFCB Napisano 9 Września 2011 Autor Udostępnij Napisano 9 Września 2011 Sam nie wiem jak opisać to trzeszczenie ale jest dosyć mocne gdyż odczuwam to podczas hamowania. Nie zdejmowałem klocków. Nagrałem filmik, może chociaż trochę pomoże wam poznać mój problem. Na początku najbardziej słychać podczas hamowania. http://www.youtube.com/watch?v=Ph9SsFyTpjs Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 9 Września 2011 Udostępnij Napisano 9 Września 2011 "film prywatny, przepraszamy za usterki" popraw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomsonFCB Napisano 9 Września 2011 Autor Udostępnij Napisano 9 Września 2011 Poprawione Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 9 Września 2011 Udostępnij Napisano 9 Września 2011 Ale dźwięk jest ten podczas zaciskania klamki hamulca, racja? Nie dzieje się tak podczas normalnej jazdy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomsonFCB Napisano 10 Września 2011 Autor Udostępnij Napisano 10 Września 2011 Podczas normalnej jazy jest ok. Taki dźwięk jest podczas zaciskania klamki hamulca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 10 Września 2011 Udostępnij Napisano 10 Września 2011 To u mnie jest to samo. Jak tarcza pracowała z Tektro IO, i jak pracuje teraz z Juicy 7 dźwięk jest podobny, a to że na początku nic nie słychać to akurat może być przykurzona lub coś innego. Pomoże wymiana tarczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomsonFCB Napisano 14 Września 2011 Autor Udostępnij Napisano 14 Września 2011 Za każdym razem gdy wymyję benzyną ekstrakcyjną to jest ok ale po 15 minutach znów tak trzeszczy ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziunio20 Napisano 14 Września 2011 Udostępnij Napisano 14 Września 2011 Za każdym razem gdy wymyję benzyną ekstrakcyjną to jest ok ale po 15 minutach znów tak trzeszczy ;/ przetrzyj drobnym papierem ściernym jeszcze klocki bo samo czyszczenie tarcz nic nie daje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.