Skocz do zawartości

[Izotoniki] Wpływ na nasze zdrowie.

Bambus

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Natomiast należny pamiętać, ze wątpliwości mogą budzić metody przemysłowego otrzymywania tych naturalnych składników i to nie tylko w przypadku izotoników, ale ogólnie w przypadku żywności

To prawda, związki sztucznie wytworzone mają określoną "czystość" chemiczną i mogą zawierać śladowe ilości obcych substancji.

Dodatkowo przy bardziej złożonych związkach cząsteczki przy tym samym składzie chemicznym mogą mieć inną niż naturalna skrętność i wtedy wchodzą w inne reakcje niż ich naturalne odpowiedniki.

Co do izotoników własnej produkcji: nieważne czy izotonik zrobimy sami, czy kupimy gotowy, to tak czy owak nie jest to produkt naturalny, bo liczą się nie tylko pojedyncze składniki, ale i zestawienie.

Czy sok z owoców jest naturalny? Oczywiście, że nie jest, bo ludzie nie pili samego soku, który jest swojego rodzaju bombą kaloryczną, tylko jedli całe owoce.

Maratony rowerowe, to jest jednak wysiłek ekstremalny i stąd wspomaganie tego wysiłu za pomocą specjalnie w tym celu dobranej NIENATURALNEJ mieszanki składników. Tylko tak sobie myślę, że producent izotoników miał większą możliwość doboru prawidłowego zestawienia i zbadania jego wpływu na organizm, niż ktoś, kto sam to sobie przyrządza.

Napisano

No faktycznie Isostar jest wyjątkowo "czysty":

- woda, cukier - n/c

- syrop glukozowy - w pełni naturalna rzecz, mieszanina głównie cukrów prostych (glukoza, maltoza), otrzymuje się go poprzez enzymatyczne (czyli najbardziej naturalne) trawienie skrobi (czyli tego z czego składa się np. ziemniak i ziarna zbóż), de facto skrobia podobnie rozkłada się u nas w organizmie; enzymy używane do trawienia skrobi występują w dużych ilościach np. w kiełkujących ziarnach zbóż, a to się chyba kiełki nazywa i to się zjada i podobno uchodzi za zdrową żywność... :P (jako ciekawostka w produkcji piwa takie skiełkowane i wysuszone ziarna nazywają się słodem i właśnie chodzi głównie o to, żeby miały te enzymy);

To tak na szybko odpowiedz z wikipedii:

Oddziaływanie syropu na zdrowie ludzkie jest przedmiotem licznych badań naukowych. Dotąd ustalono, że spożywanie dużych ilości produktów zawierających syrop glukozowo-fruktozowy:

powoduje szybkie tycie i chroniczną otyłość (fruktoza spożywana nawet w niewielkich ilościach, nastawia organizm na produkcję tkanki tłuszczowej, zwłaszcza gromadzącej się wokół narządów wewnętrznych). Według prof. Grażyny Cichosz, żaden inny składnik diety nie sprzyja otyłości tak, jak fruktoza,

zwiększa ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2, potęguje apetyt, prowadzi do reaktywnej hipoglikemii (gwałtownych zmian poziomu insuliny oraz glukozy we krwi),

podwyższa poziom złego cholesterolu LDL i trójglicerydów, powoduje spadek wrażliwości organizmu na leptynę – hormon sytości (stałe poczucie głodu),

hamuje wytwarzanie ATP,

przyczynia się do zwiększenia możliwości wystąpienia zespołu jelita drażliwego,

może powodować zaćmę cukrzycową.

Pewnie do kazdej substancji znalazlbym podobna "ripostę"...

Natomiast nie jest moim zamiarem przekonywanie, że izotoniki to trucizna, po prostu uwazam, ze sa one naduzywane, co gorsza takze w sytuacjach kiedy moga byc zastapione przez naturalne substancje.

Wiadomo, ze nie uwzgledniam tutaj zawodowcow. No to na razie tyle wtrętów z mojej strony

Napisano

Ja w ramach riposty jeszcze raz podkreślę to co cię już tu przewijało i jest dość oczywiste.

Tj. że izotoniki z założenia nie są składnikiem codziennej diety, tylko służą uzupełnieniu niedoborów węglowodanów i elektrolitów przy dużym wysiłku.

W tym świetle mówienie, że izotoniki są be bo zawierają węglowodany delikatnie mówiąc mija się z celem.

Napisano

Pewnie do kazdej substancji znalazlbym podobna "ripostę"...

Po pierwsze zgadzam się w 100% z twoją opinią, bo kluczem w tym cytacie o syropie glukozowym jest małe wyrażenie, które chyba przeoczyłeś, a brzmi "dużych ilościach", ten syrop nie jest w izotonikach w duzych ilosciach, bo jest JUŻ ŁĄCZNIE z innymi cukrami w stezeniu izotonicznym, wiecej tego suropu jest w napojach; w dużych ilościach wszystko szkodzi również takie substancje jak sól kuchenna (o jej szkodliwości jest dopiero dużo napisane) czy kwas cytrynowy (w dużym uproszczeniu sok z cytryny). Więc szukając w taki sposób na pewno byś znalazł dla każdej substancji podobną ripostę...

Poza tym Sol dobrze mówi, bo trzeba uwzględnić to, że odpowiednia/zdrowa dieta dla sportowców oraz dpowiednia/zdrowa dieta podczas zawodów jest całkowicie inna niż zdrowa dieta rozumiana przez przeciętnego dietetyka... wynika to z innego zapotrzebowania energetycznego organizmu, jeden prosty przyklad - mowi sie ze duze ilosci slodyczy moga powodowac glikacje bialek, co przyspiesza starzenia i jest to ogolnie prawda w swietle badan naukowych, ale jezeli zawodnik podczas maratonu zje ta sama ilosc cukrow to one u niego nie powoduja glikacji, bo sa prawie natychmiast spalane

I inny cytat:

Idealna dla kolarza proporcja poszczególnych składników codziennej diety to białka-tłuszcz-węglowodany w stosunku 1:0,8-0,9:5

Jakby przecietny czlowiek (nie sportowiec) poszedl do dietetyka i powiedzial, ze stosuje taka zdrowa diete to ten chyba by sie za glowe zlapal :P

Napisano

ActivLab HOT smak cytrynowy- pierwszy izotonik po którym mam dolegliwości żółądkowe - ból brzucha i biegunka. Na nieszczęście kupiłem 3 kg. Nie wiem który konkretnie składnik wywołuje u mnie te objawy, ale izotonik ten zawiera m.in. barwnik E104. Poczytałem o nim i nie mogę zrozumieć jak można to g... dodawać do produktów spożywczych. Przeczytajcie zresztą sami

http://www.barwniki.cba.pl/barwniki_spozywcze/e104.htm lub http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%BB%C3%B3%C5%82cie%C5%84_chinolinowa

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...