Lukasz71 Napisano 7 Września 2011 Udostępnij Napisano 7 Września 2011 Witam, miesiąc temu kupiłem sobie na próbę mój pierwszy ekonomiczny zestaw SPD: - buty Shimano SH-M087 - pedały Shimano - PD-M540 Jazda w SPD bardzo mi się spodobała mimo kilku bolesnych upadków na początku. Teraz nie wyobrażam już sobie jazdy bez SPD. Chciałbym zakupić teraz właściwy, porządny zestaw (buty + pedały), który użytkowałbym 2-3 lata. Na nowe buty mogę wydać do 650zł, pedały do 350zł. Mój zestaw jest dość ciężki, dlatego nowy musi być wyraźnie lżejszy, a podeszwa w nowych butach sztywniejsza. Nie musi być za maksymalną kwotę, wystarczy, żebym poczuł wyraźną różnicę w stosunku do obecnego set-a. Co do pedałów to, myślę o: - nowe XTR, PD-M980 - Look Quartz - Exustar (podono szybko się sypią) ? - inne ? - Cranki odpadają, ponieważ trudno się z nich wypina Buty: - Shimano PD-M183 (podeszwa z włókna szklanego) - Shimano PD-M230 (podeszwa karbonowa) - może coś z DTM ? np DTM X-Ride można dostać za 619zł (mają jakieś dziwaczne zapięcie na metalową linkę) - inne ? Byłbym wdzięczny za polecenie czegoś pewnego, lżejszego od tego co mam, by wzrosły osiągi . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robi1 Napisano 9 Września 2011 Udostępnij Napisano 9 Września 2011 czesc, polecam buty garneau Montana xt2 zobacz tutaj lub DMT Krypton 2 w cenie 499zł tutaj będą dostępne w Polsce od lutego 2012 narka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 9 Września 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 9 Września 2011 - Cranki odpadają, ponieważ trudno się z nich wypina Na jakiej podstawie tak stwierdzasz? Jeździłem na Eggbeaterach, jeżdżę na Candy i nigdy nie było problemu w sytuacji awaryjnej, czy podczas upadku. Właśnie Cranki brałbym w tej cenie, do tego kolana Ci podziekują Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Poochaty Napisano 9 Września 2011 Udostępnij Napisano 9 Września 2011 Safian możesz oświecić o co chodzi z tymi kolanami? Od 15 lat używam spd w wersji shimano, kiedyś jeszcze nie było cranków i zaintrygowałeś mnie tymi kolanami, zwłaszcza że latka lecą i kolana nie są w najlepszym stanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M333 Napisano 9 Września 2011 Udostępnij Napisano 9 Września 2011 Chodzi tutaj o słynny luz roboczy. Jedni to lubią, inni wprost przeciwnie. W praktyce polega to na możliwości większego wykonania ruchu piętą bez wypięcia się. Producenci podają to w stopniach (shimano ma coś ok 5', a cranki, time, look ok 15-20'). Wg mnie spd nie jest złe, ale pod warunkiem bardzo precyzyjnego ustawienia bloków. Często metodą prób i błędów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 9 Września 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 9 Września 2011 Aye, dokładnie o to chodziło Cranki mają 6 stopni luzu, 15/20 to kąt wypięcia. Niedawno chyba w bikeBoardzie było jakieś porównanie pedałów, spróbuję poszukać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz71 Napisano 17 Września 2011 Autor Udostępnij Napisano 17 Września 2011 Korzystając z SPD już 3 razy zmieniałem pozycję bloków. Dzisiaj zmieniłem czwarty raz, gdyż pobolewało mnie trochę prawe kolano. Teraz pięta będzie bliżej korby. Mam nadzieję, że to pomoże. Co do Cranków, to napisałem, że "ciężko się z nich wypina", ponieważ trzeba zrobić 2x większy ruch stopą w bok niż w przypadku SPD. Mały kąt wypięcia w SPD już kilka razy uratował mnie przed upadkiem. Dużo dobrego słyszałem o butach DMT, lecz w Lublinie nie ma ich gdzie przymierzyć. A co myślicie o wyższych modelach butów Shimano ? np M183, M230, M310, M315 ? Plus dla Shimano jest taki, że wiem, że idealny jest dla mnie rozmiar 44 według ich numeracji, przez co mógłbym kupować przez internet bez obaw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 17 Września 2011 Udostępnij Napisano 17 Września 2011 Na jakiej podstawie tak stwierdzasz? Jeździłem na Eggbeaterach, jeżdżę na Candy i nigdy nie było problemu w sytuacji awaryjnej, czy podczas upadku. Właśnie Cranki brałbym w tej cenie, do tego kolana Ci podziekują Moje wrażenia z wypinania się też nie były tak dobre jak przy shimano. Oczywiście to (być może) kwestia przyzwyczajenia, ale ja się nie przyzwyczaiłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz71 Napisano 17 Września 2011 Autor Udostępnij Napisano 17 Września 2011 Ogólnie pedały M540 pasują mi, poza wagą. Miałem już kupować nowe XTR PD-M980, lecz znalazłem wiele opinii w necie, że te pedały to pomyłka. Zmniejszony luz roboczy, cięższe wpinanie i wypinanie. Podobno to krok wstecz w stosunku do PD-M970. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 17 Września 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 17 Września 2011 Pozwolę sobie zadać pytanie: Jeździł ktoś może na Look'ach 4x4? Jak wypadają w porównaniu z CB? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gello1 Napisano 18 Września 2011 Udostępnij Napisano 18 Września 2011 A co myślicie o wyższych modelach butów Shimano ? np M183, M230, M310, M315 ? Ja nabyłem model M183n w Lublinie w INŻYNIERII ROWEROWEJ za kwotę 300zł. Jeździ mi się super nie mam porównania do M087 a taki chciałem nabyć no ale sztywność podeszwy mnie zadowala Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robi1 Napisano 20 Września 2011 Udostępnij Napisano 20 Września 2011 Korzystając z SPD już 3 razy zmieniałem pozycję bloków. Dzisiaj zmieniłem czwarty raz, gdyż pobolewało mnie trochę prawe kolano. Teraz pięta będzie bliżej korby. Mam nadzieję, że to pomoże. Co do Cranków, to napisałem, że "ciężko się z nich wypina", ponieważ trzeba zrobić 2x większy ruch stopą w bok niż w przypadku SPD. Mały kąt wypięcia w SPD już kilka razy uratował mnie przed upadkiem. Dużo dobrego słyszałem o butach DMT, lecz w Lublinie nie ma ich gdzie przymierzyć. A co myślicie o wyższych modelach butów Shimano ? np M183, M230, M310, M315 ? Plus dla Shimano jest taki, że wiem, że idealny jest dla mnie rozmiar 44 według ich numeracji, przez co mógłbym kupować przez internet bez obaw. Odnośnie butów DMT, będą dostępne od końca lutego 2012 w nowej sieci sklepów organizowanej przez firmę tutaj pozdr R Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Franio Napisano 20 Września 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 20 Września 2011 Tak jak gello1 posiadam Shimano M183N. Bardzo fajne butki w przyzwoitej cenie. Są sztywne, mają klamrę, podeszwę z włókna szklanego i korki. Dla mnie rewelacja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz71 Napisano 21 Września 2011 Autor Udostępnij Napisano 21 Września 2011 Tylko, że one nie mają żadnych siateczek, czy pewnie są mało przewiewne. To jest prawdopodobnie model "wielosezonowy" i pewnie w upały jest w tych butach trochę za ciepło. Jest jeszcze wersja M183 bez "N" w kolorze niebieskim, która już ma normalne siateczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamibart Napisano 20 Października 2011 Udostępnij Napisano 20 Października 2011 Tak jak gello1 posiadam Shimano M183N. Bardzo fajne butki w przyzwoitej cenie.Są sztywne, mają klamrę, podeszwę z włókna szklanego i korki. Dla mnie rewelacja. Tak jak gello1 posiadam Shimano M183N. Bardzo fajne butki w przyzwoitej cenie. Są sztywne, mają klamrę, podeszwę z włókna szklanego i korki. Dla mnie rewelacja. Witam wszystkich !!! Planuje zakup butów mtb i chciałem sie poradzić odnośnie butów Shimano M183N, czy faktycznie nie będzie w nich zbyt gorąco latem ?? Model podoba mi się bardzo, natomiast mam wątpliwości odnośnie wentylacji przez "to coś" co zastąpiło zwyczajową siateczkę. Gadałem o tym bucie w kilku sklepach i jedni twierdzą zę wentylacja jest tyle że mniejsza i dlatego but jest uznawany jako na każda porę roku, a inni że jej nie ma w ogóle i że to but tylko na wczesną wiosnę i późną jesień (ogólnie że to bubel który się w ogóle nie sprzedaje i dlatego wszyscy obniżają na ten model ceny żeby sie go pozbyć z magazynów). Przyznam szczerze że nie dysponuje funduszami które pozwoliły by mi kupić buty na każą porę roku,lecz wole kupić jedne z dobrą wentylcją, a jak będzie zimno to nałożyć ochraniacz albo piankę. Proszę o wasze opinie pozdrawiam kamibart Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Franio Napisano 20 Października 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 20 Października 2011 kamibart, jeśli chcesz pozyskać informacje o tych butach, to zadawaj pytania w jednym temacie (w tym drugim - dostałeś tam już odpowiedzi), a nie w kilku naraz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.