Skocz do zawartości

[SDP] Buty SH-M087 i pedały M540 - na co zmienić ?

Lukasz71

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, miesiąc temu kupiłem sobie na próbę mój pierwszy ekonomiczny zestaw SPD:

- buty Shimano SH-M087

- pedały Shimano - PD-M540

Jazda w SPD bardzo mi się spodobała mimo kilku bolesnych upadków na początku.

Teraz nie wyobrażam już sobie jazdy bez SPD.

Chciałbym zakupić teraz właściwy, porządny zestaw (buty + pedały), który użytkowałbym 2-3 lata.

Na nowe buty mogę wydać do 650zł, pedały do 350zł.

Mój zestaw jest dość ciężki, dlatego nowy musi być wyraźnie lżejszy, a podeszwa w nowych butach sztywniejsza.

Nie musi być za maksymalną kwotę, wystarczy, żebym poczuł wyraźną różnicę w stosunku do obecnego set-a.

Co do pedałów to, myślę o:

- nowe XTR, PD-M980

- Look Quartz

- Exustar (podono szybko się sypią) ?

- inne ?

- Cranki odpadają, ponieważ trudno się z nich wypina

Buty:

- Shimano PD-M183 (podeszwa z włókna szklanego)

- Shimano PD-M230 (podeszwa karbonowa)

- może coś z DTM ? np DTM X-Ride można dostać za 619zł (mają jakieś dziwaczne zapięcie na metalową linkę)

- inne ?

Byłbym wdzięczny za polecenie czegoś pewnego, lżejszego od tego co mam, by wzrosły osiągi :rolleyes: .

Chodzi tutaj o słynny luz roboczy. Jedni to lubią, inni wprost przeciwnie.

W praktyce polega to na możliwości większego wykonania ruchu piętą bez wypięcia się. Producenci podają to w stopniach (shimano ma coś ok 5', a cranki, time, look ok 15-20').

Wg mnie spd nie jest złe, ale pod warunkiem bardzo precyzyjnego ustawienia bloków. Często metodą prób i błędów.

• 2 tygodnie później...

Korzystając z SPD już 3 razy zmieniałem pozycję bloków. Dzisiaj zmieniłem czwarty raz, gdyż pobolewało mnie trochę prawe kolano. Teraz pięta będzie bliżej korby. Mam nadzieję, że to pomoże.

Co do Cranków, to napisałem, że "ciężko się z nich wypina", ponieważ trzeba zrobić 2x większy ruch stopą w bok niż w przypadku SPD. Mały kąt wypięcia w SPD już kilka razy uratował mnie przed upadkiem.

Dużo dobrego słyszałem o butach DMT, lecz w Lublinie nie ma ich gdzie przymierzyć.

A co myślicie o wyższych modelach butów Shimano ? np M183, M230, M310, M315 ?

Plus dla Shimano jest taki, że wiem, że idealny jest dla mnie rozmiar 44 według ich numeracji, przez co mógłbym kupować przez internet bez obaw.

Na jakiej podstawie tak stwierdzasz? Jeździłem na Eggbeaterach, jeżdżę na Candy i nigdy nie było problemu w sytuacji awaryjnej, czy podczas upadku.

Właśnie Cranki brałbym w tej cenie, do tego kolana Ci podziekują :)

Moje wrażenia z wypinania się też nie były tak dobre jak przy shimano. Oczywiście to (być może) kwestia przyzwyczajenia, ale ja się nie przyzwyczaiłem.

Ja nabyłem model M183n w Lublinie w INŻYNIERII ROWEROWEJ za kwotę 300zł.

SL277588.jpg

SL277589.jpg

SL277587.jpg

SL277586.jpg

SL277585.jpg

SL277584.jpg

Jeździ mi się super nie mam porównania do M087 a taki chciałem nabyć no ale sztywność podeszwy mnie zadowala

Korzystając z SPD już 3 razy zmieniałem pozycję bloków. Dzisiaj zmieniłem czwarty raz, gdyż pobolewało mnie trochę prawe kolano. Teraz pięta będzie bliżej korby. Mam nadzieję, że to pomoże.

Co do Cranków, to napisałem, że "ciężko się z nich wypina", ponieważ trzeba zrobić 2x większy ruch stopą w bok niż w przypadku SPD. Mały kąt wypięcia w SPD już kilka razy uratował mnie przed upadkiem.

Dużo dobrego słyszałem o butach DMT, lecz w Lublinie nie ma ich gdzie przymierzyć.

Plus dla Shimano jest taki, że wiem, że idealny jest dla mnie rozmiar 44 według ich numeracji, przez co mógłbym kupować przez internet bez obaw.

Odnośnie butów DMT, będą dostępne od końca lutego 2012 w nowej sieci sklepów organizowanej przez firmę tutaj

pozdr

R

• 4 tygodnie później...

Tak jak gello1 posiadam Shimano M183N. Bardzo fajne butki w przyzwoitej cenie.Są sztywne, mają klamrę, podeszwę z włókna szklanego i korki. Dla mnie rewelacja. :)

Tak jak gello1 posiadam Shimano M183N. Bardzo fajne butki w przyzwoitej cenie.

Są sztywne, mają klamrę, podeszwę z włókna szklanego i korki. Dla mnie rewelacja. :)

Witam wszystkich !!!

Planuje zakup butów mtb i chciałem sie poradzić odnośnie butów Shimano M183N, czy faktycznie nie będzie w nich zbyt gorąco latem ??

Model podoba mi się bardzo, natomiast mam wątpliwości odnośnie wentylacji przez "to coś" co zastąpiło zwyczajową siateczkę. Gadałem o tym bucie w kilku sklepach i jedni twierdzą zę wentylacja jest tyle że mniejsza i dlatego but jest uznawany jako na każda porę roku, a inni że jej nie ma w ogóle i że to but tylko na wczesną wiosnę i późną jesień (ogólnie że to bubel który się w ogóle nie sprzedaje i dlatego wszyscy obniżają na ten model ceny żeby sie go pozbyć z magazynów). Przyznam szczerze że nie dysponuje funduszami które pozwoliły by mi kupić buty na każą porę roku,lecz wole kupić jedne z dobrą wentylcją, a jak będzie zimno to nałożyć ochraniacz albo piankę. Proszę o wasze opinie

pozdrawiam

kamibart

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...