Miner Napisano 7 Września 2011 Napisano 7 Września 2011 Witam, rowerek Unibike Fusion 2011, przerzutka Shimano Acera. Problem jest taki: w czasie jazdy, przy zmianie przełożenia z przodu z 2 na 3 (dokładnie z 2-6 na 3-6) coś zgrzytnęło i łańcuch zaczął ocierać o ten prowadnik. Rower kupiony kilka miesięcy temu, pojechałem od razu do sklepu. Pan wszystko pooglądał, nie stwierdził żadnego uszkodzenia przerzutki, powiedział, że po prostu lekko ją obróciło na ramie razem z całą obejmą. Naprostował, wyregulował i zaczęły się dziać dziwne rzeczy. Na przełożeniu 3-6 łańcuch ociera o wewnętrzną blache tego prowadnika, reszta przełożeń spoko. Jeżeli skoryguje to pokrętłem na kierownicy tak żeby nie ocierał, to z kolei zaczyna ocierać na 3-8, ale tym razem o zewnętrzną blachę. Jeżeli teraz to skoryguje to z powrotem zaczyna ocierać na 3-6 i tak w kółko. Czytałem trochę poradników o regulacji i oglądałem filmiki instruktażowe. Wywnioskowałem, że lepiej skorygować sobie przełożenie 3-6 pokrętłem przy kierownicy a ocieranie na 3-8 czyli na skrajnym, zewnętrznym położeniu łańcucha śrubką H, która teoretycznie wychyla cały prowadnik do zewnątrz - i tu kolejny ciekawy kwiatek: kręcenie tą śrubką niczego nie powoduje. Na filmiku widziałem wyraźnie jak człowiek nią kręci i cały prowadnik się wychyla. Spróbowałem tak już całkiem dla eksperymentu pokręcić tymi obiema śrubami do końca w obie strony, ot po prostu żeby zobaczyć jak działają, ale podobnie - nie dzieje się nic. Ustawiłem je więc w takim położeniu jak zostawił gość w sklepie no i nie wiem co z tym zrobić teraz, a pogoda ładna :/ Może ktoś z forumowiczów jest z Jarosławia lub niedalekiej okolicy, to mógłbym podjechać i pokazać na czym problem polega
Mod Team Puklus Napisano 7 Września 2011 Mod Team Napisano 7 Września 2011 Mieszkam rzut beretem od Jarosławia Po pierwszemu zapodaj jakieś foty bo prowadnica mogła sie skrzywić a nie przerzutka obrócić bo to mało prawdopodobne zeby sie obróciła...Gdzie byłes w rojaxie ?? Tam niby sie znja na rzeczy ...
Miner Napisano 7 Września 2011 Autor Napisano 7 Września 2011 Tak, w rojaxie byłem, tam kupiłem rower w maju. Zaraz zejdę do piwnicy i wyczyszczę dokładnie korbę i przerzutkę, foty dodam niedługo
Mod Team Puklus Napisano 7 Września 2011 Mod Team Napisano 7 Września 2011 Korby jakoś specjalnie polerować nie musisz, grunt zeby dobrze było przerzutkę widać, postaraj sie ją ująć z kilku stron zrobić ostre zdjęcia.
Miner Napisano 7 Września 2011 Autor Napisano 7 Września 2011 Zdjęcia już gotowe: To jest w położeniu 3-8, gdy na pozostałych jest wszystko ok...
kazozaur Napisano 7 Września 2011 Napisano 7 Września 2011 mi się osobiście wydaje, że prowadnica nie jest iealnie równoległa do blatu korby (tył prowadnicy idzie lekko na zewnątrz). Też mi się wydaje, że przekręcenie przerzutki jest raczej nie możliwe, prędzej wygieła się prowadnica. ewentualnie koleś który rególował mógł zmienić jej położenie góra, dół. Możesz zrobić zdjęcie z boku roweru tak zeby było widać odległość prowadnicy od najwiękrzego blatu korby najlepiej jak by przerzutka była na 3ce.
dziobolek Napisano 7 Września 2011 Napisano 7 Września 2011 Patrząc na te fotki uważam, że jest deczko pokrzywiona. Może była bardziej, ale "serwis" ją "naprawił" przez prostowanie. Opinia na podstawie fot. 2 i fot.3 Pozdrówka!
Mod Team Puklus Napisano 7 Września 2011 Mod Team Napisano 7 Września 2011 Szczerze mam krzywe oczy i nic nie iwdze musiałbym to organoleptycznie obadac, wiec jak by ci sie chciało do mnie zajzec mozesz pisac na PW
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.