Ganek Napisano 6 Września 2011 Udostępnij Napisano 6 Września 2011 Cześć i czołem Postanowiłem sobie, że w następne wakacje objadę Polskę rowerem. Poniżej daje taką orientacyjną trasę: Cała wycieczka powinna mi zająć +/- 25 dni może trochę więcej. (chcę trochę posiedzieć na mazurach, nad morzem i u znajomych) Dziennie mam zamiar robić od 70 do 200km (Trasa ma ok. 2200km) Co do noclegów to myślę że raczej na "dziko" albo na jakiś polach namiotowych żeby jak najmniej wydać. Całą trasę chcę przejechać sam, bez żadnego kompana. Jako, że będzie to moja pierwsza taka "wycieczka" proszę was o jakieś rady co do wyboru sprzętu na tego typu trip (sakwy, inne akcesoria) i opracowania trasy. Tak poza tym to szukam jakiego kompana do przejażdżek Po Warszawie i okolicach 50-100km. Posiadam rowerek trekkingowy, Myślę, że to chyba wszystko. Dla was może i wydawać się to śmieszne ale dla mnie to będzie spełnienie marzenia Z góry dziękuje za odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grand231 Napisano 6 Września 2011 Udostępnij Napisano 6 Września 2011 Skoro to ma być twoja pierwsza wyprawa to chyba lepiej na początek wybrać się gdzieś na 2,3 dni żeby nabrać doświadczenia w wielodniowych wyjazdach. Zresztą rzucając od razu się na głęboką wodę można się utopić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ganek Napisano 6 Września 2011 Autor Udostępnij Napisano 6 Września 2011 Tak jak napisałem mam zamiar zrobić taką trasę w następne wakacje więc mam jeszcze sporo czasu żeby się przygotować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
geodan Napisano 7 Września 2011 Udostępnij Napisano 7 Września 2011 Jak wspomniał Grand231 na pierwszy raz to spore wyzwanie , ale jak będziesz w okolicach Rybnika to zapraszam na nocleg. Pozdrawiam geodan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazozaur Napisano 7 Września 2011 Udostępnij Napisano 7 Września 2011 Super sprawa sam jeździłem tego typu wyprawy ale nigdy dookoła Polski. Po pierwsze zastanów się jak będziesz się żywić, bo jak jedziesz na dziko to domyślam się, że tez na dziko się żywisz, czyli trzeba by było zabrać ze sobą menażkę, nóż, palnik i kartusze (nie wszędzie rozpalisz ognisko) duzo zbiorników na wode i jakieś rezerwowe suche żarcie, (nie ma sensu brac puszek itp. bo wszędzie teraz są sklepy więc można podjechać i kupić, a po co wozić kg). Kolejna sprawa to namiot ważne aby był sprawdzony, nie ma prawa przemakać itp. dobrze by było gdyby rower tez sie w nim zmieścił. Pamiętaj o narzędziach do roweru, łatkach ew. dętce, pompka (sam kiedyś w ciągu jednego dnia na trasie złapałem 6 gum) a trase planujesz głównie po asfalcie i szutrach czy w góry też się będziesz wypuszczać? bo jak jedziesz po asfalcie to polecam przyczepkę na sakwy mniej sie ręce męczą. Myślę że o podstawie w stylu kask, oświetlenie, okulary p słoneczne nie muszę przypominać. pozdrawiam i życzę powodzenia jak mi się coś przypomni to jeszcze dopisze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekw Napisano 7 Września 2011 Udostępnij Napisano 7 Września 2011 A jak naladujesz komórkę ? Może zaplanuj trasę dokładnie na każdy dzień, żeby rodzina wiedziała gdzie cię ewentualnie szukać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam00 Napisano 7 Września 2011 Udostępnij Napisano 7 Września 2011 lol przeciez 1. co to za problem wziac zapasowa baterie 2. mozna podladowac przy okazji noclegu albo podpiac sie pod slup Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ganek Napisano 7 Września 2011 Autor Udostępnij Napisano 7 Września 2011 @kazozaur dzięki za porady Co do trasy to myślę że będzie mieszana, tak naprawdę to wszystko wyjdzie "w praniu". @marekw Takim czymś http://bruno.netstrefa.com.pl/radio/projekt/usb/index.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekw Napisano 8 Września 2011 Udostępnij Napisano 8 Września 2011 Posiadam rowerek trekkingowy, Takim czymś http://bruno.netstre...t/usb/index.htm no jasne, a może zrób na baterię słoneczną przeciez 1. co to za problem wziac zapasowa baterie przy niskobudżetowej wycieczce już widzę baterie naładowane na 25 dni Co do noclegów to myślę że raczej na "dziko" mozna podladowac przy okazji noclegu odnoszę wrażenie, że masz problem z czytaniem ze zrozumieniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
scottbikewolf Napisano 8 Września 2011 Udostępnij Napisano 8 Września 2011 Świetny pomysł, popieram spełnianie marzeń. Ja chcę pojechać do Włoch! Od Krakowa do Rzeszowa proponuje przejechać pogórzem. Piękne widoki, tanie noclegi i mnóstwo atrakcji po drodze. Co do porad - hm tak jak już pisali koledzy. Lepiej zaplanuj drogę, czyli ile km co dzień, gdzie noclegi (polecam stronę eholiday.pl), koniecznie zaplanuj trasę gdzie możesz przejechać bez komplikacji (tzn. poza dużym natężeniem ruchu) i weź pod uwagę, że możesz mieć jakiś dzionek poślizgu (patrz pogoda). Ja na Twoim miejscu zamiast wozić duży ciężar wszystkich bagaży wole zrezygnować z dzikich noclegów. Za dużo teraz wariatów. Co do sprzętu nie umiem doradzić bo też szukam rad doświadczonych w takich wycieczkach rowerzystów.To naprawdę wielka wyprawa i wiele razy będziesz miał pod górkę tym bardziej życzę wytrwałości i spełnienia marzenia!!! pozdrawiam j. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ganek Napisano 8 Września 2011 Autor Udostępnij Napisano 8 Września 2011 Zapraszam na bloga na którym będę opisywał moje przygotowania do wycieczki: http://objazdowo.blogspot.com/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lumperator Napisano 9 Września 2011 Udostępnij Napisano 9 Września 2011 Ja powiem może przewrotnie w kwestii tych dzikich wypraw. Jedziesz sam, zapewne nie raz przetniesz jakieś dzikie miejsca. Uważaj na kleszcze. W tym roku sporo tego było (!). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boney Napisano 9 Września 2011 Udostępnij Napisano 9 Września 2011 siemka genek nie sluchaj tego pieprzenia, że za pierwszym razem trzeba na 2,3dni przed tym rokiem bylem tylko raz w życiu na wycieczce 2dniowej i BEZ doświadczenia przejechałem alpy i dojechałem do wenecji... doświadczenie nabyłem po drodze. Ja na Twoim miejscu pojechał bym gdzies za granice. Popatrz na to z tej strony: chcesz zrobić 2200km, jest to dużo sam zrobilem własnie 1500km i przejechałem ładny kawałek. Możesz zobaczyć ciekawe miejsca poza granicami naszego państwa, możesz dojechać do chorwacji i wrócić i przy dobyrch wiatrach zrobisz to w podobnym kilometrażu.Możesz jechać jeszcze dalej, zrobic też 2200km i wrócić pociągiem jak ja. Pozasz ciekawych, naprawde życzliwych ludzi, a nie to co w polsce, każdy zamkniety w sobie smutne fakty ale przemysl te polske w ktorej jednak nie jest tak ciekawie jak za granicą jak mas zjakies pytania to chetnie pomoge. też jechałem sam 11/14dni chyba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam00 Napisano 9 Września 2011 Udostępnij Napisano 9 Września 2011 pewno dzisiejsze wydarzenie podpowiedziało mi, aby doradzić zabranie oprócz kompletu kluczy kilka śrubek zapasowych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ganek Napisano 9 Września 2011 Autor Udostępnij Napisano 9 Września 2011 siemka genek nie sluchaj tego pieprzenia, że za pierwszym razem trzeba na 2,3dni przed tym rokiem bylem tylko raz w życiu na wycieczce 2dniowej i BEZ doświadczenia przejechałem alpy i dojechałem do wenecji... doświadczenie nabyłem po drodze. Ja na Twoim miejscu pojechał bym gdzies za granice. Popatrz na to z tej strony: chcesz zrobić 2200km, jest to dużo sam zrobilem własnie 1500km i przejechałem ładny kawałek. Możesz zobaczyć ciekawe miejsca poza granicami naszego państwa, możesz dojechać do chorwacji i wrócić i przy dobyrch wiatrach zrobisz to w podobnym kilometrażu.Możesz jechać jeszcze dalej, zrobic też 2200km i wrócić pociągiem jak ja. Pozasz ciekawych, naprawde życzliwych ludzi, a nie to co w polsce, każdy zamkniety w sobie smutne fakty ale przemysl te polske w ktorej jednak nie jest tak ciekawie jak za granicą jak mas zjakies pytania to chetnie pomoge. też jechałem sam 11/14dni chyba Co do podróż za granicę to mam zamiar objechać busem europę za 2 lata, ale to już rozmowa na inne forum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grand231 Napisano 10 Września 2011 Udostępnij Napisano 10 Września 2011 Plany ambitne ciekawe jak będzie z realizacją, bo jak wiesz trzeba chodzić twardo po ziemi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boney Napisano 11 Września 2011 Udostępnij Napisano 11 Września 2011 Jak tam wolisz... rower wydaje się być bardziej ekonomiczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
scottbikewolf Napisano 16 Września 2011 Udostępnij Napisano 16 Września 2011 boney, gdzie można poczytać, pooglądać Twoja wycieczkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ganek Napisano 18 Września 2011 Autor Udostępnij Napisano 18 Września 2011 Dzisiaj tak jak sobie obiecałem zrobiłem test na 100km Zdjęcia ze statystykami z licznika daje poniżej, notke na blogu dam jak nazbieram siły Miałem się uśmiechnąć ale nie miałem siły Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
urbanek18 Napisano 18 Września 2011 Udostępnij Napisano 18 Września 2011 Omijasz Podlasie i góry, najciekawsze regiony w kraju. Z mapy wynika że chcesz poruszać się głównie ważniejszymi drogami, a całą południową Polskę od Krakowa chcesz jechać po autostradzie A4 co jest niemożliwe. Radzę przeanalizować(: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ganek Napisano 18 Września 2011 Autor Udostępnij Napisano 18 Września 2011 Trasa jest ORIENTACYJNA, robiona z pomocą google maps które prowadziło tak jakbym miał jechać samochodem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.