Skocz do zawartości

[koła] do 1500 PLN XC-maratony

komtur88

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie,

Jak w temacie poszukuję jakiegoś fajnego zestawu do max 1500PLN. Piasty na 6 śrub. Obręcze tylko na tarcze-fajnie jak będą białe. Moja waga waha się w granicach 88kg. Preferowana jazda to maratony oraz xc. Założyłem sobie górną granicę zestawu na 1400gr. Jak na razie to ZTR ALPINE jest faworytem ale co dalej to nie wiem :wallbash:

Proszę szanownych kolegów o propozycję całych zestawów.

Pozdrawiam

Napisano

w tej cenie to tylko novatec d711 712

no i dobre szprychy najlepiej cx ray tyle ze liczac katalogowa cene cx ray wychodzi kolo 1700 za czesci

ale za to schodzisz ponizej 1400g i sztywnosc bedzie znacznie wieksza niz na innych szprychach

Napisano

Mam koła na revo i ważę 85 kg. Z góry jeżdżę szybko i po duuużych kamieniach. Revo są tak samo wytrzymałe jak każde inne, są natomiast bardziej elastyczne i koło jest mniej sztywne. No i cięzko je zapleść.

Napisano

Ktoś polecił mi Crest zamiast Alpine no i Cx ray. Warto wpakować więcej kasy w szprychy? A te Crest to rzeczywiście są bardziej wytrzymałe od Alpine?

Napisano

powiem tak juz kilka kół na alpine i cx ray zaplotłem (pierwsze moje a potem sie rozniosło)

przy tej szprysze nyple skrecasz palcami i juz piasta nie rusza sie na boki

a potem jest taki efekt ze koła sa sztywniejsze od sporo cięższej konkurecji tyle ze dodam ze alpine nie jest jakąś super sztywna obrecza

z crestami miałem tylko kontakt z gotowymi kołami (na innych okragłych szprychach) to jakbym miał wybierac wybieram bez zastanowienia alpine z cx ray

revo wiesz nie lubie miec kół z gumy jakby były fajne to bym nie wydawał tyle kasy na cx ray....

Napisano

Koła na novatec 711/712, obręcz alpina, szprychy d- light, podejrzewam,że za ok 1300zł takie złożysz. Powinny ważyć ok 1450g. Na cx rayach chyba nie zmieścisz się w 1500zł.

Napisano

1500 to najgorszy budzet, bo trzeba wybrac miedzy trwaloscia a waga - albo dokladasz i masz lekko, albo robisz set 1650-1700g

ja ostatnio zlozylem zdrowo rozsadkowy zestaw, z ktorego poki co jestem zadowolony - crest, mac424 i dt350 komplet za 1760zl

Napisano

A coś takiego? za 1500zł

Obręcze DT xr400

Szprychy Sapim CX ray

Piasty Novatec 711/712

nyple czarne aluminiowe

zaciski KCNC wersja tytanowa

całość 1520gr.

Generalnie chcę znaleźć kompromis pomiędzy waga i trwałością.Przypomnę, że mam 88kg. Budżet można troszkę zwiększyć tak do 1700zł.

I jeszcze jedno pytanie a właściwie prośba w doborze koloru obręczy. Mam taki rower:

http://www.scott.pl/product.php?id_cat=387&id_prod=1998

Osobiście bardzo podobają mi się białe obręcze ale nie wiem czy to nie będzie za dużo tego białego?? Może tylko białe piasty?

Co o tym myślicie? Jak mam już wywalić te 1700zł to chcę coś dobrego i ładnego.

Pozdrawiam

Napisano

ja ostatnio zlozylem zdrowo rozsadkowy zestaw, z ktorego poki co jestem zadowolony - crest, mac424 i dt350 komplet za 1760zl

29 cali? Ile ważą te koła (bez zacisków)?

Napisano

w bikestancji nie maja akurat takich gotowych ale mozesz spytać ile by kosztowało na cx ray http://www.bikestacja.pl/zestaw-novatec-712sb711sb-tubes-alpine-sapim-p-5474.html?cPath=296_38_102_128_302

ewentulanie mieszczace sie w zakładanej kwocie

http://www.bikestacja.pl/zestaw-novatec-711712-xr350cx-waga-1396g-p-18411.html?cPath=296_38_102_128_302

tylko ztr jest najlepsza perspektywa bo to najlepsza droga do bezdetek :icon_wink:

Napisano

tak, moje kola sa pod 29"...waza 1634g z opaskami pod bezdetke

kup zestaw 350, albo chociaz na tyl, mac424 i obrecze mavica/frm/ztr - z novatekiem roznie bywa, a zlozyc kola za spora kwote i po roku plakac nad rozlanym mlekiem w postaci rozsypanej tylnej piasty to zly pomysl, ktory juz wiele osob przerobilo - albo wydajesz 2k, albo odpada lekkosc, albo zloz sobie kola za 500zl, polsrodki nie maja sensu

biale felgi - jak dla mnie wies tanczy, spiewa

Napisano

za 1650 zł mogę Ci złożyć taki zestaw:

Piasty Rival http://www.kingkonghubs.com/pro_kdfs700.asp

Obręcze ZTR Alpine

Szprychy Sapim CX Ray black.

Jeśli chodzi o piasty, to testuje je od dłuższego czasu i nie ma problemów żadnych. W razie czego mam do nich zapasowe bębenki, lozyska to nie problem. Piasty to konkurencja Novateca. Mało jest ich w europie, ale nie dziwi mnie to, bo o ile sprzet jest spoko, to negocjacje i walka o towar z producentem to już cieżka sprawa ;)

Można zejść do ceny nawet 1580zł. Jeśli byś zdecydował się na wariant 28 szprych/koło. Mam i takie piasty i obręcze na 28 szprych. Chociaż z Twoją wagą można by się zastanawiać. Taki zestaw na novatecach to dodatkowe 2 stówki więcej.

Napisano

Po przeczytaniu kilkudziesięciu postów i artykułów mam totalną masakrę w głowie.Zrozumiałem, że moja wiedza w tym temacie jest żadna. Ostatecznie postanowiłem przeznaczyć 2000PLN na kółka.

Proszę podajcie jakieś ostateczne propozycje.

Pozdrawiam

PS.Waga 88kg.

Napisano

zrob takie, jak moje...waze 85kg, ale na twoja korzysc przemawia mniejszy rozmiar kola - set wyjdzie 1500gram z mozliwoscia zbicia 50g na przedniej piascie, ale chociaz masz gwarancje niezawodnosci, kompatybilnosc z bezdetka i znaczna sztywnosc

Napisano

uwaga - przednia dt350 ma nieco wieksze koncowki/dekle, co poprawia sztywnosc polaczenia z amorem...duperel, ale mysle, ze warto odzalowac te 50g

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...