Skocz do zawartości

[lampa przód]

GMark

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Skończyła się moja Sigma Pava - po paru twardych lądowaniach. Poszukuje czegoś w podobnej klasie cenowej , może nawet wyżej, ale chciałbym być mile zaskoczony. Pava była ok ale do jazdy po nocy w lesie nie za bardzo.

Macie jakieś sugestie?

pozdrawiam

Napisano

a sprawdza się to w lesie w nocy?

bo sigma pava przyprawiła mnie kilka razy o podwyższony poziom adrenaliny

Ja dopiero odkładam kasę na tą "zabawkę" - jeszcze jej nie mam, no i nie jeżdzę nocą po lesie ;)

Jakiej natury problem miałeś z Sigmą??? Czego Ci w niej brakowało???

No i czego oczekujesz po nowym nabytku???

Pozdrówka!

Napisano

no to szkoda,że nie masz jeszcze z nią praktycznych doświadczeń... :-(

poszukuje czegoś o lepszym /mocniejszym/ i trochę szerszym strumieniu światła od mojego poprzednika

generalnie wychodzę z założenia,że taki sprzęt kupuje się na lata i niechętnie pakowałbym się w coś z czego za chwile będę niezadowolony.

jak chyba większość ludzi w moim wieku cierpię na chroniczny brak czasu i albo go nie mam albo nie mam siły przekopywać się przez stos różnej jakości informacji w necie.

dlatego proszę Was o informacje/ sugestię odnośnie zakupu nowej lampy, która rozświetli mi drogę w sposób zadowalający.

oczywiście nie mówię o produktach w cenie 900 i więcej

pozdrawiam

Napisano

Fajna ta RX-5- szczególnie przypadła mi do gustu w wersji RANGER :devil:

No i cenowo bardziej przystępna niż Trelock LS-950.

Pozdrówka!

RX-5 prezentuje się super. Myślałem że jest jedna wersja. Co to za wersja RANGER?

Napisano

RX-5 prezentuje się super. Myślałem że jest jedna wersja. Co to za wersja RANGER?

Wedle powyższego video są trzy wersje

- Ranger (po lewej)

- Premium (środkowa)

- Speed (po prawej)

Tutaj są lepiej pokazane różnice

Pozdrówka!

Napisano

Witam. Skończyła się moja Sigma Pava - po paru twardych lądowaniach. Poszukuje czegoś w podobnej klasie cenowej , może nawet wyżej, ale chciałbym być mile zaskoczony. Pava była ok ale do jazdy po nocy w lesie nie za bardzo.

Macie jakieś sugestie?

pozdrawiam

Tak za jakiś tydzień, półtora :

mj858.jpg

Magicshine MJ-858 (kopia kultowej w stanach Dinotte 200).

1xCree XP-G, 350+ lumenów realnie, zasilanie 2x18650 w wersji gumowanej, nowa ładowarka.

MJ-858 - 100/70/migacz

Cena : 210 zł

Myślę, że dzięki aluminiowej obudowie i niewielkich rozmiarach skończysz się wcześniej niż ta lampka :icon_mrgreen:

Napisano

Wedle powyższego video są trzy wersje

- Ranger (po lewej)

- Premium (środkowa)

- Speed (po prawej)

Tutaj są lepiej pokazane różnice

Pozdrówka!

55 luksów to już jest coś. Szkoda tylko że gabarytowo jest ogromna. Ale coś za coś.

Napisano

55 luksów to już jest coś. Szkoda tylko że gabarytowo jest ogromna. Ale coś za coś.

Trelock ma 70 lux, a gabaryty...

Czy ja wiem... zhm.gif jak na to, że mieści 4xAA to całkiem, całkiem kompaktowa ;)

Znalazłem porównanie RX-5 vs LS-950 (i inne)

Chyba jednak pozostanę przy Trelock'u...

Pozdrówka!

Napisano

Trelock ma 70 lux, a gabaryty...

Czy ja wiem... zhm.gif jak na to, że mieści 4xAA to całkiem, całkiem kompaktowa ;)

Znalazłem porównanie RX-5 vs LS-950 (i inne)

Chyba jednak pozostanę przy Trelock'u...

Pozdrówka!

Pierwszy raz widzę ten model Trelock'a. Ustawianie intensywności światła z podglądem na wyświetlaczu - rewelacja, tylko ta cena około 400 pln odstrasza.

Napisano

...rewelacja, tylko ta cena około 400 pln odstrasza.

Może, ale mając takie porównanie, teraz dopiero widzę, za co płacę... :thumbsup:

Jedynie Philips Led Bike Light może tu być konkurencją, ale cena podobna,

a dwie lub trzy diody tam dają czadu kontra jedna w Trelock'u, co przekłada się na czas pracy.

Ja aż takiej jasności nie potrzebuję, a Trelock bardziej mi się podoba :icon_mrgreen:

Trelock LS950 ... cudo ... 119,95euro na eBay'u. Dziękuję :teehee:

Za 65zł jest LS330, ta niestety ma tylko 2 tryby świecenia.

Po pierwsze - porównywnanie bez sensu.

Po drugie - kwestia potrzeb lub rzecz gustu - jak kto woli.

Po trzecie - 90-99 Euro w sklepach online i stacjonarnych.

Wiesz, Philips Led Bike Light też widziałem na ebay w cenie $250-290,

a realnie można również kupić za 90-99 Euro ;)

Pozdrówka!

Napisano

z tego wszystkiego Trelock LS-950 wygląda chyba najlepiej.

Ktoś z Was jest może posiadaczem takowego modelu?

wiadomo filmy w necie i wiele innych zdjęć może być zmanipulowanych. Zależy mi na opinii kogoś kto z tym jeździ.

ta też wygląda zachęcająco - http://www.cyklotur.com/x_C_I__T_lampka-przednia-highpower-bls-63-BBB__P_53195509-53010001__PZTA_1__PD_53010806.html

szkopuł to aku zewnętrzne

pozdrawiam

Napisano

z tego wszystkiego Trelock LS-950 wygląda chyba najlepiej.

Wydaje mi się, że dla Ciebie lepsza może być Philips Led Bike Light,

ze względu na lepsze oświetlenie boczne i większą moc światła.

Ja po lesie nie śmigam nocą, więc mi w zupełności wystarczy to, co oferuje Trelock.

wiadomo filmy w necie i wiele innych zdjęć może być zmanipulowanych. Zależy mi na opinii kogoś kto z tym jeździ.

Nie sądzę, aby były to manipulowane filmiki...

Jest ich kilka i widać że gostek porównuje różne lampki, różne modele w tych samych warunkach.

ta też wygląda zachęcająco... ...szkopuł to aku zewnętrzne

Dla mnie także... ;)

Jak dla mnie odpadają wszelkie lampki z zewnętrznym akumulatorem.

Jak zostawiam gdzieś rower, to potrzebuję w prosty, szybki sposób zabrać lampkę,

nie pozostawiając przy rowerze nic wartościowego, co mogło by kusić...

No i sama lampka dobrze by była w miarę kompaktowa. Tu niestety Philips LBL traci u mnie punkty - za duży <_<

Jeśli chcesz natomiast z zewnętrznym aku, to powyżej proponowane Magicshine wydają się najlepszą propozycją.

Pozdrówka!

Napisano

Jak to w życiu bywa - wszystkim się podobają mercedesy a na co dzień jeżdżą tym, na co ich po prostu stać.

Poniżej macie "test autorski" dwóch światełek - bez żadnych obróbek, zdjęcia robione na "żywca".

Lampa Cateye HL-EL200 (5 diodowa) oraz XLC Comp 1W (jedna dioda o mocy 1W). Kategoria cenowa podobna - ok. 90-100zł.

test lamp.jpg

Jest też XLC XLC HIGH BEAMER o mocy diody 3W w cenie zbliżonej do powyższych - 119 zł.

Napisano

Plusik za "test" i dobre chęci, ale...

Jasna plama na bramie garażowej niewiele mi mówi :blink:

Jaki to ma zasięg, jak się rozkłada światło...

Powyższy test z filmu bardzo ładnie ukazuje jasność, zasięg i oświetlenie boczne.

Gdybyś spróbował zrobić coś na ten wzór - oświetlić jakąś drogę i wyznaczyć "słupkami" odległości.

Fotki pstryknąć z takiej odległości, by było widać, jak rozkłada się oświetlenie po bokach... Coś w ten deseń, było by cool :thumbsup:

Jak to w życiu bywa - wszystkim się podobają mercedesy a na co dzień jeżdżą tym, na co ich po prostu stać...

Dość już mam pozornych oszczędności. Mam w garażu kilka "tańszych" lampek, więc coś jest na przetrwanie.

Teraz odkładam kasę na coś porządnego i najprawdopodobniej będzie to Trelock LS-950.

Nigdy więcej "oszczędności" - kupić raz, ale dobrze.

Pozdrówka!

Napisano

Roxim RX-5 wymiata. Zdjęcia na necie są przesadzone, ale sądzę, że jest warta każdej złotówki, którą się na nią przeznaczy, szczególnie jeżeli chodzi o bliski obszar objęty światłem, daleki nie jest już tak kluczowy.

Napisano

Plusik za "test" i dobre chęci, ale...

Jasna plama na bramie garażowej niewiele mi mówi :blink:

Jaki to ma zasięg, jak się rozkłada światło...

Powyższy test z filmu bardzo ładnie ukazuje jasność, zasięg i oświetlenie boczne.

Gdybyś spróbował zrobić coś na ten wzór - oświetlić jakąś drogę i wyznaczyć "słupkami" odległości.

Fotki pstryknąć z takiej odległości, by było widać, jak rozkłada się oświetlenie po bokach... Coś w ten deseń, było by cool :thumbsup:

Dość już mam pozornych oszczędności. Mam w garażu kilka "tańszych" lampek, więc coś jest na przetrwanie.

Teraz odkładam kasę na coś porządnego i najprawdopodobniej będzie to Trelock LS-950.

Nigdy więcej "oszczędności" - kupić raz, ale dobrze.

Pozdrówka!

Masz rację, noszę się z zamiarem przetestowania paru ciekawych lamp, jedynie czasu brak - ale mam nadzieję, że wkrótce będę mógł coś wrzucić.

Napisano

jak jazda po lesie to polecam latarkę na xm-l, teoretycznie dwa razy więcej światła niż w tym magickshine na xp-g (reszta nie wiem jakie ma emitery).

na światelkach jest koleś co moduje latarki i np sprzedaje solarforce L2 na diodzie z polskiego sklepu czyli najpewniejsze źródło oraz modyfikowanych driverach od chńczyków które naprawdę dają w diode 2,8A (a można i więcej). w lesie jest to super sprawa, świeci szeroko i bardzo jasno, zasięg też jest kozacki, spot można spokojnie ustawić na jakieś 80m przed rowerem i wszystko pięknie widać. no i tryb 100% nie jest potrzebny, do lasu starcza spokojnie 60-70%.

na szosie niestety razi kierowców, także trzeba skierować bardziej w dół.

niestety taka latara nie ma takiej funkcjonalności i bajerów jak te trelocki i roximy ale moc ma naprawdę wielką :]

Napisano

Roxim RX-5 wymiata. Zdjęcia na necie są przesadzone, ale sądzę, że jest warta każdej złotówki, którą się na nią przeznaczy, szczególnie jeżeli chodzi o bliski obszar objęty światłem, daleki nie jest już tak kluczowy.

mklos masz tą lampkę? Zachwalasz toteż pozwalam sobie zapytać. Jak tak - daj no znać. Jesteś w 100-licy to może się zderzymy i looknę na ten wynalazeczek przed zakupem!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...