Skocz do zawartości

[początkujący] Plan Treningowy

MLODY94

Rekomendowane odpowiedzi

Witam od przyszłego sezonu chciałbym zacząć trenować kolarstwo szosowe. I chciałbym ułożyć dla siebie plan treningowy aby być w pełni przygotowany do przyszłego sezonu. Forma na ten sezon mnie nie interesuje chciałbym być przygotowany na przyszły sezon aby jak najlepiej zadebiutować w klubie. A na razie nie mam pojęcia jak ułożyć sobie plan na teraz i na okres zimowy więc proszę was o pomoc.

Mam do dyspozycji:

Siłownie, Rower (na razie zwykłego górala sztywnego bez amortyzatorów lecz od przyszłego sezonu będę w posiadaniu roweru szosowego ), i nie kiedy basen.

Moje "Parametry":

Wzrost: 182cm

Waga:59-60kg

Gospodarność Czasowa:

Poniedziałek-Piątek

18:00 - 22:00 (ze względu na szkołę)

Sobota - Niedziela

Całe dnie wolne

Hmm... postaraj się na razie jeździć w miarę często coś koło 4x w tygodniu póki jest jeszcze jasno. Nie staraj się napinać kiedy będziesz jeździł. Ot zwykłe przejażdżki do 1,5h.

Zakładam, że jesteś ogólnie sprawny i już trochę jeździsz na rowerze.

Nie wiem kiedy zamierzasz mieć szczyt formy. Ale praktycznie rzecz biorą sezon rowerowy się skończył.

Staraj się zapisać do klubu właśnie teraz. Zazwyczaj ja w listopadzie zupełnie odstawiam wszystkie treningi. Później w grudniu zaczynam trenować na siłowni sali itp. Maksymalny ogólnorozwój. Jesień to przestój w kolarstwie w moim wykonaniu.

Plan treningowy mój zimą wygląda w dużym przybliżeniu tak:

poniedziałek łyżwy/basen

wtorek siłownia

środa marszobieg

czwartek sala gimnastyczna (gry zespołowe)

piątek wolne

sobota rower

niedziela rower

W tym, że to jest plan wiadomo, że nie zawsze da się wszystko zrealizować. Czasem odpuszczam poniedziałkowy trening.

Jeżeli chcesz abym coś Tobie podpowiedział to potrzebował bym więcej informacji na temat twojej osoby. Jak wyglądało to tej pory twoje życie? Czy jeździłeś dużo sam na rowerze? Trenowałeś coś wcześniej? Jakieś problemy zdrowotne? Ile masz lat?

Właśnie na początek ile masz lat ;D ale skoro masz tak długo lekcje to pewnie nie masz 13 lat , hmm bo widzisz w klubie na pewno są jakieś grupki wiekowe i każda ma swojego trenera i jeżdzą w ustalonych godzianch , szkołą jest pewnym ograniczaniem bo zakładając ze jezdzą od godziny 16-stej ? wiadomo we wakacje treningi są od rańca , ogolnie jeżeli był byś juniorem już to juniorzy chodzą do szkół sportowych z wyznacznikiem na kolarstwo ( praktycznie wiekszosc) i tam mają treningi połączone z nauką tak to się mniej więcej odbywa ;) ale powiedz ile masz lat to coś pomyslimy

PS

rozmawiałeś już z jakimś trenerem z klubu do ktorego chcesz się zapisac ? powiedział ci coś ? co ?

bo jezeli chcesz się zapisać to nie ma co czekać przez zimętylko zapisywać się teraz , przeciez ci ktorzy są w klubie na pewno zime mocna przepracowywują z trenerami , bo do sezonu właśnie wtedy się trzeba przygotować , i lepiej robić to pod okiem trenera on dobierze odpowiednie obciażenia treningu itp samemu często można sobie zrobić krzywdę przez siłę.

lat mam 17 wiem już troszkę stary jestem ale lepiej późno niż wcale i jestem pewny siebie wcześniej nic nie trenowałem ale prowadzę sportowy tryb życia jak nie biegam to gram w pikę czy w lotki z jazda na roweże to od nie dawna zacząłem się bardzo interesować na początku przejechałem 140km ponad troszkę bez przygotowania wiec morze nie jest tak źle mam osobowaśc i się nie pddajaję wole jechać wolniej niż iść ale i tak nie będę prowadził roweru wiec jestem upierdzilwy ale zawzięty i daje 120% z siebie.

przepraszam za błąd chodziło mi o "może" więc doradzicie mi plan treningowy na razie z trenerem nie rozmawiałem ale kolega powiedział że warto abym się zapisał. Teraz mam zwykły rower góral z reala tylko dużo części wymienionych więc nie wiem czy bd mógł sobie tam śmigać na tym rowerze.Do szkoły chodzę do Technikum samochodowego

proszę o dalsze wskazówki

Możemy się kiedyś ustawić pośmigać jestem rok starszy więc się dogadamy:) Na moje oko trenuj i to ostro, a jak będziesz w klubie to oni i tak CI ułożą trening. najważniejsze to jeździć w tym roku to już dużo nie wyjeździsz ale zawsze można już zaczynać budować formę na przyszły rok:P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...