Skocz do zawartości

[kaseta] sram 9.0

vitesse

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Wszedlem w posiadanie 2 kaset sram 9.0 niekompletne, wydaje mi sie ze jedna zloze braknie mi tylko nakretki i tu pytanie

1. czy nakretka moze byc od kazdej innej kasety ?

2. zakladam ze jest kompatybilna z przerzutka i manetka shimano

3. czy jest lepsza od hg-50-9 zakladam ze o wiele:)

chetnie dokupie nakretki i brakujace koronki

dorzuce niebawem zdjecia

• Mod Team

1. Jeżeli kasety tą tego samego segmentu czyli maja tyle samo biegów to tak. jeżeli nie to też ale już trzeba odpwoednie dystanse nabyć.

2. Tak kasety srama sa kompatybilne z shimano.

3. Sram 9.0 jest dosć starą konstrukcją poza tym sram słyną z raczej miękkich kaset wiec HG50 może okazać sie lepsza.

http://www.cyklotur.com/lancuchy-kasety-wolnobiegi,0.html tu masz całkiem spory wybór do kasety.

• Mod Team

Nakretke masz na myśli lock-ring zakrecający kasete ?? Jezeli tak to nie, każdy jeden bedzie dobry.

A stopniowanie kasety nie wiem standardowo było 11-13-15 ... ale są zapewne rozna stopniowania zalezy tez czy kaseta konczy sie n 30 32 CZY 34 zęby.

Z tego co pamieta 11-12-14 było w kasetach 11-32 ale mnoge sie mylic.

Podkładka, oznaczona jako "1", położona powinna być pomiędzy koronkami 14Ti 16T, czyli między koronkami zespolonymi a pierwszą montowaną osobno.

Do złożenia dwóch kaset potrzebujesz w sumie dwóch nakrętek (jakichkolwiek, nawet z napędów 8rz., byleby przystosowanych do zamykającej koronki 11T), 1 koronki 12T i jednej 11T. Być może którąś koronkę posiadam (wizualnie są inne niż te od shimano). Jak jesteś zainteresowany to przypomnij się wieczorem przez PW., mogę poszukać.

Ze zdjęcia widać, że koronki zespolone są czterema elementami. Czy są to śruby czy nity?

• Mod Team

Do złożenia dwóch kaset potrzebujesz w sumie dwóch nakrętek (jakichkolwiek, nawet z napędów 8rz., byleby przystosowanych do zamykającej koronki 11T), 1 koronki 12T i jednej 11T.

Czy ja wiem ja lockringiem 11t zadkrecałem 13t bez problemu jeno musiałem podkładke zrobić.

Da się, ale to już trochę niepotrzebne kombinacje.

Te, z którymi ja miałem styczność, przystosowane były do dwóch rozmiarów. Pierwszy do koronek 11T i 12T, drugi (zdecydowanie mniej popularny) do koronek 13T. Zasada jest taka, żeby te ząbki z lockringa i najmniejszej koronki kasety nachodziły na siebie, minimalizując ryzyko odkręcenia (i ten charakterystyczny "trrraachh" przy odkręcaniu kasety to właśnie efekt tego "zazębiania").

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...