Skocz do zawartości

[Ciekawe aukcje] na Allegro, E-Bay'u i in.

Odi

Rekomendowane odpowiedzi

Ja tak miałem z oponami, też w sklepie internetowy (nie Centrumrowerowe). Opony były w okazjonalnej cenie, taniej już nigdzie nie znalazłem. Kupiłem, zamówienie przyszło, kase przelałem i dostałem maila że to błąd sklepu i nie mogą mi tego towaru sprzedać. Czyli standard.

Nawet jeżeli sklep ma taki zapis to przy CR to nie przejdzie ze względu na inne:

1. Umieszczenie na witrynie Sklepu Internetowego określonego towaru wraz z oznaczeniem jego ceny nie stanowi oferty jego sprzedaży, a jedynie zaproszenie dla kupujących do składania ofert.

2. Zamówienie zostaje złożone przez kupującego w formie elektronicznej i stanowi ofertę zawarcia umowy sprzedaży towaru umieszczonego na witrynie Sklepu Internetowego za określoną tam cenę.

3. Zamówienie zostaje przyjęte do realizacji w momencie potwierdzenia zamówienia przez CentrumRowerowe.pl:

a. w przypadku zamówienia opłacanego poprzez system przelewy24.pl lub PayPal zamówienie uznaje się za potwierdzone w momencie opłacenia i zaksięgowania pieniędzy na koncie przelewy.pl (pełna Lista współpracujących banków opisana jest w punkcie IV. 2b., bądź PayPal. Klient otrzymuje potwierdzenie przyjęcia zamówienia w mailu potwierdzającym. Z tą chwilą następuje zawarcie umowy sprzedaży, z zastrzeżeniem pkt 9.

b. w przypadku zamówienia z opcją płatności przy odbiorze zamówienie zostaje potwierdzone w momencie kliknięcia przycisku „wyślij zamówienie”. Klient otrzymuje potwierdzenie przyjęcia zamówienia w mailu potwierdzającym. Z tą chwilą następuje zawarcie umowy sprzedaży, z zastrzeżeniem pkt 9.

Pomijając już fakt, ze tam w ogóle nie ma punktów;] i żadnego 'dziewiątego'. To we wskazanych w literach a i b ustępu 3, momentach następuje zawiązanie ważnej i skutecznej umowy.

Czas na wniesienie zastrzeżeń co do oferty czyli realizacji ewentualnego zastrzeżenia o tym, że 'podana cena nie jest ostateczna' upływa już bezpowrotnie. Przy czym mało komu chce się o takie rzeczy użerać.

Zaś co do powołania się na błąd- sklep oczywiście mogłby próbować, ale niestety obowiązują go bardziej restrykcyjne reguły staranności niż klienta nieprofesjonalistę, co dość skutecznie odcina mu tę opcję.

A ja się zastanawiam, co na ten zapis w regulaminie CR sądzi UOKIK. Sklep może sobie pisać co chce, ale to prawo weryfikuje czy mają rację. Są nawet firmy, które za niezgodne z prawem wpisy w regulaminie sklepu wytaczają procesy sądowe i wygrywają. Dla mnie osobiście wpis:

Umieszczenie na witrynie Sklepu Internetowego określonego towaru wraz z oznaczeniem jego ceny nie stanowi oferty jego sprzedaży, a jedynie zaproszenie dla kupujących do składania ofert.

jest mocno podejrzany.

Nawet na allegro jak drogi samochód pójdzie za np 20 zł, to to już jest zawarta umowa i za tyle trzeba to sprzedać.

No nie wiem ja ma kupmele po prawie handlowym i twierdzi, że jeśli sklep ma konkretny podukt z podaną ceną to musi go sprzedać po tej cenie. NIezależnie czy to był ich błąd czy nie.

Właśnie był kiedyś przypadek, że koleś wystawiając samochód na allegro pomylił ilość zer. Nie widział przecinka i napisał 200,00zł zamiast 20000zł.

Mimo że 5 min po wystawieniu auta chciał zmienić cene to ktoś już go kupił. Mimo walki w sądzie musiał go za tyle sprzedać

Art. 543 kc, o który zapewne Twoja kumpela po prawie handlowym(swoją drogą taki kierunek nie funkcjonuje, a przynajmniej nie na żadnej szanującej się uczelni) opiera swoje przekonanie, jest tylko regułą interpretacyjną, która zostaje zniesiona w razie złożenia wyraźnego oświadczenia o treści odmiennej. Vide np. uchwała SN IIICZP 86/85:)

Edycja po edycji kolegi-> to są dwa inne stany faktyczne. Choć podstawą jest tu ten sam artykuł. I sytuacja z allegro łączy sie z tym co ja tam wyżej pisałam o hamplach z CR.

Ale to, że tak jest nie zmienia faktu, że taki zapis w regulaminie jest zgodny z prawem.

Szczególnie, że opiera się, przynajmniej w swojej konstrukcji, o inny zapis kc:)

Pewnie źle to napisałem, chodziło o prawo cywilne. Jak mi tłumaczyła to była pewna. Zawiłe jest to prawo...

Swoją drogą jak już zamówimy taki produkt i sklep nie chce nam sprzedać w tej cenie to możemy normalnie zrezygnować?

Mathiu- Prawo cywilne też nie funkcjonuje jako kierunek;] bodaj poza którąś z katolickich uczelni które mają kierunek kanoniczno-cywilny.

No, ale to najmniej ważne.

Czy prawo jest zawile... z prawem po prostu trzeba nauczyć się obchodzić:D rzeczywiście art. 543 kc mówi, że wystawienie rzeczy w miejscu sprzedaży na widok publiczny z oznaczeniem ceny uważa się za ofertę sprzedaży, ale co z tego jeśli nigdy nie można przepisu rozpatrywać na sucho- trzeba to robić w oparciu o całokształt systemu, o stan faktyczny etc. Jeden mały szczegół może zmienić całą interpretację etc, etc.

Dobra bo uskuteczniamy offtop więc proponuję go zakończyć.

Dziękuje za wyjaśnienie

Tak jak ktoś wcześniej pisał przykład ceny 0,00zł

http://bike-arena.pl/index.php?p2594,sram-x7-pelna-grupa-10-speed

Znowu ja...

Ale to jest moim zdaniem dobra oferta 360zł za korbe XT praktycznie w idealnym stanie

http://allegro.pl/shimano-deore-xt-fc-m770-10rz-42-32-24-i2093721128.html

Tak jak ktoś wcześniej pisał przykład ceny 0,00zł SRAM X7 - pełna grupa - 10 speed :: BIKE-arena.pl

I albo tylko u mnie nie działa odnośnik do regulaminu, albo przez ich stronę internetową nie ma dostępu do regulaminu. I co teraz, skoro brak regulaminu, to kupuję za 0,00zł? Aż mnie korci żeby kupić grupę x7 za 0,00zł :devil:

• Mod Team

Tożto licytacja :D

Napisałem w innym temacie, napisze i tu. Spec ma bardzo duże obniżki na kaski: Specialized Bicycle Components : S-WORKS MT Helmet

Starsze roczniki i mały wybór rozmiarów, ale za cenę 3/4 Propero w Polsce możemy mieć S-worksa z USA, jedynie problem z wysyłką, ale jak ktoś kogoś od wysyłki ma to się bardzo opłaca.

A może Andrewowi nie sprzedadzą ;), ja już miałem taką przygodę z CR, mieli tam jakąś ramkę co normalnie kosztowała 946 zł za 146 zł niestety ale mimo że mi również przyszło potwierdzenie ramki nie sprzedali, mimo że wpłaciłem kasę na konto. W sumie było dość dużo dogadywania się że niby umowa została zawarta itp, ale w końcu i tak by mi tej ramy nie sprzedali po tej cenie więc odpuściłem.

Może sprzedadzą, bo dostałem info, że zamówienie jest w trakcie realizacji oraz oddzielną wiadomość, że muszę poczekać do 2 tygodni na sprowadzenie hamulca.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...