Skocz do zawartości

[Rower] Kross Level A2 V-brake czy Disc ?

MrDante

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie. Zamierzam kupić Krossa Level A2 , ale nie wiem jakie hamulce wybrać. Nie mam pojęcia które będą dla mnie bardziej odpowiednie. Po zakupie mam zamiar zamiemić koła na cieńsze ( do jeżdżenia po asfalcie ) i mam zamiar jeździć 80% po asfalcie a 20% po terenie. I tak jak w temacie , lepsze dla mnie będą hamulce v-brake czy tarczowe ? Czytałem wiele opini na ten temat , ale nadal nie wiem co będzie lepsze. Pozdrawiam :)

Jeszcze jedno pytanie... Jakie oponki polecacie ? ^^ Rozmiar 26" :]

Napisano

Do takiej jazdy,polecam opony Schwalbe Hurricane.Koszt tej oponki zależy od technologii(ok 50 zł drutowa,za szt.).Hamulce tarczowe zawsze będą lepsze.Jeśli zależy Ci na kasie,to V brake wystarczą do takiej jazdy.

Napisano

Hamulce tarczowe zawsze będą lepsze.

I z tego co mi wiadomo cięższe , a zależy mi na lekkości roweru :P

Wyczytałem że te oponki Schwalbe Hurricane są do jazdy w terenie. Pytanie , czy po asfalcie też będą fajnie śmigać czy praktycznie niczym się nie różnią od kól typowo dla MTB ?

Napisano

Do takiej jazdy V-ki spokojnie wystarczą. Z tego co się orientuję to w Levelach a2, a4, a6 były/są montowane hample tektro auriga comp, mają one niezbyt pozytywne opinie, ja ich używam i jestem zadowolony. Twój wybór. Moje obręcze w krossie mają wewnętrzną szerokość 19mm, przy tej szerokości można założyć oponkę nawet 1.25". Jeśli chcesz trochę jeździć po terenie to pewnie będzie szersza. Wymiana kół nie będzie raczej konieczna, chyba że na lżejsze. Jeśli chodzi o opony to jest pełno tematów na forum.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...