Skocz do zawartości

[amortyzator przód]Sr Suntour XCR luzy?

AXE95

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Siema mam kellysa magica 09 i mam problem. Kiedy stoję na pedałach wciskam go i powraca, ale gdy potem gdy podniosę kółko to on jeszcze powróci o około pół centymetra. Może trochę mniej. Następny problem przy takiej samej sytuacji gdy go wciskam to słychać takie stykanie. Troszkę mnie to denerwuje. I teraz pytanie czy powinienem się martwić? Jeździłem tylko po asfalcie i raz na polnej drodze. Dodam też że zbierałem bród z goleni przy czym wiadomo zebrałem troszeczkę oleju.

Napisano

Ugięciem wstępnym (SAG) się nie martw, to dobrze, dzięki temu amor może wybierać też dziury a nie tylko wyboje. A to stukanie to masz nie tylko ty, mój kolega ma xcr'a i też to ma, od nowości.

Napisano

stuka Ci jak sie chowa w dol?

to nie jeste normalne... opisz na jakim etapie skoku, nagraj filmik, cokolwiek.

pewnie sprezyna Ci lata na boki,wycieczka do castoramy/LM/Obi/Praktiker/inne pokoszulke termokurczliwa i okladasz sprezyne...

Napisano

Ciężko to sprawdzić kiedy dokładnie strzela amor. Jeśli kolega wyżej napisał że to normalne to myślę że będzie ok. Jak pojadę do serwisu to dam znać co było na rzeczy.

Napisano

To jak się dowiesz to napisz czy można to stukanie jakoś wyeliminować bo mnie też denerwuje. Występuje tylko przy zablokowanym amorku. Zablokowany amor delikatnie się ugina, i wracając do standardowej pozycji wydaje z siebie takie puknięcie. Na dniach będę rozbierał amorek bo chcę wyjąć elastomer to może przy okazji ogarnął bym to stukanie.

Napisano

Podepne się pod temat.

Ostanio przy powracaniu amora do normalnej pozycji slychac sruk z lewej goleni/lagi. Dziś go rozebrałem i chyba odnalazłem przyczyne

amorz.th.jpg

Jest tam pręt który ma zgrubienie przy elstometrze, ale ok 5cm wyżej pręt juz jest cieniszy.

I prawdopodobniej przez to slychać stukanie.

Co o tym sądzicie

Napisano

to nie przez to, i... gdzie tam jest elastomer:P?

stuka koncowka tego co zaznaczyles(popychacza), taki talezyk, ktory wali w sprezynke negatywna, ktora z kolei wali w dno lagi ;)

mozesz sobie wyciac krazki z gumy i wsadzic na spod lagi, ale do tego musisz wykrecic korek.

Napisano

Mi się wydaje że coś stuka w górną część lagi, ale to tylko moje odczucie. Kyloziom elastomer to taki gumowy pręcik w środku sprężyny. Możesz go śmiało wyjąć, bo i tak nie spełnia w tym amorku większej roli. Po wyjęciu amor troszkę zmięknie.Z odkręceniem korka nie ma najmniejszego problemu. Ja odkręciłem go kluczem regulowanym i nie stawiał większego oporu.

Napisano

Można też korek odkręcić owijając w szmatkę jakiś przecinak i stukać lekko w niego młotkiem, skuteczne ale musisz uważać żeby ci się nie ześlizgnął bo będzie ślad.

Napisano

korek najlepiej czyms pokroju suwmiarki - ale musi byc dobra;)

a co do tego co opisalem, to zobacz na stronie producenta budowe w srodku GORNEJ lagi i powinienes zakumac o co chodzi (takie male sprezynki i talezyk na koncu "tego czarnego, co wystaje i ma zgrubienie" ;)

Napisano

jeżeli stuka na końcu powrotu, czyli wtedy kiedy jest juz prawie w poz wyjściowej to trzeba zrobić podkładke z jakiejś twardej gumy pod sprężynę negatywną, żeby się do niej dostać to trzeba całkiem rozebrać lewa goleń, tą ze sprężyną, powinno pomóc

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...