Teru Napisano 29 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2006 Jaka jest roznica miedzy tymi dwoma srodkami. Który jest ekonomiczniejszy(bardziej wydajny). Przy ktorym więcej zabawy z zabezpieczeniem łancucha ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 29 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2006 Do łańcucha będzie lepszy olej, np Finish line. Smar używa się głównie do łożysk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bialykom Napisano 29 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2006 smar ma stan skupienia staly, olej to ciecz. do lancuch nalezy uzywac oleju. smar zbyt szybko i obficie lapie syf. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebekfireman Napisano 29 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2006 Wydaje mi się że smar i olej to to samo - olej jest to smar w postaci płynnej. Według Słownika Języka Polskiego - Oleje smarowe (smarne) - oleje stosowane do smarowania urządzeń technicznych, głównie w celu zmniejszenia współczynnika tarcia i chłodzenia współpracujących ze sobą części ruchomych - Smar - substancja o konsystencji od półpłynnej do stałej, w której skład wchodzą głównie oleje mineralne lub syntetyczne, zagęszczone najczęściej mydłami lub stałymi węglowodorami, używana do smarowania części maszyn, przyrządów, sprzętu sportowego itp., w celu zmniejszenia tarcia między poruszającymi się względem siebie powierzchniami dwóch ciał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Teru Napisano 29 Stycznia 2006 Autor Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2006 Juz mi troche rozjasniliscie w glowie A kto uzywa samru do lancucha i uwaza ze jest lepszy niz olej ? dlaczego ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bialykom Napisano 29 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2006 nikt przy zdrowych zmyslach : ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 29 Stycznia 2006 Mod Team Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2006 Różnica taka jak między wodą a lodem Chyba nie sądzisz, że znajdziesz tu jakiegoś ciołka oblepiającego łańcuch smarem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebekfireman Napisano 29 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2006 Juz mi troche rozjasniliscie w glowie smile.gif A kto uzywa samru do lancucha i uwaza ze jest lepszy niz olej ? dlaczego ? Chyba nie bardzo się rozjaśniło. Mówiłem wcześniej że smar i olej to to samo. Chyba że mówiąc smar masz na myśli smar stały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 29 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2006 Smar złapie więcej syfu bo nie wnika tak jak olej w środek ogniwa łańcucha tylko zostaje na zewnątrz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
QWEY564 Napisano 29 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2006 Olej ma niestety to do siebie że lubi się chlapać... Proponuję coś w areozolu... Oleje mają mniejszą gęstość niż np. woda czyli są lżejsze... Jeśli zabezpieszamy łańcuch olejem(płynnym) to musimy się liczyć z tym że na 60% przepuści wodę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bialykom Napisano 29 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2006 czyli proponujesz smarowac lancuch smarem? co do aerozoli, to wg mnie sa one mniej wydajne niz oleje tradycyjne i bardziej 'chlapia' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 29 Stycznia 2006 Mod Team Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2006 co do aerozoli, to wg mnie sa one mniej wydajne niz oleje tradycyjne i bardziej 'chlapia' Zgadzam się z tym, są rzadkie i przez to chlapią brudząc całe tylne koło. Najlepsze są oleje o trochę gęstszej konsystencji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Teru Napisano 29 Stycznia 2006 Autor Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2006 No moze faktycznie za wczesnie powiedzialem hop Ale to dlatego ze wczesniej jezdzilem na makrokeszu ktoremu nie poswiecalem uwagi Teraz mam zamiar zajac sie na powaznie rowerem i chcialbym sie czegos nauczyc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
QWEY564 Napisano 29 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2006 Faktycznie są takie rzadkie które bardziej chlapią ale mój znajomy ma taki fajny który się psika i zostawia na 15min no i on lekko tężeje i jest git. Ma konsystencję kisielu/kiślu lub żelu do golenia (gillet)... Niemiecki lub francuski... nazwy nie pamiętam ale musi pewnie być drogi bo dołączają go do rowerów Mercedesa... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krezystof Napisano 29 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2006 To zapytaj o nazwę i jak się sprawuje... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.