Skocz do zawartości

[obręcz]mavic ex 721

swimfan

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam próbuje znalezc prawidłowe ERD dla mavica ex 721 z ostatnich lat powiedzmy z lat(2010/ 2011),model na 32 szprychy.W kalkulatorach doboru szprych jest to wartosc 537,na roznych stronach sprzedawcow 534,5 na stronie mavica 532 z tym ze model z 2004 komu wierzyc:).Nie mam tej obreczy bo bym zmierzyl i policzyl ;/.

No i jeszcze pytanie odnosnie roznicy dlugosci szprych :dajmy na to kupie ta obrecz ,piste i w kalkulatorze wyjdzie mi np 259mm a mam zakupione 262 mm ,czy ta roznica dlugosci 3mm jest niedopuszczlna,bledna???

Napisano

Gdybym miał się opierać jedynie na danych które podałeś, to korzystałbym z wyników w kalkulatorach a to dlatego, iż producent i sklepy podają najczęściej średnicę między ściankami obręczy, natomiast w kalkulatorach wpisać należy wartość powiększoną o grubość ścianek, stąd różnice 2,5 - 3,5 mm. W dodatku większość kalkulatorów podaje wyniki dla nypli 12 mm, dlatego jeśli kupisz za długie szprychy, to już nic z nimi nie zrobisz.

A odnosząc się do Twojego ostatniego pytania, jeżeli otrzymasz wynik 259mm, to bez obaw możesz kupić szprychy 258-260 mm.

Napisano

mhhh,a to nie jest tak ze jak kupie za dlugie szprychy o 3mm to ta nadwyzka bedzie wystywala od strony tasmy(tylko nie wiem czy dobrze to widze).Wiadomo ze najlepiej zeby nic nie wystawalo.

Napisano

Tylko czy starczy Ci gwintu, aby odpowiednio naciągnąć szprychę? A przy nadwyżce 3 mm raczej na pewno to się nie uda. Z luźnymi szprychami nie pojeździsz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...