swimfan Napisano 3 Września 2011 Napisano 3 Września 2011 Witam próbuje znalezc prawidłowe ERD dla mavica ex 721 z ostatnich lat powiedzmy z lat(2010/ 2011),model na 32 szprychy.W kalkulatorach doboru szprych jest to wartosc 537,na roznych stronach sprzedawcow 534,5 na stronie mavica 532 z tym ze model z 2004 komu wierzyc:).Nie mam tej obreczy bo bym zmierzyl i policzyl ;/. No i jeszcze pytanie odnosnie roznicy dlugosci szprych :dajmy na to kupie ta obrecz ,piste i w kalkulatorze wyjdzie mi np 259mm a mam zakupione 262 mm ,czy ta roznica dlugosci 3mm jest niedopuszczlna,bledna???
kubek20 Napisano 3 Września 2011 Napisano 3 Września 2011 3 mm to raczej za dużo, najlepiej max 1-2 mm, 2 mm zawsze mozna skorygować dłuższymi/krótszymi nyplami
cebul08 Napisano 3 Września 2011 Napisano 3 Września 2011 Gdybym miał się opierać jedynie na danych które podałeś, to korzystałbym z wyników w kalkulatorach a to dlatego, iż producent i sklepy podają najczęściej średnicę między ściankami obręczy, natomiast w kalkulatorach wpisać należy wartość powiększoną o grubość ścianek, stąd różnice 2,5 - 3,5 mm. W dodatku większość kalkulatorów podaje wyniki dla nypli 12 mm, dlatego jeśli kupisz za długie szprychy, to już nic z nimi nie zrobisz. A odnosząc się do Twojego ostatniego pytania, jeżeli otrzymasz wynik 259mm, to bez obaw możesz kupić szprychy 258-260 mm.
swimfan Napisano 3 Września 2011 Autor Napisano 3 Września 2011 mhhh,a to nie jest tak ze jak kupie za dlugie szprychy o 3mm to ta nadwyzka bedzie wystywala od strony tasmy(tylko nie wiem czy dobrze to widze).Wiadomo ze najlepiej zeby nic nie wystawalo.
cebul08 Napisano 3 Września 2011 Napisano 3 Września 2011 Tylko czy starczy Ci gwintu, aby odpowiednio naciągnąć szprychę? A przy nadwyżce 3 mm raczej na pewno to się nie uda. Z luźnymi szprychami nie pojeździsz.
swimfan Napisano 4 Września 2011 Autor Napisano 4 Września 2011 n masz racje teraz to widze musialbym nagwintowac nizej
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.