szliri Napisano 2 Września 2011 Udostępnij Napisano 2 Września 2011 Witam, chciałbym zmontować to swojego rumaka jakieś lekkie kółko które posłuży mi dosyć długo oraz nie nadwyręży mojego dosyć małego budżetu : Aktualnie wygląda to tak : mavic xm317 440 gram szprychy(stalowe raczej do najlżejszych nie należą) i nyple(najprawdopodobniej mosiężne) piasta m475 534g wg danych z http://rowerowawaga.pl/index.php?d=index&mar=14 Jak widać nie przedstawia się to za dobrze, ogólnie nad kołem nowym bym się nie zastanawiał gdyby nie fakt pojawienia się luzów na piaście występuje to dosyć często a naprawiać myślę że się ciągle nie opłaca. Nowe koło przedstawiało by się tak : -piasta : myślałem nad shimano deore m590 jest dosyć tania i lekka jak na taką cenę, novatec d712 warto dopłacać ? ogólnie miałem piastę na 6 śrub jednak teraz zastanawiam się również nad mocowaniem cl -obręcz mavic xm317 tutaj pozostanie bez zmian -nyple alu powiedzmy dartmoor -szprychy revolution, może competition ważę 70kg(ale wkrótce może być więcej ) Przeznaczenie: asfalt głównie rower służy mi do dojazdów,jazda w lesie,czasem zdarzy się po skakać ale bez szaleństw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Killer206 Napisano 2 Września 2011 Udostępnij Napisano 2 Września 2011 Jak chcesz poszaleć i poskakać to Revolution sobie zdecydowanie odpuść. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szliri Napisano 2 Września 2011 Autor Udostępnij Napisano 2 Września 2011 tzn. nie do końca o to chodzi, niekiedy wymaga tego sytuacja przeskoczyć jakiś krawężnik wysoki itp Zastanawiam się jeszcze nad lekkimi oponami na szosę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marsman Napisano 2 Września 2011 Udostępnij Napisano 2 Września 2011 proponowałbym lekką obręcz i solidniejsze szprychy. czyli np Equalizer21 + Compy od DT D712 używam drugi sezon i w zasadzie ok. raz po bardzo błotnym maratonie przesadziłem z myciem karcherem i jedno łożysko przestało się kręcić. po rozruszaniu jest minimalny luz. od roku tak jeżdżę i nic się z tym nie dzieje choć po sezonie na pewno się tym zajmę kaseta troche ciacha bębenek. jeśli zależy Ci na długowieczności tego elementu wybierz coś z stalowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qamal Napisano 2 Września 2011 Udostępnij Napisano 2 Września 2011 marsman jaka uzywasz kasete? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 2 Września 2011 Udostępnij Napisano 2 Września 2011 1. Revo z xm 317 dało przy 32 szprychach i mojej wadze 75 kilo wiotkie koło. 2. Bębenek, nawet jeśli zostanie nacięty, nie zostanie przecięty - poza tym KAŻDA kaseta zniszczy bębenek, jedna bardziej druga mniej. Nawet kasety na pająku mają małe koronki luzem i one i tak tną bębenek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szliri Napisano 2 Września 2011 Autor Udostępnij Napisano 2 Września 2011 acha to jakie zestawienie proponujecie ? ogólnie chciałbym aby koło było pod 80kg bo wkrótce mogę tyle ważyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysi3kk Napisano 2 Września 2011 Udostępnij Napisano 2 Września 2011 Equalizer 21 Novatec D712 Nyple alud Dartmoor Szprychy Sapim D-Light ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szliri Napisano 2 Września 2011 Autor Udostępnij Napisano 2 Września 2011 myślicie że warto zmieniać mavica na rzecz equalizera ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qamal Napisano 3 Września 2011 Udostępnij Napisano 3 Września 2011 Tez sie zastanawiam czy lepiej mavic 717 czy eq 21 na przód przy wadzez 65 kg. Jak sądzicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysi3kk Napisano 3 Września 2011 Udostępnij Napisano 3 Września 2011 Bierz equalizera. Za cene mavica masz 2 equalizery i equalizer jeszcze jest troche lżejszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qamal Napisano 3 Września 2011 Udostępnij Napisano 3 Września 2011 To zauwazylem ale czy wytrzyma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysi3kk Napisano 3 Września 2011 Udostępnij Napisano 3 Września 2011 wytrzyma spokojnie, jeszcze 15kg więcej by wytrzymała Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marsman Napisano 3 Września 2011 Udostępnij Napisano 3 Września 2011 troche maratonów EQ21 ( zapleciony na Revo ) z przodu mi wytrzymał. a Karpacz i tam końcówka Mega to niemalże cyklotrial. kaseta M737 czyli XT na 8. pięć zębatek na pająku. dwie kolejne pozostawiły ślady na bębenku. 11t ma duże podparcie. ogólnie jak na dwa sezony to bębenek i tak jest w doskonałym stanie. żadnych kłopotów ze ściągnięciem kasety czy coś. dziś założyłem kasete SRAMa 5.0... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szliri Napisano 3 Września 2011 Autor Udostępnij Napisano 3 Września 2011 tylko źle mnie zrozumieliście, mam mavica w domu xm317 i zastanawiam się czy zaplatać koło na tej właśnie obręczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sp0q Napisano 6 Września 2011 Udostępnij Napisano 6 Września 2011 Ja mam 317 z DTChamp co prawda na przedzie, 32 otw., ale ważę 90kg. Jeździ już dwa sezony i od złożenia do kupy nie miałem z nim żadnego kłopotu, a nie należę do osób, które żałują rowerowi odrobiny wrażeń (jeżdżę praktycznie wyłącznie po lesie). Na tył pewnie będę brał to samo, bo jestem z niego bardzo zadowolony (choć już raczej na 36 dziurek). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.