Adrianox360 Napisano 2 Września 2011 Udostępnij Napisano 2 Września 2011 Witam, mam nową przerzutkę shimano xt ale tę starszą. Próbuję przez godzinę już i mi nie wychodzi. Na początku ok ale Dociśnij i przytrzymaj pantograf przerzutki tak, żeby łańcuch znalazł się na wysokości drugiego najmniejszego trybu kasety. Następnie naciągnij z całej siły linkę przerzutki i dokręć śrubę mocującą linkę (A) Nie wiem jak mam ustawić ten pantograf... łańcuch był zrzucony na najniższy tryb kasety i docisnąłem tą przerzutkę to tyłu(tak by bardziej łańcuch kładł się na drugą zębatkę ale z oczywistych względów nie da się tego wykonać gdyż łańcuch zahacza o pierwszy tryb kasety. Mógłby mi ktoś to prosto wytłumaczyć? 2. Czy jeżeli muszę wbić 3 biegi na manetce aby łańcuch na kasecie wbił o oczko wyżej to znaczy, iż linka jest za słabo napięta? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PoleK Napisano 2 Września 2011 Udostępnij Napisano 2 Września 2011 :| wrzuc na ostatni bieg z tylu i nacisnij przerzutke na na srodku (sruba mocujaca wozek do ppantografu) wtedy dokrec linke, a reszte reguluj barylka przy przerzutce/manetce, zaleznie gdzie masz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 3 Września 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 3 Września 2011 1. Poco chcesz wózek na 2 zębatce ?? 2. najprosciej zrob tak: - ostaw ostatni bieg, zakrec linke, wrzuć 2 bieg odkreć linke, (przerzutka zatrzyma sie na lancuchu) naciągnij tak jak być powinna zakreć i podreguluj baryłką. Tylko nadal nie pojmuje czemu ma ten zabieg słuzyc ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrianox360 Napisano 3 Września 2011 Autor Udostępnij Napisano 3 Września 2011 właśnie sam nie wiem, wszędzie tak piszę w poradnikach ''jak wyregulować przerzutkę'' Czyli co? Wystarczy regulować bez tego zabiegu? Wrzucić na ostatni bieg z tyłu(z przodu 3), naciągnąć linkę, regulować manetką i to wszystko(pomijając L,H)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 3 Września 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 3 Września 2011 Teraz to mnie zbiłęś calkiem z tropu. Nie wiem jaki poradnik czytałeś ale chyba zrozumiałeś coś kapkę inaczej niz autor miał na mysli. Regulujesz tak: (wersja na szybko) - odkrecasz linke i krecisz korba ... lancuch spada na ostatnią zebatke, jezeli lancuch spadnie poza zebatke kręcisz śrubką H aż przestanie spadac. Naiągasz linke i zakrecasz. regulujesz baryłką tak zeby precyzyjnie chodziło. wrzucasz z tyłu jeden ( tylko nie z 3 z przodu bo sie mozesz zdziwić) jak lańcuch spadnie poza kasete krecisz srubką L tak zeby nie spadał. W skrocie to by było na tyle. P.S. mogłem pomyliś śrubki H i L mogą być na odwrot bo zawsze zapominam ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 4 Września 2011 Udostępnij Napisano 4 Września 2011 1. Poco chcesz wózek na 2 zębatce ?? Żeby łatwiej napiąć linkę. Tylko nie trzeba koniecznie wrzucać łańcucha na wyższą zębatkę, wystarczy pchnąć wózek. L H to chyba najłatwiej wstępnie ustawić jeszcze bez łańcucha i linki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.