Skocz do zawartości

[Rama] Wybór ramy do 4X i DH

Santis

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, mam nadzieję, że nie zawiedziecie i pomożecie jak zwykle :)

Zbieram się na zakup ramy do 4x i dh w hardtailu, i tu następuje wybór pomiędzy Leader Fox Dragstar czy Dartmoor Phantom? W zasadzie kilka osób mi polecało Foxa do DH, ale na 4X też sie nada, chociaż troche gorzej, natomiast myśle nad Dartem.

Więc jak pomożecie? :)

Napisano

Mieszkam w górach i używam Dragstara z amorem 180 mm (ST Durolux). Jedyne co mi teraz przychodzi na myśl to bardzo polecić Dragstara - nie boi się niczego. Niedługo test na Czarnej Górze, ale myślę, że tam mnie też nie zawiedzie. Wydaje się być aluminiową puszką, ale według mnie jest to jedna z wytrzymalszych "tańszych" ram. Zależy też jaki bierzesz rozmiar - do 4x bardziej nada się 14" ( ja osobiście używam 16"). Tyle z mojej strony

Napisano

4x i dh w jednej ramie nie połączysz.

Typowa racingówka to Phantom na pewno ale z większym skokiem sobie nie poradzi. jak chcesz coś uni to bierz Horneta. Ale z przodu i tak obowiązkowo coś ze zmianą skoku.

Napisano

Bardziej skłaniam się do leadera, ale teraz pytanie jest czy się nada do 4x z amorem ST Durolux 130, hmm a kasy na rama/amor moge przeznaczyc max 1300 zł ;p

Napisano

Nie ma duroluxa 130mm jest tylko 150-180mm ;)

Pewnie chodziło ci o duro triple nada sie jak najbardziej choć wolał bym duro djd lub dje ;)

Napisano

Duro Triple? .....

Jak chcesz konkretny frameset do racingu to bierz nowego Phantoma i do tego używkę Reby. Chyba, że chcesz mocniej i bardziej uniwersalnie to Pike albo Revkę z U-turnem.

Napisano

W sumie zdecydowałem się raczej na dwa rowery :D Wiem jestem szalony, ale co mi tam ;p W zimie i tak sie nie jeździ, więc moge w spokoju budować ;p

Leader Fox z Duroluxem na DH, a Dart z Duro DJE będzie do 4x ;p

tylko pytanko, czy fele z Darta wystarczą na 4x, bo do DH mam juz sun rimsy mtx 39 ;p

Napisano

Czy jest sens budować dwa średnie rowery o zbliżonych parametrach? Dla mnie strata kasy, chyba, że byś dysponował budżetem pozwlającym na zakup prawdziwej maszynki do dh i konkretnej zjazdówki. Bierz Horneta do tego amor z regulacja skoku, uni oponki i w miarę lekki osprzęt.

Napisano

Dobra jakbym wziął tego horneta, to jaki amor w takim wypadku polecasz? Mam na myśli nowy, który nada się na to i na to, a co do kół to tak: Mam obręcze sun rims mtx 39, nieplecione (tak stan surowy), oraz Mach1 mx disc na piastach deore, więc moge miec 2 rodzaje kół ;) co do osprzętu: zapatruje się w SLX'a albo Sainta, w sumie chyba tylko shimano bo jakoś innych nie chcę ;p

Napisano

Z kół raczej nic się nie nada. Sprzedaj to co masz i złóż na NOvatecach i Fortressach, MTX31/33 czy cos tego pokroju.

Amorka nowego raczej nie kupisz za ą kasę co ci zostanie ale poluj w używki ze zmianą skoku. Pike 409,426, Domain 318 U-turn bo na Talasa raczej nie starczy.

Napisano

Czyli oba mtxy sie nie na dadzą? :( Szkoda bo pancerne fele akurat do DH są, a co do amora to poleci ktoś jakiś nowy, nie chce używek, do tak max 1000 zł o ile sprzedam sun rimsy ;p

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...