klon Napisano 2 Września 2011 Udostępnij Napisano 2 Września 2011 Powiedzcie, czy nie będę miał problemów z działaniem takiego napędu: - korba FC-M590 blat 36T + jakiś napinacz lub zostawię przerzutkę przód żeby prowadziła łańcuch - kaseta 10 rzędowa: SLX CS-HG81 11-36T ona ma wspomniany dyna-sys, korba nie ma - przerzutka tył sram x.7 krótki/średni wózek - manetka sram x.7 - łańcuch.. hmm mało wiem o łańcuchach, powiedzmy: SLX CN-HG74 10 rz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Minor Napisano 2 Września 2011 Udostępnij Napisano 2 Września 2011 Raczej da radę, jak rozumiem x.7 te nowe na 10 rz.? Przerzutkę przód zdejmij, bo będzie tylko tarło. Napinacz lepiej. Ale może sie okazać niepotrzebny, zależy jak jeździsz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klon Napisano 2 Września 2011 Autor Udostępnij Napisano 2 Września 2011 tak, nowe X.7 Anno Domini 2011, jeszcze się zastanawiam bo w najnowszych korbach FC-M590-10 na 2012 rok jest dyna-sys i pewnie jedyna różnica między tą nową a 2011 to różne blaty? Więc jakby coś ze sobą nie współpracowało, to zawsze można zmienić sam blat? Jeszcze jedna sprawa, czy zanim kupię komplet X.7 dam radę pojeździć na 8 przełożeniach przy użyciu manetki i przerzutki Alivio? Da się wyregulować tak, żeby było ok, czy skoki w kasecie 10rz. są dużo mniejsze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Minor Napisano 2 Września 2011 Udostępnij Napisano 2 Września 2011 Jakoś byś pojeździł może z 5 biegów z 10 by działo poprawnie. Generalnie połączenie złe. Co do korby to nie masz się co martwić. Jeżeli chcesz tylko jedną zębatkę z przodu, to nie ma o czym mówić. Musi działać. Podobno korby dyna sys mają inny rozstaw zębatek, ale znowu niby przerzutki przednie takie samę. Już tyle opini widziałem że sam nie wiem czy korba na 9 pasuje pod przerzutkę i manetkę dyna sys. Nie mniej jeżeli rezygnujesz z reszty przełożeń z tyłu to musi zadziałać. I być może nawet da radę bez napinacza, no chyba ze to do skakania rower to wtedy jednak lepiej żeby był Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klon Napisano 2 Września 2011 Autor Udostępnij Napisano 2 Września 2011 Do końca sezonu nawet na tych 5 biegach mogę się przemęczyć, na przerzutkę i manetkę zapoluję zimą. A co do napinacza, to jakieś dropy i korzenie zaliczam, ale z pewnością nie jest to kolarstwo grawitacyjne. Może wystarczy tylko górna część napinacza? Jeszcze co do tych korb: Wersja 2012: http://www.centrumrowerowe.pl/015989/Shimano_FC_M59010_korba_42_32_24_10rz_BSA_Deore_2012_Dyna-Sys/Produkt.aspx Wersja 2010: http://www.centrumrowerowe.pl/003908/Shimano-FC_M590_korba_Deore_model_%272010_czarna_22_32_44/Produkt.aspx Różnica chyba jedynie w blatach? Więc nie ma sensu przepłacać, zwłaszcza, że do 2012 musiałbym i tak dokupić blat 36T a wersje z lat wcześniejszych bywają już z takim blatem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Minor Napisano 2 Września 2011 Udostępnij Napisano 2 Września 2011 Jak jesteś pewien że zostaniesz przy 1x10 to kup wersje na 9 rzędów. Jeżeli możliwe że w przyszłości będziesz chciał założyć 3 tarcze z przodu i cały komplet mieć dyna sys, to kup na wersje 10. Bo tak jak mówie, jedni twierdzą że zadziała, inni że nie bo coś sie różni. Ktoś mówi że przednia przerzutka taka sama, ktoś inny że manetka inaczej linke ciągnie. Parodia generalnie, dlatego jeżeli by miało być 3x10 kiedyś to myślę że lepiej tą pod 10 rzędów. Co do napinacza, spróbuj pojeździć bez. Przecież dokupić zawsze mozesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzymo Napisano 3 Września 2011 Udostępnij Napisano 3 Września 2011 Może wystarczy tylko górna część napinacza? Wystarczy takie coś: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klon Napisano 8 Września 2011 Autor Udostępnij Napisano 8 Września 2011 rzymo, dzięki, właśnie o takie coś mi chodziło. A możecie mi jeszcze powiedzieć jak dobrać do tego zestawu długość łańcucha? Z przodu nie będzie największego blatu, przerzutka będzie ze średnim wózkiem, to łańcuch powinien być penie sporo któtszy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzymo Napisano 8 Września 2011 Udostępnij Napisano 8 Września 2011 rzymo, dzięki, właśnie o takie coś mi chodziło. A możecie mi jeszcze powiedzieć jak dobrać do tego zestawu długość łańcucha? Wielkiej filozofii nie ma, +/- kilka ogniw właściwie nie zrobi różnicy, u mnie to wygląda jak poniżej: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klon Napisano 8 Września 2011 Autor Udostępnij Napisano 8 Września 2011 Dzięki, w takim razie pozostaje już tylko zakup i montaż Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.