Skocz do zawartości

[Łańcuch] - problem z ogniwem

BartoszQ

Rekomendowane odpowiedzi

Witam :) Posiadam taki rowerek (http://fotoo.pl/zdjecia/files/2011-03/104cceb5.jpg) i z racji że zepsuły mi się przerzutki a z nich nie korzystałem założyłem na tył wolnobieg jednorzędowy. Skróciłem łańcuch i niestety . brakuje jednego ogniwa .. bez niego łańcuch jest strasznie napięty.. a znowu jak o jedno za dużo. za luźny. na wszystkich zębatkach jest ten sam problem. Pytanie brzmi czy wymiana przedniej korby na jednorzędową cokolwiek zmieni? A jeśli tak to na jaką ;) Chyba że wystarczy zmienić łańcuch ? Z góry dziękuję za pomoc;)

Niestety, rower którego widełki są przystosowane do montażu przerzutek zwykle nie nadaje się do montowania wolnobiegu jednorzędowego. Nie pomoże tu wymiana przedniej korby. W rowerze MTB naciąg łańcucha, gwarantujący jego prawidłową pracę, jest realizowany przy udziale przerzutki tylnej (sprężyny wózka). Jeżeli Twoja przerzutka tylna nie nadaje się do użytku, ani nawet do zablokowania jej w jednej pozycji - czyli symulacji jednego biegu - to pozostaje kupno nowej przerzutki.

W rowerach przeznaczonych do pracy z wolnobiegiem jednorzędowym naciąg łańcucha regulowany jest poprzez fizyczne przesunięcie osi (piasty)koła tylnego wzdłużnie "w tył" w stosunku do suportu. Jest to możliwe ze względu na inne wykonanie mocowania koła tylnego w ramie roweru.

Poniżej zdjęcia przedstawiające różnicę.

przerzutki.jpg

Powyżej - mocowanie typowe dla MTB.

wolnobieg.jpg

Powyżej - mocowanie typowe dla wolnobiegów jednorzędowych.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...