PrixPL Napisano 1 Września 2011 Udostępnij Napisano 1 Września 2011 Witam mój rower to Merida matts 40-D i mam w nim hamulce tarczowe hydrauliczne tektro auriga comp (to pisze na nich) i mam pewien problem.A polega on na tym że hamulce strasznie piszczą przy hamowaniu, byłem w serwisie i powiedzieli mi że -klocki są do wymiany -trzeba wszystko wyczyścić i odtłuścić i zawołali za to 90 zł. Prawdę mówiąc jest to troszkę dla mnie za dużo i pomyślałem żeby samemu to zrobić tylko że nie mam pojęcia jak (to mój pierwszy rower z takimi hamulcami). I mam do was pytanie trudno coś takiego zrobić ?? Znalazłem fajny filmik na youtube Tylko że jest po angielsku i nic z tego nie rozumiem.Są może jakieś polskie takie filmy albo coś w tym rodzaju ?? Z góry dziękuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crazyk Napisano 1 Września 2011 Udostępnij Napisano 1 Września 2011 Na filmiku gościu odpowietrza czy tam zmienia płyn (nie oglądałem dokładnie, tylko na wyrywki), nie musisz tego robić. Wyczyść czymś tarcze a następnie przetrzyj papierem ściernym klocki. Jak dość do klocków? Najlepiej wyjmij koło, następnie odkręć tą małą śrubkę na imbus z boku zacisku (trzyma ona klocki), następnie wypchnij je do dołu. Wszystko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beardman Napisano 1 Września 2011 Udostępnij Napisano 1 Września 2011 Tak, jak napisał kolega wyżej. Najpierw wyczyść tarcze czymś odtłuszczającym (np. rozpuszczalnik, benzyna ekstrakcyjna itd...): Możesz to zrobić np tak .Ważne, żeby nie dotykać tarczy palcami. Tutaj masz wyciąganie i wymianę klocków: Co prawda w innych tarczówkach ale ogólna zasada jest ta sama. Jeśli Twoje klocki nie są zużyte do blach to wystarczy je przetrzeć drobnym papierem ściernym i odtłuścić (jeśli są nierówno zdarte to trzeba wyrównać papierem). Po takiej operacji klocki muszą się dotrzeć do tarcz także nie rzucaj się na wielkie górki od razu . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PrixPL Napisano 1 Września 2011 Autor Udostępnij Napisano 1 Września 2011 ok wielkie dzięki mam nadzieje że sobie z tym poradzę.A jeszcze jak wymyć to czego się te klocki trzymają tak jak by w środku to. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beardman Napisano 1 Września 2011 Udostępnij Napisano 1 Września 2011 Jeżeli chodzi o tłoczki to bez spuszczania płynu i rozkręcenia zacisków ich nie wyczyścisz. A to już jest raczej większy serwis. Bo przy tym trzeba je przesmarować, a potem od nowa napełnić układ. Ja tam z grubsza wymiatam małym pędzelkiem z zacisku pył i ewentualne błoto. Gdzie dostanę to wycieram szmatką. Możesz też zacisk delikatnie przepłukać wodą (np z węza ogrodowego). I potem go dokładnie powycierać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PrixPL Napisano 1 Września 2011 Autor Udostępnij Napisano 1 Września 2011 OK wielkie dzięki mam nadzieje że ten proces mi pomoże i nie będzie tak skrzypieć jeszcze raz dziękuję za wszystko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PrixPL Napisano 2 Września 2011 Autor Udostępnij Napisano 2 Września 2011 Może być takie coś do odtłuszczania ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
c4r0 Napisano 2 Września 2011 Udostępnij Napisano 2 Września 2011 Tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PrixPL Napisano 2 Września 2011 Autor Udostępnij Napisano 2 Września 2011 A więc przetarłem tą benzyną ekstrakcyjną tarcze wyjąłem klocki też przetarłem , wyjechałem sprawdzić pojeździłem 10 minut i przez chwile było dobrze po 5 minutach powróciły te wnerwiające dźwięki Co jeszcze mogę zrobić ? Daje jeszcze fotki klocków w załączniku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
c4r0 Napisano 2 Września 2011 Udostępnij Napisano 2 Września 2011 To jakoś przeraźliwie piszczy? Zasadniczo trochę może piszczeć i może się nie dać za wiele z tym zrobić. Klocki masz oryginalne czy wymieniałeś? Może pomóc wymiana klocków na inne/lepsze. Oba hamulce piszczą tak samo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PrixPL Napisano 2 Września 2011 Autor Udostępnij Napisano 2 Września 2011 Pierwszy raz słyszę taki pisk więc dla mnie to przeraźliwe.Klocki nie wiem czy oryginalne rower używany kupiłem, oba piszczą tak samo. Jeszcze sobie przypomniałem że jak hamuje to pod koniec dopiero zaczynają piszczeć, jak już staje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
c4r0 Napisano 2 Września 2011 Udostępnij Napisano 2 Września 2011 Jeszcze sobie przypomniałem że jak hamuje to pod koniec dopiero zaczynają piszczeć, jak już staje. To dlatego, że przy niższych obrotach tarcze wpadają w rezonans i wtedy piszczą. Ogólnie jeśli piszczą tylko jak się zatrzymujesz to nie jest źle. Gorzej byłoby, jak by piszczały przez całe hamowanie a czasem potrafią piszczeć tak, że zęby bolą (nie wiem jak mocno Tobie piszczą). Jak chcesz z tym walczyć to na Twoim miejscu spróbowałbym odtłuścić czymś innym, ale nie wiem czy pomoże skoro benzyna pomogła tylko nie na długo. Jak nie to spróbowałbym nowe klocki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PrixPL Napisano 2 Września 2011 Autor Udostępnij Napisano 2 Września 2011 A co to może być jeszcze oprócz klocków bo nie chcę ich kupić a później się okaże że to nie one tylko jakaś grubsza sprawa ? Czym jeszcze mogę odtłuścić? Jak dobrać klocki do akurat tego modelu ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
c4r0 Napisano 2 Września 2011 Udostępnij Napisano 2 Września 2011 Możesz przeczyścić acetonem albo alkoholem (denaturatem). Grubsza sprawa to nie jest i jeśli cię to nie denerwuje to możesz to olać, niech sobie piszczą. Piszczenie wynika ze stanu powierzchni tarczy i klocków w połączeniu ze sprzyjającymi rezonansowi warunkami mechanicznymi, które mogą się trafić odpowiednie do piszczenia. Sprawdź czy tarcze masz dobrze dokręcone do piast. Klocki znajdź takie, które wyglądają tak samo jak te co masz. Możesz zabrać stare klocki do sklepu i pokazać sprzedawcy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beardman Napisano 2 Września 2011 Udostępnij Napisano 2 Września 2011 Przetrzyj delikatnie drobnym papierem ściernym powierzchnię klocków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misiekvip3 Napisano 2 Września 2011 Udostępnij Napisano 2 Września 2011 A więc przetarłem tą benzyną ekstrakcyjną tarcze wyjąłem klocki też przetarłem , wyjechałem sprawdzić pojeździłem 10 minut i przez chwile było dobrze po 5 minutach powróciły te wnerwiające dźwięki Co jeszcze mogę zrobić ? Daje jeszcze fotki klocków w załączniku U mnie było tak samo, dopiero po wygrzaniu klocków na piecyku i przetarciu tarcz/klocków papierem ściernym piski ustały całkowicie, nawet przy zatrzymywaniu się nic nie piszczało przez ~2-3 miesiące. Po tym czasie tarcza się pobrudziła (lub coś podobnego) i czasem lekko piszczą przy zatrzymywaniu się Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Funt Napisano 3 Września 2011 Udostępnij Napisano 3 Września 2011 A co to może być jeszcze oprócz klocków bo nie chcę ich kupić a później się okaże że to nie one tylko jakaś grubsza sprawa ? Czym jeszcze mogę odtłuścić? Jak dobrać klocki do akurat tego modelu ?? Po pierwsze: zakup klocków to nigdy nie jest głupia sprawa, bo prędzej czy później obecne się zużyją i trzeba będzie je wymienić Po drugie: po przeprowadzonych przez Ciebie zabiegach trzeba te hamulce "zagotować" czyli albo tak jak kolega wygrzać w piecu albo po prostu pojechać gdzieś, gdzie będziesz musiał sowicie ich używać. To piszę z doświadczeń w DH - 2,3 konkretne zjazdy z momentami hamowania na pełnym gazie i każde klocki były dotarte / przestawały piszczeć, zgrzytać, łomotać Dobór klocków: wiesz jakie heble masz? No to już dobrałeś klocki wyszukiwarka allegro " klocki (model Twoich hebli )" i pozamiatane - w sklepie bym nie kupował, bo tam się przepłaca. Do moich Elixirów w sklepie za parę klocków wołali 99zł, a na necie kupiłem takie same za 47 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blood Napisano 3 Września 2011 Udostępnij Napisano 3 Września 2011 Szczerze mówiąc, to na zdjęciach jak dla mnie te klocki wyglądają dziwnie, zbyt brudno. Ostatnio sam miałem przyjemność czyścić swoje klocki i powiem Ci, że czyste powinny mieć taki kolor powiedzmy szaro-zielony, a na fotkach wygląda na granatowy. Spróbuj wyjąć klocki, wziąć papier ścierny drobnoziarnisty i trochę przeszlifuj oba klocki. Ja swoje klocki zatłuściłem kompletnie (nie chcesz wiedzieć jak ) i taki zabieg + odtłuszczenie tarczy zwykłym płynem do mycia silnika w samochodzie sprawił, że hample są jak nowe. Dodam, że u mnie hamulce piszczą tylko jak są mokre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.