Skocz do zawartości

[hamulce] v-brake

kry

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam pytanie, chce wymienic klocki bo stare sa w zlym stanie i linki, tylko z racji ze jestem kompletnie zielony mam maly problem ;-) Nie mam pojecia jak sie zabrac do kupna tych klockow, a mianowicie czy kazde klocki beda pasowac do hamulcow ktore mam, czy nalezy kupowac pod konkretny model (to samo tyczy sie linki), i tu rodzi sie kolejne pytanie, skad sie mam dowiedziec jakie mam hamulce? ;-) Prosze sie nie smiac, naprawde nie wiem, dostalem ten rower, pod klamkomanetka mam napisane shimano st-ef29-7, ale to chyba oznaczenie tylko tych klamkomantek, a nie rodzaju hamulca, czy tez sie myle ?

Inna sprawa to juz taka troche oftopowa na ten dzial, ale prosze nie krzyczec, czesto w postach opisujecie ze macie piaste taka, a taka, przerzutki z tylu i z przodu takie i takie, ja jedyne co widze to ze na tylniej jest napis altus, a z przodu nie mam nic napisane, a chetnie bym sie dowiedzial co tak naprawde siedzi w tym rowerku ;-) Powiedzcie mi kochani jak to sprawdzic, bede ogromnie zobowiazany.

ps. po napisaniu zobaczylem ze zjadlo mi gdzies 'E' w tytule posta :(

Okej, więc tak. Klocki różnią się jakością, o tym można poszukać tu na forum oraz mocowaniem. Są klocki na trzpień i na śrube. Musisz zdjąć jeden z aktualnych hamulców i zobaczyć jakie masz mocowanie, różnica jest tu pokazana. 1. df68e27b1716f224.jpg 2. dba9600212f752c6.jpg

Klocków nie potrzeba kupować pod konkretne hamulce. Linek też nie, tylko rozróżniamy inne linki do przerzutek, hamulców i hamulców w szosach. Pancerz od hamulców i przerzutek różni się.

Shimano st-ef29-7 to oznaczenie manetki, jest to Altusowa manetka.

Co do tego gdzie znaleźć napis, to generalnie każda część o ile markowa, to powinna mieć nabity swój model. Piasty mają w środku, tzn. pomiędzy szprychami zazwyczaj napisy. Kaseta ma na sobie/ badź kapslu dokręcającym. Na tylnej przerzutce możesz odczytać dokładny model po drugiej stronie napisu Altus, czyli za sprężyną jest taka niklowana częśc, na niej jest napisane. Na przerzutce przedniej może to być podobnie ukryte. suportu nie poznasz bez wyjęcia. Korby są zazwyczaj opisane.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...