Skocz do zawartości

[piasta tylna] Wymiana na nową

luklew27

Rekomendowane odpowiedzi

Witam miałem piastę shimano model FH-RM60, mam kasete altus hg30 8-rzędowa rower unibike evolution seria i teraz chciałbym wymienić piastę na tą:

http://allegro.pl/piasta-tylna-shimano-fh-rm30-altus-acera-36-otw-i1776584756.html lub

http://allegro.pl/piasta-tyl-novatec-nt-802-36h-398g-na-maszynach-i1775293447.html

Moje pytanie brzmi czy będzie pasowała otwory 36 zgadzają się a reszta ? Jeśli nie ta to jaka żeby posłużyła dłużej niż sezon ?

Proszę o pomoc i wyrozumiałość.

Pierwsza będzie pasować na pewno bo są rowery składane w takiej konfiguracji sprzętowej. Drugiej nie sprawdzałem, ale pewnie tez będzie dobra, z tym, że różne są opinie o produktach Novatecu.

Co do pytania o wytrzymałość powyżej 1 sezonu, to jest to wróżenie z fusów, bowiem zależy to od tego, co robisz z rowerem. Zarżnąć można każdy element roweru i wcale nie potrzeba do tego pełnego sezonu.

Jeździłem na kasecie novateca przez blisko dwa lata i była bezobsługowa (łożyska maszynowe) i bezawaryjna. Zmieniłem tylko z powodu przesiadki na hamulce tarczowe.

Jak najbardziej polecam tą firmę. Dla porównania na przodzie miałem piastę deore i średnio co 3 miesiące musiałem ją rozkręcać i smarować kulki i bieżnie bo uszczelnienie było beznadziejne. W nowych piastach ponoć shimano to poprawiło ale jak jest w rzeczywistości nie wiem.

Ponadto koło na novatecu dużo lepiej się toczyło. Także ja osobiście gorąco polecam piasty Novateca.

Pozdrawiam

• Mod Team

Po twoim zapytaniu wnioskuje ze sam nie bedziesz tego wymieniał bo byś wiedział. Każda piasta na 36 otworów bedzie dobra, no musi jeszcze mieś odpowiednią długość osi w tym przypadku 135mm no ale ... chodzi o to ze stare szprychy moga nie bardzo pasować. a juz na pewno wymienić bedzie trzeba nyple.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...