Skocz do zawartości

[rower] xc do ok 4000, merida, author, cube.kross

bociek28

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Chciałbym zakupić rower typowo pod xc maratony, na oku mam parę modeli w związku z tym prosił bym o opinie :)

author instinct

cube LTD pro

Ltd team

kross level A8

merida matts tfs 800d

carbon flx race d

Napisano

Merida jest ok. ma jednak dosyć dziwną budowę jak na rower typowo wyścigowy - wysoka główka ramy 135 mm w rozm 18" i 145 mm 20" to sporo i trzeba bardziej pokombinowac żeby uzyskać pochyloną pozycję.

Napisano

NS na maratony? Chyba ci się pomieszało... Merida ma zdecydowanie najlepszą ramę- choć rzeczywiście geometria wymaga trochę dopracowania. Poza tym bywa, że pękają... Noa le to rzadkość :icon_wink: Możesz też poszukać Gianta XTC, Scotta Scale- zaczynają się wyprzedaże, można kupić taniej, a za oszczędzone pieniądze kupić nowy amor :whistling:

Napisano

bardzo ciekawie wygladaja też cube :) ewentualnie merida tfs 900d która jest na sram- ie obecne mam ten osprzęt i jest super:) tylko kolor meridy mi nie pasi i to bardzo;)

Napisano

Toooo, co w niej jest najlepszego...??? :blink:

np to:

http://www.rowerymerida.pl/aktualnosci/zdecydowany-zwyciezca-testu-hardtail-carbon-flx-team-d-zdystansowal-najlepsze-swiatowe-marki.html

no meridy pękają... hmmm co jak co ale to xtc jest w tej dziedzinie mistrzem raczej... o "gwarancji" nie wspominając. Nie jest to jakaś mega popularna firma, ale wsiadając np na wszędzie wychwalanego Speca trzeba mieć świadomość że po części ( dokładnie 19% ) siedzi się na Meridzie właśnie...

Napisano

@up

To bzdura....

@ sivydym

Sorry... ale chyba link przez Ciebie podany odnosi się do leciwego modelu meridy, który poza nappisem na ramie nie ma nic wspólnego z wymienioną na początku :blink:

, ale wsiadając np na wszędzie wychwalanego Speca trzeba mieć świadomość że po części ( dokładnie 19% ) siedzi się na Meridzie właśnie...

Możesz to rozwinąć?

Napisano

Nie wiem w czym masz problem, ta Merida to dobry rower na porządnej karbonowej ramie z nie najgorszym amorem który w zawodach sprawdzi się bardzo dobrze.

żeby tylko zakładający temat dał radę wykorzystać potencjał tej ramy ...

Napisano

Musimy cię zaskoczyć ale rama karbonowa jest lepszym wyborem niż rama aluminiowa w każdej dyscyplinie związanej z rowerem oprócz DH (chociaż ostatnio się to zmienia :icon_wink: ). Bierz Meridę, a będziesz zadowolony- często bywa, że ramki 100g lżejsze kosztują więcej, niżcały ten rower :thumbsup: . Amor swoje wytrzyma, hamulce zawsze możesz zmienić- za taką kasę świetny wybór

Napisano

Też mi się wydawaje, że ostatnie posty dotyczą tylko FLX ( a ten był tylko kabonowy )...

@Radeks23 - flx był długo nr 1 w ofercie Meridy - na tyle długo, że zdobyto na niej 6 tytułów na mistrzostwach świata, 7 na mistrzostwach Europy oraz zwyciężała 17 razy w Pucharze Świata i cytując "wciąż jest najbardziej utytułowanym hardtailem w ostatnich czterech latach". Czy to powód by nazywać ja "leciwą" - może, a skoro nie wiesz że Spec po części należy od kilku lat właśnie do Meridy ( know-how kupili tanio bo raptem za 30 mln ) to masz prawo takze twierdzić że rama z testu to inna rama niż obecny flx a jedynie napis ten sam. Porównanie przypomnę dotyczy tylko 4 rowerów i tu bez dwóch zdań flx wygrywa co nie oznacza ze jest najlepsza rama na świecie... chciaż taka strzałka ugięcia, prawie 5 mm przekłada sie na jej wygodę i w tej dziedzinie to jeden z lepszych wciąż wyników na świecie właśnie. Kto jeździł na "karbonie" ten już nigdy nie wróci do alu, bo tłumienie małych nierówności przy zablokowanych amorach jest niesamowite i wyczuwalne od razu. Ale coś za coś, obecny S-works jest mniej wygodny ( rzekłbym że wcale nawet ) ale za to jak ktoś generuje po kilkaset watów to sztywność tej ramy także odczuje - chociaż mój kolega twierdzi, że wszystko fajnie ale głowka jest wiotka - gada głupoty :) FLX ma jedną wadę - kąty, ale wystarczy jak "kiedyś" 80mm widelec i będzie ok. Osprzet w Race nie powala ale i tak moze sie okazać że @bociek28 nie okiełzna całości... od siebie jednak poleciłbym dozbieranie 1k i kupno flx ale juz z bb30 :)

Napisano

dozbieranie nie wchodzi raczej w grę :) to i tak juz przegięcie troche:) za dużo wydatków nie jedno hobby niestety:)jeżeli chodzi o wymianę części to też bedzie ciężko szukam raczej roweru kompletnego pod każdym względem:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...