bociek28 Napisano 31 Sierpnia 2011 Napisano 31 Sierpnia 2011 Witam Chciałbym zakupić rower typowo pod xc maratony, na oku mam parę modeli w związku z tym prosił bym o opinie author instinct cube LTD pro Ltd team kross level A8 merida matts tfs 800d carbon flx race d
Lucas18 Napisano 31 Sierpnia 2011 Napisano 31 Sierpnia 2011 Ja osobiście mam taki sentyment do Krossów i właśnie bym ci je polecił
sivydym Napisano 31 Sierpnia 2011 Napisano 31 Sierpnia 2011 Najlżejsza i najbardziej komfortowa rama z tego towarzystwa to FLX... Dodatkowo model Race na tej ramie waży 11,8 kg, więc co tu się zastanawiać.
Rulez Napisano 31 Sierpnia 2011 Napisano 31 Sierpnia 2011 Merida jest ok. ma jednak dosyć dziwną budowę jak na rower typowo wyścigowy - wysoka główka ramy 135 mm w rozm 18" i 145 mm 20" to sporo i trzeba bardziej pokombinowac żeby uzyskać pochyloną pozycję.
Megan23 Napisano 31 Sierpnia 2011 Napisano 31 Sierpnia 2011 NS na maratony? Chyba ci się pomieszało... Merida ma zdecydowanie najlepszą ramę- choć rzeczywiście geometria wymaga trochę dopracowania. Poza tym bywa, że pękają... Noa le to rzadkość Możesz też poszukać Gianta XTC, Scotta Scale- zaczynają się wyprzedaże, można kupić taniej, a za oszczędzone pieniądze kupić nowy amor
bociek28 Napisano 31 Sierpnia 2011 Autor Napisano 31 Sierpnia 2011 bardzo ciekawie wygladaja też cube ewentualnie merida tfs 900d która jest na sram- ie obecne mam ten osprzęt i jest super:) tylko kolor meridy mi nie pasi i to bardzo;)
radeks23 Napisano 31 Sierpnia 2011 Napisano 31 Sierpnia 2011 Merida ma zdecydowanie najlepszą ramę- choć rzeczywiście geometria wymaga trochę dopracowania. Poza tym bywa, że pękają... Toooo, co w niej jest najlepszego...???
macias95 Napisano 31 Sierpnia 2011 Napisano 31 Sierpnia 2011 Według mnie najlepszym wyborem będzie ten viper: http://bike-arena.pl/index.php?p2576,viper-x-team-xt-slx-fox-rlc-32-fit-100-dyna-sys-3x10-hit-2011-okazja-22 tylko to jest rama 22", ale mają w ofercie również 18". Pozdrawiam Maciej
Reger Napisano 31 Sierpnia 2011 Napisano 31 Sierpnia 2011 A ja mogę Ci polecić meride matts 1000d lite http://www.rowerzysta.pl/mtb/rower-gorski-merida-matts-lite-1000-d-2011.html
sivydym Napisano 31 Sierpnia 2011 Napisano 31 Sierpnia 2011 Toooo, co w niej jest najlepszego...??? np to: http://www.rowerymerida.pl/aktualnosci/zdecydowany-zwyciezca-testu-hardtail-carbon-flx-team-d-zdystansowal-najlepsze-swiatowe-marki.html no meridy pękają... hmmm co jak co ale to xtc jest w tej dziedzinie mistrzem raczej... o "gwarancji" nie wspominając. Nie jest to jakaś mega popularna firma, ale wsiadając np na wszędzie wychwalanego Speca trzeba mieć świadomość że po części ( dokładnie 19% ) siedzi się na Meridzie właśnie...
Megan23 Napisano 1 Września 2011 Napisano 1 Września 2011 Merida jest najlżejsza, najsztywniejsza i jednocześnie najlepiej tłumi drgania. Ale jeśli chodzi o osprzęt to wygrywa Viper
radeks23 Napisano 1 Września 2011 Napisano 1 Września 2011 @up To bzdura.... @ sivydym Sorry... ale chyba link przez Ciebie podany odnosi się do leciwego modelu meridy, który poza nappisem na ramie nie ma nic wspólnego z wymienioną na początku , ale wsiadając np na wszędzie wychwalanego Speca trzeba mieć świadomość że po części ( dokładnie 19% ) siedzi się na Meridzie właśnie... Możesz to rozwinąć?
Rulez Napisano 1 Września 2011 Napisano 1 Września 2011 Nie wiem w czym masz problem, ta Merida to dobry rower na porządnej karbonowej ramie z nie najgorszym amorem który w zawodach sprawdzi się bardzo dobrze. żeby tylko zakładający temat dał radę wykorzystać potencjał tej ramy ...
Rulez Napisano 1 Września 2011 Napisano 1 Września 2011 Najlepsza rama z wszystkich wymienionych, nawet mocno niedowidzący powinien to zauważyć ...
radeks23 Napisano 1 Września 2011 Napisano 1 Września 2011 Nawet mocno niedowidzący zauważy że zostały wymienione 2 meridy a nie piszemy tu o obydwu
Rulez Napisano 1 Września 2011 Napisano 1 Września 2011 Ja piszę o karbonowej chyba nie trudno to zauważyć, sivydym też raczej pisał o karbonowej .. . sądząc po teście który wrzucił http://www.rowerzysta.pl/mtb/rower-gorski-merida-carbon-flx-race-d-2011.html
Megan23 Napisano 1 Września 2011 Napisano 1 Września 2011 Musimy cię zaskoczyć ale rama karbonowa jest lepszym wyborem niż rama aluminiowa w każdej dyscyplinie związanej z rowerem oprócz DH (chociaż ostatnio się to zmienia ). Bierz Meridę, a będziesz zadowolony- często bywa, że ramki 100g lżejsze kosztują więcej, niżcały ten rower . Amor swoje wytrzyma, hamulce zawsze możesz zmienić- za taką kasę świetny wybór
sivydym Napisano 1 Września 2011 Napisano 1 Września 2011 Też mi się wydawaje, że ostatnie posty dotyczą tylko FLX ( a ten był tylko kabonowy )... @Radeks23 - flx był długo nr 1 w ofercie Meridy - na tyle długo, że zdobyto na niej 6 tytułów na mistrzostwach świata, 7 na mistrzostwach Europy oraz zwyciężała 17 razy w Pucharze Świata i cytując "wciąż jest najbardziej utytułowanym hardtailem w ostatnich czterech latach". Czy to powód by nazywać ja "leciwą" - może, a skoro nie wiesz że Spec po części należy od kilku lat właśnie do Meridy ( know-how kupili tanio bo raptem za 30 mln ) to masz prawo takze twierdzić że rama z testu to inna rama niż obecny flx a jedynie napis ten sam. Porównanie przypomnę dotyczy tylko 4 rowerów i tu bez dwóch zdań flx wygrywa co nie oznacza ze jest najlepsza rama na świecie... chciaż taka strzałka ugięcia, prawie 5 mm przekłada sie na jej wygodę i w tej dziedzinie to jeden z lepszych wciąż wyników na świecie właśnie. Kto jeździł na "karbonie" ten już nigdy nie wróci do alu, bo tłumienie małych nierówności przy zablokowanych amorach jest niesamowite i wyczuwalne od razu. Ale coś za coś, obecny S-works jest mniej wygodny ( rzekłbym że wcale nawet ) ale za to jak ktoś generuje po kilkaset watów to sztywność tej ramy także odczuje - chociaż mój kolega twierdzi, że wszystko fajnie ale głowka jest wiotka - gada głupoty FLX ma jedną wadę - kąty, ale wystarczy jak "kiedyś" 80mm widelec i będzie ok. Osprzet w Race nie powala ale i tak moze sie okazać że @bociek28 nie okiełzna całości... od siebie jednak poleciłbym dozbieranie 1k i kupno flx ale juz z bb30
radeks23 Napisano 1 Września 2011 Napisano 1 Września 2011 A ja pisałem o ramie aluminiowej, bo logicznie wydaje mi się właśnie porównywanie ramy alu do ramy alu.
bociek28 Napisano 1 Września 2011 Autor Napisano 1 Września 2011 dozbieranie nie wchodzi raczej w grę to i tak juz przegięcie troche:) za dużo wydatków nie jedno hobby niestety:)jeżeli chodzi o wymianę części to też bedzie ciężko szukam raczej roweru kompletnego pod każdym względem:)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.