marco1980 Napisano 31 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2011 Witam, mam w swoim rowerze powracający problem z tarciem okładzin o tarcze hamulcowe. Nawet jak przemyję hamulce spirytusem, to choć początkowo hamulce pracują bez zarzutu, to problem powraca po przejechaniu 30-50 kilometrów. Najpierw tarcie jest niewielkie, potem stale narasta i pojawia się pisk. Jeśli dalej nie przemyję hamulców, to wręcz muszę jechać z lekko wciśniętą klamką aby z hamulca nie dobywał się pisk, który wręcz wyprowadza mnie z równowagi. W serwisie tarcze zostały poddane wygrzaniu w wysokiej temperaturze, ale to też nie pomogło. Okładziny są w bardzo dobrym stanie. Czy ktoś wie na czym polega problem i coś da się z tym zrobić? Bo nie wydaje mi się aby tak to miało działać. Dodam, że są to hamulce Hayes MAG z tarczami 8". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bruce95 Napisano 31 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2011 prawdopodobnie masz krzywo zamontowany zacisk/ klocki lub tarcze. przyjrzyj się czy tarcza jest prosta względem zacisku i klocków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BonusPL Napisano 31 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2011 Ja też uważam że jeśli to nie jest wina krzywej tarczy to masz źle ustawiony zacisk. Poluzuj śruby którymi przykręcony jest zacisk i naciśnij klamkę hamulca, później dokręć śruby i powinno być w porządku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marco1980 Napisano 1 Września 2011 Autor Udostępnij Napisano 1 Września 2011 Dzisiaj sprawdzałem. Tarcza w trakcie obrotu raczej nie wibruje. No chyba, że jest to ruch nie widoczny gołym okiem. Pomyślę, czy uda mi się samemu ustawić zaciski. Dzięki za odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djwiocha Napisano 1 Września 2011 Udostępnij Napisano 1 Września 2011 Jaka masz os bo jeśli "miękką" to nic dziwnego, mam to samo, koło się przesuwa po prostu w hakach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesioek Napisano 2 Września 2011 Udostępnij Napisano 2 Września 2011 CO masz na myśli pisząc "miękką" oś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
c4r0 Napisano 2 Września 2011 Udostępnij Napisano 2 Września 2011 Miękka oś to pewnie taka zwykła z szybkozamykaczem. Dobrze jest przed każdą jazdą odpiąć i zapiąć z powrotem szybkozamykacze w obu kołach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.