lesioek Napisano 31 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2011 Witam. Proszę o poradę, pomysły co mogę zrobić aby ustąpiły poniższe objawy: Tylna tarcza hamulcowa ociera miarowo o klocek hamulcowy tylko podczas jazdy na pionowo ustawionym rowerze i tylko gdy tylne koło jest obciążone tnz. gdy siedzę na siodełku, gdy stoję na pedałach i obciążę kierownicę odgłos ocierania ustępuję całkowicie. Ustępuje również całkowicie ,gdy pochylam rower w lewo, gdy pochylam rower w prawo - nasila się. Cichnie również na moment po hamowaniu, gdy hamulce ostygną znowu tarcza obciera o klocek. Wymieniłem już tarczę z orginalnej Avid na Alligator iWAVE - bez zmian, również wielokrotnie sprawdzałem dokręcenie śrub mocujących tarczę oraz regulowałem zaciski hamulca. Oto linki z nagranymi objawami: http://www.youtube.com/watch?v=gm0ZkGDi6Dg http://www.youtube.com/watch?v=JM1GiEfQ3SU&feature=related W pierwszym linku słychać lepiej pisk, na początku jadę normalnie potem pochylam rower w lewo potem w prawo. Proszę o pomoc .Dziękuję .Leszek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesioek Napisano 1 Września 2011 Autor Udostępnij Napisano 1 Września 2011 Witam, ma ktoś jakiś pomysł? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 2 Września 2011 Udostępnij Napisano 2 Września 2011 1. Sprawdź czy nie masz luzu na łożyskach. 2. Pewnie masz miękką ramę która się wygina pod Tobą. Musisz dobrze ustawić zacisk hamulca, z uwzględnieniem jego przesunięcie po obciążeniu ramy. Najczęściej jest tak, że trzeba zacisk przesunąć w kierunku koła. Po obciążeniu rama wygina się w kierunku zewnętrznym i zacisk ustawia się centralnie na tarczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesioek Napisano 2 Września 2011 Autor Udostępnij Napisano 2 Września 2011 Dziękuję Andrew za radę. W wolnej chwili biorę się do roboty. Zobaczę czy mi się uda , jak nie to rower do serwisu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.