Skocz do zawartości

[napęd] wybór części mongoose annapurna pro

krzysiek1094

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, posiadam rower w tej specyfikacji

-Rama 26" MTB

-Widelec RST OMNI 26" SUSPENSION FORK, 28.6(OD) THREADLESS STEERER, alloy

SILVER CROWN

-Korba SUNTOUR CW-XCC150-PBG 24 SV/34 SV/42 BK steel RINGS

-Suport VP-BC55P SEMI-CARTRIDGE

-Przerzutka Przód SHIMANO Tourney 31.8MM, TOP PULL

-Przerzutka Tył SHIMANO Altus 8-SPEED, DIRECT ATTACHMENT

-Manetki SHIMANO Revo Shift 24-SPEED, F:3-SPD, R:8-SPD.W/O BRAKET

-Wolnobieg SUNTOUR CS-PF220-N8 13-32T, 8-SPEED, INDEX

-Łańcuch KMC Z-51

-Opony KENDA K-850 26"x1.95, BLACK W/GRAY LINE

-Przednia piasta JY-731 14Gx36HX100, W/QR

-Tylnia piasta JY-732 14Gx36HX135W, FOR 8-SPEED, W/QR

-Hamulec PROMAX PAV711 V-brake MELT-FORGED alloy ;DUAL LINEAR SPRING TENSION

ADJUSTER BLACK

-Klamki hamulcowe PROMAX PAL86G MELT-FORGED alloy ,TWIST SHIFTER COMPATIBLE

ONLY ,BLK/SLV, W/O ANY LOGO

-Kierownica HL MTB-110PP 580MM, 6-DG BEND, PAINTED 70%MATT GRAY YS-8281

CENTER/70% YS-727 BOTH SIDES

Rower posiadam dobre 4 lata, od jakiegoś czasu przeskakuję mi łańcuch, ogólnie zbytnio nie znam się na tym, więc piszę tutaj. Wiem, że trzeba wymienić zębatki i łańcuch, sprawdzałem i nie da się kupić tych samych części co mam aktualnie. Prosił bym o pomoc w wyborze nowych. Mam również pytanie, zaleca się wymieniać suport ? Rower jest dosyć mocno eksploatowany, dziennie około 60 km nim przejeżdżam.

Z góry dziękuję za pomoc.

Tak naprawdę inwestowanie dużej kasy w ten rower mija się z celem. Masz wolnobieg 8-rzędowy, więc jakiegokolwiek byś nie znalazł będzie na podobnym poziomie co dotychczasowy. Warto byłoby przejść na kasetę, ale to wiąże się ze zmianą tylnej piasty. Najtańszy łańcuch Shimano na wolnobiegi 8rz. to CN-UG51 za 17zł.

czy ja wiem czy mija się z celem...na tym rowerze jeździ mi się najlepiej. hm cena....no raczej najtańszego chłamu nie chcę brać ;]

wolnobieg/kaseta jaka jest różnica między tym i w jakim celu mam to zmienić ? hm są kasety/wolnobiegi z różną ilością zębów na zębatce, ma to jakiś wpływ ? zapewne będzie trzeba skracać łańcuch, standardowo teraz są chyba na 114 ogniw.

ponawiam pytanie, czy zaleca się wymianę suportu ?

dodam, że prosiłem o polecenie części, a nie stwierdzenie czy się opłaca czy nie.. kwota jaką chce wydać na komplet to 250 zł + ewentualnie kupno suportu.

no ta, najlepiej kupić nowy rower za 1-2 tyś zł, a ten wywalić no nie ? nie wiem, co palisz, ale to musi być chu**** towar.

Do kulturalnych to Ty kolego nie należysz. Potrzebujesz pomocy ok, ale sugeruję byś ugryzł się w swój niewyparzony język, bo następnym razem dostajesz bana!!!

no ta, najlepiej kupić nowy rower za 1-2 tyś zł, a ten wywalić no nie ? nie wiem, co palisz, ale to musi być chu**** towar.

Do kulturalnych to Ty kolego nie należysz. Potrzebujesz pomocy ok, ale sugeruję byś ugryzł się w swój niewyparzony język, bo następnym razem dostajesz bana!!!

to ja poproszę tego bana :) te forum i tak do niczego się nie przydaje :)

-sory, potrzebuję pomocy w wyborze części

-nowe części ? po co ? kup nowy rower.

taka pomoc to nie pomoc :)

• Mod Team

Pokaż mi w którym miejscu ktoś Ci narzuca swoją wolę i każe kupować nowy rower?

Do niczego się nie przydaje??? - to w takim wypadku czemu mamy tu tylu aktywnych użytkowników?

Proponuję ostudzić swoje emocje i na chłodno poczytać.

Co do kasety/wolnobiegu - kiedyś też tak pomykałem i po przejściu na kasetę zauważyłem że to coś z zębatkami z tyłu już mi nie pływa podczas jazdy i zestaw łańcuch/kaseta wystarcza relatywnie na dużo dłużej...

Nikt Ci tu krzywdy nie robi chłopie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...