Skocz do zawartości

[korba] Wybór

wawsor

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Od niedawna zacząłem jeździć do pracy na rowerze (ok. 25km dziennie) i niestety jestem zmuszony do wymiany korby i pedałów. Czytając inne posty wdaje mi się że w moim przypadku pedały najlepsze będą SPD Shimano M520 tylko problem mam z wyborem korby, nie wiem na co patrzeć (jakiej firmy itp), jedyne czego jestem pewien to ze stalowe nie aluminiowe. Tu proszę was o opinie i o pomoc w wyborze.

• Mod Team
Napisano

A to skąd takie uprzedzenie do aluminiowych korb? Chyba że masz na myśli koronki żeby były ze stali, a nie z aluminium.

Temat przenoszę do odpowiedniego działu.

Napisano

Przyjęło się, że Shimano robi najlepsze korby (najsztywniejsze). Patrz na długość ramion i ilość zębów na tarczach.

Podaj też budżet, to może coś doradzimy.

Napisano

Ja proponowałbym coś ze zintegrowaną osią np. Deore FC-M590. Za korbę wraz z kluczem i przesyłką powinieneś się w 250 zł zmieścić.

oo widzę ktoś mnie uprzedził

Napisano

Te FC-M590 nieźle wyglądają i cenowo patrzyłem już na allegro to bym się zmieścił a FC-542 niestety na allegro nie znalazłem.

Dzięki za pomoc, a mogli byście jeszcze coś zaproponować w trochę niższej cenie i powiedzcie czy przy mojej jeździe (w sumie to rekreacyjnej) to opłaca się tyle inwestować w korby.

Napisano

Jeśli jeździsz czysto rekreacyjnie, to z powodzeniem możesz wziąć zwykłą, 3-częściową korbę Alivio FC-M430 - do dostania za nieco ponad 100 zł, a jak tą zajeździsz to po prostu kupisz następną.

Napisano

Tak tylko jak w ciągu tygodnia średnia robię ponad 150km bo do pracy w dwie strony mam 25-30km do tego dojdzie w weekend jakiś wyjazd po lesie to nie chciałbym kupić korbę którą zaraz i tak będę musiał wymienić. Dlatego interesuje mnie czy to taka wielka różnica jest miedzy tą Alivio FC-M430 a Deore FC-M590 bo bardziej jestem przekonany do Deore tylko cena trochę mnie odstrasza.

Napisano

Dzięki wszystkim za pomoc (pixon tobie też ;)) kupuje Deore na allegro znalazłem za 209zł w Warszawie to odbiorę osobiście ;)

• Mod Team
Napisano

@lyndowss,a co mają miski suportu? Przecież z tą korbą dostaje cały pakiet suportu :) Napęd 9 rzędowy - co to ma do rzeczy? Ja swojego XT M770 użytkuje z napedem 8 rzędowym. Pytanie odnośnie roweru też wzięte z kosmosu.

Jedyne słuszne pytanie z twojego postu to czy stary łańcuch się przyjmie...

Napisano

FC-M590 przeznaczony jest do napędów 9-rzędowych, więc wywnioskowałem, że jeżeli ma z tyły napęd na np. 7 rzędów to nie za bardzo będzie to współgrać. :whistling:

Chodziło mi o to czy, średnica otworu do suportu jest odpowiednia do tych wkręcanych łożysk maszynowych. Jeżeli jest to jakiś stary rower to wątpię, żeby to pasowało.

Można użyć tej korby do napędu 7 rzędowego? Jeżeli tak to jak zrobić ten misz-masz z łańcuchem?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...