Skocz do zawartości

[rama] Czym oczyścić?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Wczoraj przy niechlujnym składaniu nowego roweru, zabrudziłem ramę, głównie główkę ramy od trzymania brudnymi łapami podczas montowania amortyzatora. Smar ten to Shimano Grease.

Dodam, że rama jest bialutka, a smar zielono-żółtawy i tak to paskudnie wygląda...

Chcę jeszcze w te okolice ponaklejać naklejki ochronne.

Próbowałem już zwilżoną szmatką, później z płynem do naczyń i nic.

Ktoś wie czym potraktować ramę, czymś "mocniejszym"?

Dzięki za uwagi rady.

Pzdr.

Napisano

Sprobuj mleczkiem do czyszczenia plytek itd. CIF sie chyba nazywa. Powinno pomoc na 100% tylko nie dawaj za duzo bo do alu sie go nie uzywa

Napisano

Zrobiłem tak jak pisaliście, wcześnie jednak próbowałem jeszcze płynem do szyb z jakimś alkoholem.

Później tak jak niektórzy pisali proszek do prania, mleczko i nic myślałem, że lakier zejdzie, tak tarłem wallbash.gif

Później znalazłem w domu spirytus salicylowy wreszcie na szmatce pojawił się kolor zielony smaru, ale trzeba było dużo i mocno trzeć, także odpada.

Jednak myślę sobie szkoda ramy, szukam coś efektywniejszego...

Tymczasem wyczaiłem zmywacz do lakieru paznokci (50ml- 90gr) icon_mrgreen.gif no i wreszcie coś ruszyło, poszło sporo, ale zeszło, chociaż lakier na pewno ucierpiał, ale akurat w tych miejscach pójdzie folia ochronna.

Także od tego typu smarów (głównie, które zabarwiają) trzeba stosować coś "mocniejszego".

Napisano

co do masła ktoś dobrze kombinował, bo tłuszczę rozpuszczają się dobrze w tłuszczach. Przy czym myślę że mogło to by być za mało.

Napisano

mi mleczko do płytek pomaga.. nie pomyślałem tylko, że rower może być ostro ''zajechany'' np błotem czym jakimś syfem zaschniętym. Wtedy dobrze spisuje się zmywacz.

Do tarcz używam odtłuszczacza. Zastanawiam się czy warto spróbować na rame???

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...