Adik92 Napisano 30 Sierpnia 2011 Napisano 30 Sierpnia 2011 Witam Wczoraj przy niechlujnym składaniu nowego roweru, zabrudziłem ramę, głównie główkę ramy od trzymania brudnymi łapami podczas montowania amortyzatora. Smar ten to Shimano Grease. Dodam, że rama jest bialutka, a smar zielono-żółtawy i tak to paskudnie wygląda... Chcę jeszcze w te okolice ponaklejać naklejki ochronne. Próbowałem już zwilżoną szmatką, później z płynem do naczyń i nic. Ktoś wie czym potraktować ramę, czymś "mocniejszym"? Dzięki za uwagi rady. Pzdr.
Grand231 Napisano 30 Sierpnia 2011 Napisano 30 Sierpnia 2011 Smar najlepiej schodzi benzyną ekstrakcyjną bądź zwykłą benzyną.
paweloko Napisano 30 Sierpnia 2011 Napisano 30 Sierpnia 2011 Tylko po co zakładałeś 3 takie same tematy.
Qamal Napisano 30 Sierpnia 2011 Napisano 30 Sierpnia 2011 Sprobuj mleczkiem do czyszczenia plytek itd. CIF sie chyba nazywa. Powinno pomoc na 100% tylko nie dawaj za duzo bo do alu sie go nie uzywa
bobiik Napisano 30 Sierpnia 2011 Napisano 30 Sierpnia 2011 weź troszeczkę masła na wacik i przetrzyj zabrudzone miejsce. potem wytrzyj na sucho.
Onyxer Napisano 30 Sierpnia 2011 Napisano 30 Sierpnia 2011 masła lol XDD, choć muszę wypróbować ten sposób.
Adrianox360 Napisano 30 Sierpnia 2011 Napisano 30 Sierpnia 2011 mleczkiem do czyszczenia plytek MOGĘ POLECIĆ< robię tak od początku, najpierw tym mleczkiem a potem jeszcze wilgotna szmatka działa
karbeti Napisano 30 Sierpnia 2011 Napisano 30 Sierpnia 2011 Normalnie benzynką ekstrakcyjną, od smaru na pewno zejdzie.
Adik92 Napisano 1 Września 2011 Autor Napisano 1 Września 2011 Zrobiłem tak jak pisaliście, wcześnie jednak próbowałem jeszcze płynem do szyb z jakimś alkoholem. Później tak jak niektórzy pisali proszek do prania, mleczko i nic myślałem, że lakier zejdzie, tak tarłem Później znalazłem w domu spirytus salicylowy wreszcie na szmatce pojawił się kolor zielony smaru, ale trzeba było dużo i mocno trzeć, także odpada. Jednak myślę sobie szkoda ramy, szukam coś efektywniejszego... Tymczasem wyczaiłem zmywacz do lakieru paznokci (50ml- 90gr) no i wreszcie coś ruszyło, poszło sporo, ale zeszło, chociaż lakier na pewno ucierpiał, ale akurat w tych miejscach pójdzie folia ochronna. Także od tego typu smarów (głównie, które zabarwiają) trzeba stosować coś "mocniejszego".
Minor Napisano 2 Września 2011 Napisano 2 Września 2011 co do masła ktoś dobrze kombinował, bo tłuszczę rozpuszczają się dobrze w tłuszczach. Przy czym myślę że mogło to by być za mało.
Adrianox360 Napisano 3 Września 2011 Napisano 3 Września 2011 mi mleczko do płytek pomaga.. nie pomyślałem tylko, że rower może być ostro ''zajechany'' np błotem czym jakimś syfem zaschniętym. Wtedy dobrze spisuje się zmywacz. Do tarcz używam odtłuszczacza. Zastanawiam się czy warto spróbować na rame???
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.