Skocz do zawartości

[Hamulce v-brake] hamulce chroboczą, rowki na obręczy

wig

Rekomendowane odpowiedzi

Jakiś czas temu zauważyłem, że podczas hamowania tylny hamulec wydaje metaliczny chrobotliwy dźwięk. Jako, że jeżdżę okazjonalnie zbytnio tym się nie przejąłem. Trudno mi powiedzieć ile kilometrów tak przejechałem. Może ze 100 - 150 (ale w warunkach miejskich).

Jednak ten hałas się nasila i zaczęło mnie to drażnić. Więc sobie dziś (w drodze do pracy) to obejrzałem.

- na obręczy są rowki, w tym tylko połowa obręczy ma świeże rowki. Miejscami widać opiłki metalu. Wydaje się ze jedna strona obręczy ma trochę więcej rowków.

- hamulce wymagają regulacji bo nie dociskają już dobrze. Na pewno trzeba je podciągnąć na lince. Nie sprawdzałem czy jednakowo dociskają.

To oryginalne hamulce jakie były dawane do Meridy Kalahari 500SX. Rower pomimo 6 lat zrobił zaledwie z 3-4 tys km (nie miał jeszcze wymienianej żadnej części).

Moje pytania:

- czy wystarczy tylko wyregulować hamulce i będzie OK? Czy należy już coś wymieniać?

- czy tą obręcz należy przeszlifować jakimś papierem ściernym aby usunąć większe rowki?

Wymień klocki, może po prostu się zużyły i niszczą obręcz. Co do samej obręczy jeżeli ten jeden główny rowek na środku jest w dobrym stanie(on jest do badania zużycia obręczy, jeżeli jest starty obręcz jest do wymiany)nie trzeba wymieniać obręczy, jeżeli nie wymień. Jednak ja cały czas podejrzewam klocki, które ci się zużyły i powodują to że metal harata o metal powodując te rowki(rysy?)na obręczy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...