Skocz do zawartości

[rama]Wielkość ramy

Emcio

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Zamierzam kupić nowy rower.

Upatrzyłem sobie jednego Kellysa, lecz jest problem z dobraniem ramy.

Jedyny rozmiar jaki jest to 23,5"

Mam 185cm wzrostu i na ramie Unibike Flite 21" czułem się dobrze.

Czy rama 23,5" od Kellysa będzie dla mnie za duża ??

Niestety nie mam gdzie się przymierzyć do takiego rozmiaru.

Pozdrawiam.

Napisano

Wstępnie proponuję skonfrontować swój wzrost teoretycznie wg. tabeli:

Rozmiar ramy

W kolejnym kroku proponuję jednak przymierzyć konkretnie tą ramę do siebie.

Jeśli naprawdę nie masz wyboru to proponuję porównać geometrię tej ramy z jakąś naprawdę b. podobną

jeśli nie taką samą, ale dostępną i na tej ew. usiąść.

Jeśli nie masz w ogóle doświadczenia to bez zaznajomionego kolegi lub przymiarki konkretnie tej ramy

nie brałbym roweru.

Jakiego Kellys'a sobie upatrzyłeś?

Pytam bo to bardzo ważne: inaczej dobiera się rowerki MTB, inaczej trekingi/crossowe a inaczej miejskie.

Proponuję też, żebyś nie faszerował się tymi wszystkimi mądrymi tematami na temat rozmiaru ramy, które są na całe 4-5 stron,

tylko po prostu usiadł i zwrócił uwagę na to, aby odległość kierownicy od siodła była dobra (jak oprzesz rączki na kierownicy to będziesz czuł czy jest dobrze). Sprawdź też odległość rury poziomej od krocza jak stoisz na ziemi.

Ważne abyś mierzył taką ramę jak mówi teoria. Niektórzy wolą mniejsze a inni delikatnie większe - to już kwestia indywidualna

człowieka i osobno kwestia jaką ramę mierzymy.

W każdym razie przy 185cm wzrostu czy treking czy MTB rama raczej będzie za duża.

Powodzenia :)

Napisano

Nie ma aż takiego rozmiaru ramy - tam jest błąd. Jaki naprawdę jest, to trzeba sprawdzić (najlepiej telefonicznie).

Tu masz link do strony producenta:http://kellysbike.com/index.php?id=pl_product&product_id=24435&countries_id=170&countries_name=pl&cat_id=269&subcat_id=271

Napisano

Trudno przeczytać, że nie mam dostępu fizycznego do tego roweru, więc nie mam się jak do niego przymierzyć??

Jest to poprostu nabijanie postów. -.-

Tak jak pisałem: znajdź ramę / rower o podobnej geometrii.

Na pewno geometrię interesującej Ciebie ramy znajdziesz gdzieś w katalogach producenta.

Później poszukiwania podobnej ramy innego producenta lub tego samego producenta ale innego roweru i myślę, że

z dużą dokładnością będziesz mógł się przymierzyć.

Geometria to nic innego jak podane rozmiary w jakimś katalogu.

Jak nie znajdziesz to możesz zawsze zadzwonić do sklepu Kellys i poprosić o namiar na taki katalog lub

po prostu poprosić pana w sklepie, aby przygotował Ci inny rower, ale o takich samych wymiarach.

Koniecznie takich samych. Czasem 5cm odległości siodła od ramy sprawiają dużą różnice (to samo tyczy się innych wymiarów).

Proponuję tez napisać w wątku, który proponują koledzy: do tego TEN wątek służy. Znajdziesz tam wiele - jest nawet KALKULATOR wielkości ramy na ostatniej stronie.

Napisano

Nie ma aż takiego rozmiaru ramy - tam jest błąd...

A że tak zapytam - skąd ta pewność...???

Witam.

Zamierzam kupić nowy rower.

Upatrzyłem sobie jednego Kellysa, lecz jest problem z dobraniem ramy.

Jedyny rozmiar jaki jest to 23,5"

Mam 185cm wzrostu i na ramie Unibike Flite 21" czułem się dobrze.

Czy rama 23,5" od Kellysa będzie dla mnie za duża ??

Niestety nie mam gdzie się przymierzyć do takiego rozmiaru.

Pozdrawiam.

Jesli to rowery z tej samej kategori (np.MTB), to IMHO będzie za duża jeśli 21" była idealna.

Pozdrówka!

Napisano

Kolego dziobolek - Google Twoim przyjacielem.

Nie w tym rzecz. Nie mam problemu z... wyszukiwaniem.

Chodzi o to, że nieopatrznie można było to stwierdzenie odebrać troszkę "inaczej".

Wystarczyło napisać:

"Nie ma aż takiego rozmiaru ramy dla tego modelu - tam jest błąd...

...ale pewnie się czepiam ;)

Pozdrówka!

Napisano

Kolego dziobolek – nadal tkwisz w błędzie.

U Kellysa nie ma w ofercie jakichkolwiek ram 23,5”, więc niepotrzebne było jakieś uszczegółowienie ...“dla tego modelu”.

Trzeba najpierw spokojnie czytać, o czym w danym temacie piszą (tu było o Kellys Magic Red) oraz mieć dostateczną wiedzę (jest dostępna, a ponadto podałem bezpośredni link, który można było skopiować) i wtedy nie byłoby problemów z rodzaju ...odebrać troszkę "inaczej".

Nooo ... i to wyjaśnienie na zamknięcie tematu wystarczy.

Napisano

Kolego dziobolek – nadal tkwisz w błędzie.

U Kellysa nie ma w ofercie jakichkolwiek ram 23,5”...

Fakt, maksymalny rozmiar ramy oferowany przez Kellys to 23".

Ale w przypadku modeli MTB kończy się na 21,5"

EDIT

Uuups... poprawka!

MTB oferowane są również w rozmiarze 23" - http://kellysbike.com/index.php?id=pl_product&product_id=28040&countries_id=170&countries_name=pl&cat_id=318&subcat_id=320

Pozdrówka!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...