adis1313 Napisano 29 Sierpnia 2011 Napisano 29 Sierpnia 2011 Witam, Posiadam łańcuch KMC Z72, jak w temacie, na napędzie 8 rzędowym. Niedawno puściło mi jedno ogniwo i na szybko, mając pod ręką, zapiąłem go spinką [bodajże Accent] dedykowaną łańcuchom 9s. Wszystko było w porządku, aż do teraz. Przyszła pora na gruntowne czyszczenie, a ja za nic nie mogę rozpiąć tej spinki Próbowałem chyba z godzinę, ale efektem są jedynie bolące palce.. Czy macie jakieś propozycje jak to rozpiąć? Mogę nawet zniszczyć tą felerną spinkę i kupić nową, na 8s, ale żeby nie uszkodzić łańcucha. Na 99% jest to ta spinka, przynajmniej wygląda identycznie --> KLIK Z góry dziękuję za odpowiedzi Adam
Piksel Napisano 29 Sierpnia 2011 Napisano 29 Sierpnia 2011 Przede wszystkim napisz jak próbujesz ja rozpiąć.Bardzo możliwe, że źle ją rozpinasz tzn. naciskasz brzegi spinki, a powinno się ścisnąć środek i przesunąć.
kubek20 Napisano 29 Sierpnia 2011 Napisano 29 Sierpnia 2011 Dokładnie jak wyżej, ale wypadało by jeszcze porządnie wyczyścić samą spinkę np. WD-40. Po za tym sama spinka jest węższa niż do łańcucha 8s (dodam tylko że są także problemy z ej rozpięciem nawet na łańcuchu 9s). Po wyczyszczeniu założyłbym nową spinke na 8 biegów
adis1313 Napisano 29 Sierpnia 2011 Autor Napisano 29 Sierpnia 2011 Próbowałem chyba na wszystkie możliwe sposoby Widać jak się minimalnie przesuwa, a potem ani drgnie.. Jak ją zakładałem, ciężko wchodziła, ale jakoś musiałem dojechać do domu Czy spinkę uda się rozkuć rozkuwaczem? O ile wiem spinka 8s jest minimalnie szersza od 9s, więc może po prostu siedzi za ciasno.. Smarowałem ją przed próbą ściągnięcia, jest praktycznie nowa. Przejechałem na niej ze 100km kubek20, mam zamiar założyć nową 8s, ale najpierw muszę ściągnąć tą Ponowie pytanie, czy uda się ją rozkuć rozkuwaczem?
Minor Napisano 29 Sierpnia 2011 Napisano 29 Sierpnia 2011 Bierzesz obcęgi, i kawałek dość grubego drutu. Przekładasz przez łańcuch za dwoma sworzniami w które wchodzi spinka. Bierzesz kombinerki i zaczynasz skręcać końce drutu jednocześnie ciągnąć obcęgi do siebie czy jak tam wolisz od łańcucha, bo inaczej ukręcisz. Pomagasz trochę dociskając i ruszając spinką. Jak trochę sie przesunie i nie wyskoczy do dociskasz mocniej drut przez skręcenie go. Wracasz i dajesz mi plusika;)
kubek20 Napisano 29 Sierpnia 2011 Napisano 29 Sierpnia 2011 Ponowie pytanie, czy uda się ją rozkuć rozkuwaczem? Da się bez problemu :)pokombinuj troche z różnych stron
adis1313 Napisano 29 Sierpnia 2011 Autor Napisano 29 Sierpnia 2011 Minor, jutro wypróbuję Jak puści, masz plusika Jak nie, to ją rozkuje i założę 8s
adis1313 Napisano 30 Sierpnia 2011 Autor Napisano 30 Sierpnia 2011 No więc Panowie, sposób Minora + kombinerki i dużo zaparcia, dały rezultaty W międzyczasie kupiłem ConneX'a, takiego jak mam w drugim rowerku, tyle, że na 8s Minor, plusik poleciał
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.