Skocz do zawartości

[Łańcuch] KMC Z72 - problem ze spinką

adis1313

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Posiadam łańcuch KMC Z72, jak w temacie, na napędzie 8 rzędowym. Niedawno puściło mi jedno ogniwo i na szybko, mając pod ręką, zapiąłem go spinką [bodajże Accent] dedykowaną łańcuchom 9s. Wszystko było w porządku, aż do teraz. Przyszła pora na gruntowne czyszczenie, a ja za nic nie mogę rozpiąć tej spinki :( Próbowałem chyba z godzinę, ale efektem są jedynie bolące palce.. Czy macie jakieś propozycje jak to rozpiąć? Mogę nawet zniszczyć tą felerną spinkę i kupić nową, na 8s, ale żeby nie uszkodzić łańcucha.

Na 99% jest to ta spinka, przynajmniej wygląda identycznie --> KLIK

Z góry dziękuję za odpowiedzi :)

Adam

Napisano

Przede wszystkim napisz jak próbujesz ja rozpiąć.Bardzo możliwe, że źle ją rozpinasz tzn. naciskasz brzegi spinki, a powinno się ścisnąć środek i przesunąć.

Napisano

Dokładnie jak wyżej, ale wypadało by jeszcze porządnie wyczyścić samą spinkę np. WD-40. Po za tym sama spinka jest węższa niż do łańcucha 8s (dodam tylko że są także problemy z ej rozpięciem nawet na łańcuchu 9s). Po wyczyszczeniu założyłbym nową spinke na 8 biegów :)

Napisano

Próbowałem chyba na wszystkie możliwe sposoby :( Widać jak się minimalnie przesuwa, a potem ani drgnie.. Jak ją zakładałem, ciężko wchodziła, ale jakoś musiałem dojechać do domu :( Czy spinkę uda się rozkuć rozkuwaczem?

O ile wiem spinka 8s jest minimalnie szersza od 9s, więc może po prostu siedzi za ciasno..

Smarowałem ją przed próbą ściągnięcia, jest praktycznie nowa. Przejechałem na niej ze 100km :(

kubek20, mam zamiar założyć nową 8s, ale najpierw muszę ściągnąć tą :D

Ponowie pytanie, czy uda się ją rozkuć rozkuwaczem?

Napisano

Bierzesz obcęgi, i kawałek dość grubego drutu. Przekładasz przez łańcuch za dwoma sworzniami w które wchodzi spinka. Bierzesz kombinerki i zaczynasz skręcać końce drutu jednocześnie ciągnąć obcęgi do siebie czy jak tam wolisz od łańcucha, bo inaczej ukręcisz. Pomagasz trochę dociskając i ruszając spinką. Jak trochę sie przesunie i nie wyskoczy do dociskasz mocniej drut przez skręcenie go. Wracasz i dajesz mi plusika;)

Napisano

No więc Panowie, sposób Minora + kombinerki i dużo zaparcia, dały rezultaty :) W międzyczasie kupiłem ConneX'a, takiego jak mam w drugim rowerku, tyle, że na 8s :D

Minor, plusik poleciał ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...