Skocz do zawartości

[Łańcuch, korba] Hałas po przeczyszczeniu

lostek815

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ostatnio jeździłem trochę rowerem po strasznym piachu i to w miarę szybko i mi zaczęło coś trzeszczeć itp., więc zdjąłem łańcuch, umyłem w benzynie ekstrakcyjnej, wyczyściłem korby specjalną szczoteczką, założyłem łańcuch, naoliwiłem i jak kręcę teraz to mimo wszystko w przedniej korbie coś strasznie hałasuje, w tylnej zresztą trochę też i nie wiem, czy muszę kupić jakiś smar jeszcze czy co? Bo czytałem, że nie powinno się smarować bo potem się strasznie brudy lepią. A skoro nie smarować to skąd ten hałas? Wcześniej chodziło płynnie, wszystko dokładnie wyczyściłem.. mało tego, jak miałem zdjęty łańcuch i kręciłem pedałami to nie było żadnych hałasów w przedniej korbie.

• Mod Team
Napisano

Widocznie nie czyściłeś tylko udawałeś ze czyścisz :P Zrob to jeszcze raz porządnie a problem powinien zniknąć. Zwlaszcza lancuch trzeba dobrze wyplukać.

Napisano

Łańcuch szejkowałem w wyżej wymienionym środku dobre kilka minut, nie ma na nim ani ziarenka piasku, ślepy nie jestem. A w korbach też nic nie widzę, również czyściłem dość długo i to dwukrotnie właśnie już. Rozkręcać tego nie umiem, mam specjalne szczoteczki kupione w rowerowym i tym czyściłem kręcąc korbą. Nie widać żadnego brudu, zaglądałem dokładnie. Ale to czyli nie trzeba używać żadnego smaru?

Hmm... byłem na dworze i trochę go rozjeździłem i jest lepiej, ale z kolei zauważyłem inny problem, a mianowicie na tylnych biegach od 1 do 5 łańcuch dziwnie się zachowuje. Słuchać i czuć choćby przeskakiwał na zębatkach, jednak nie przeskakuje, tym bardziej, że na biegach 6 - 8 jest wszystko w porządku... co to może być?

Napisano

Po dokładnym wyczyszczeniu napęd jest glośniejszy. Jak znów sie zasyfi i łańcuch będzie osiadał na smarze zebranym na koronkach to nie będzie go wgle słychać. Natomiast jak na ten zgromadzony smar dostanie się piach to zaczyna zgrzytać w zupełnie inny sposób i znów trzeba wszystko czyścić bo inaczej rozwalisz szybko częśći. Tak koło się zamyka.

Napisano

W poprzedniej wiadomości miałobyć oczywiście "słychać", a nie "słuchać".

Trochę to irytujące, a jak dla mnie to nawet bardzo. Przez takie pierdoły nie potrafię się cieszyć z roweru. Ale to w końcu co z tym smarem? Bo użyłem samego oleju, czyli powinienem nasmarować łańcuch? Czy może same koronki właśnie? I czym najlepiej? Olej mam z Decathlonu.

• Mod Team
Napisano

...jak kręcę teraz to mimo wszystko w przedniej korbie coś strasznie hałasuje, w tylnej zresztą trochę też...

Nie ma "przedniej" i tylnej" korby. Z przodu jest korba, z tyłu kaseta.

Trochę to irytujące, a jak dla mnie to nawet bardzo. Przez takie pierdoły nie potrafię się cieszyć z roweru. Ale to w końcu co z tym smarem? Bo użyłem samego oleju, czyli powinienem nasmarować łańcuch? Czy może same koronki właśnie? I czym najlepiej? Olej mam z Decathlonu.

Smarować tylko łańcuch olejem do łańcucha. Jak niechciane dźwięki nie ustaną możliwe że dostał się jakiś syf do suportu itp. Najpewniejsza metoda to rozkręcić wszystko (korbę, suport, kasetę), wyczyścić porządnie w ekstrakcyjnej, posmarować gwinty smarem stałym, skręcić. Bez kluczy się nie obejdzie, ale takie czyszczenie szczoteczkami nigdy nie zastąpi gruntownego czyszczenia wykręconych części.

Napisano

Za połowę tej kwoty kupisz potrzebne 2 klucze, czasem nawet jeden i ściągacz zależnie od typu korby.

Ja jednak stawiam że nie dokładnie wyczyściłeś łańcuch i piasek siedzi w ogniwach ;)

Ja łańcuch zawsze myje w rękach, tzn coś jak byś mył ręce tylko wkładam pomiędzy dłonie zwinięty łańcuch i sypie delikatnie proszkiem do prania :) Osobiście twierdze że szejkowanie nie bardzo coś daje, ale to tylko moja opinia :)

• Mod Team
Napisano

Czyli czeka mnie wizyta w serwisie i 80 zł w plecy, ech...

80pln? Zdzierstwo. Przeważnie serwisy biorą 100 za gruntowny przegląd roweru, tj. rozkręcenie wszystkiego (razem z piastami), wyczyszczenie, nasmarowanie, centrowanie kół, regulację przerzutek. 80pln za rozkręcenie i czyszczenie korby to stanowczo za dużo. Kupuj klucze, zaoszczędzisz mnóstwo na serwisach i jaka satysfakcja jak się samemu zrobi :).

• Mod Team
Napisano

mało tego, jak miałem zdjęty łańcuch i kręciłem pedałami to nie było żadnych hałasów w przedniej korbie.

To swiadczy o tym ze nie w suporcie jest przyczyna najprawdopodobniej.

Po dokładnym wyczyszczeniu napęd jest glośniejszy. Jak znów sie zasyfi i łańcuch będzie osiadał na smarze zebranym na koronkach to nie będzie go wgle słychać. Natomiast jak na ten zgromadzony smar dostanie się piach to zaczyna zgrzytać w zupełnie inny sposób i znów trzeba wszystko czyścić bo inaczej rozwalisz szybko częśći. Tak koło się zamyka.

Pierwsze słysze, ja ściągam wszystko, kąpie w rozpuszczalniku, lancuch shake'uje zakładam smaruje i cisza jak makiem zasiał. nawet na sucho jest względnie cicho tylko lekko sobie poskrzypuje tak charakterystycznie dla suchego lancucha.

A tak BTW :D Lancuch mozna shakeować nawet i godzinę ale jeżeli miedzy czasie sie nie zmienia płynu tudzież rozpuszczalnika syf z "pierwszedo tłoczenia" mimo woli sobie osiada na ogniwach = syzyfowa praca. Rozpuszczalnik wlewamy w niewielkich ilościach i wymieniamy aż wylewany płyn bedzie przezroczysty względnie czysty (nie musi być idealnie).

Dodam ze mi nigdy napęd nie zgrzytałi nie trzeszczał, no nie licząc przypadków wpadniecia w piaskowa pułapkę :P

Napisano

Umiem szejkować, robiłem dobrze. Zakup kluczy mi nic nie da bo nie będę potrafił tego sam rozkręcić, a mówię, że 80 zł bo właśnie za cały serwis gruntowny. Nie wezmą mi dla jednej czynności roweru.

Tylko skąd ma mi się zebrać smar skoro oliwię olejem, który jest płynny? Cały czas będzie jak jest, a teraz to właśnie jest problemem. Przeskakiwanie łańcucha, juz nic nie terkocze, więc ponowne czyszczenie niepotrzebne... Ale i tak z tym z kolei będę musiał iść do serwisu, chyba, że ktoś powie co zrobić.

• Mod Team
Napisano

Zakup kluczy mi nic nie da bo nie będę potrafił tego sam rozkręcić...

Na sieci od groma dokładnych poradników jak rozkręcić i przeserwisować praktycznie każdą część w rowerze. Są nawet takie ze zdjęciami czy filmiki na Youtube. Wystarczy trochę się wysilić i poszukać. Ale skoro z góry zakłądasz ze nie będziesz potrafił... Cóż, serwisy kochają takich ludzi ;).

Napisano

Kurcze, ale zrozum, że to już mi niepotrzebne bo aktualnie mam inny problem. Na biegach 1 - 5 łańcuch dziwnie mi chodzi po zębatkach z tyłu i czuć choćby przeskakiwał. Irytuje w czasie jazdy. I nie chodzi tu o to, że próbuje wskoczyć lub zeskoczyć na inny bieg, nie bo przerzutki mam wyregulowane. Nie wiem nawet jak to opisać, choćby za dużo luzu było.

Napisano

w swoim rowerze zauważyłem, że zaraz po szejkowaniu łańcuch faktycznie chodzi trochę gorzej, a to dlatego że jest już zużyty. Rozpuszczalnik wymywa dokładnie cały smar w środku ogniw, a to nie zawsze jest potrzebne, smar ten prawdopodobnie tworzy taką gęstą maź, która "zastępuje ubytki" w łańcuchu. Wiem- trochę ryzykowne stwierdzenie ale w temacie o szejkowaniu kilka osób wspominało o takim zjawisku.

Smaruje gęstym smarem - Rohloffem, i dopóki łańuch nie ma piachu w środku, nie zdejmuję jego, tylko dolewam świeżego oleju a potem czyszczę szmatką z zewnątrz. I właściwie im dłużej tak robię, tym łańcuch dłużej jeździ po jednym smarowaniu.

ofc. jeżdżę głownie w suchym terenie, ale ostatnio nawet deszcz nie straszny mojemu łańcuchowi :D Jeżeli do łańcucha dostało sie zbyt dużo błota, gliny czy czegokolwiek innego łańcuch myję bardziej dokładnie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...