jo_jacek Napisano 28 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2006 U mnie sprawa wygląda nastepująco : Trzeci blat mam zajeżdżony i poza tym wogole z niego niekozystam (na uzyskanie predkosci ok 34km/h na plaskim wystarczy mi drugi blat i 8semka z tylu, nawet na 40km/h, a nie jeżdże szybciej chyba ze jest górka :] ) i tak natknalem sie dzisiaj po raz ktorys na korby dwublatowe (wiem ze to np. 29-42 a nie 22-32 ) 1. Mam skopana lekko manetke i zeby wrzucic duzy blat trzeba sie nieźle nameczyc 2. Blat jest na tyle zajezdzony że przy niezbyt mocnym depnieciu potrafi przeskoczyc łańcuch 3. To co wyzej nierozwijam jakiś kosmicznych prędkości. Kumpel mnie zapytał - a mała zebatka Ci potrzebna ? Musze poweidziec że tak. Dosc czesto mi sie zdarza zboczyc ze ściezki i jechac kompletnym bezdrożem a tam przydaja sie lżejsze przełożenia. Więc wnioskuje że jest mi niepotrzebny. W ciagu dwu czy trzech miesiecy wrzuciłem raz ale zaraz zmieniłem bo było niewygodnie mimo ze z górki jechałem (jeżdże raczej kadencyjnie na szosie, w lesie siłowo ale tam niepotrzebny mi najwiekszy blat). Co o tym myslicie? Zamiast 3eciego blatu dam podkładki myśle ze powinno styknąć. Przynajmniej tak jeździc do kupienia nowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CR7 Prezes Napisano 28 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2006 W moim otoczeniu na najwieksza zebatke mówi sie blat a nie na wszystkie <nevermind> Co do wywalenia najwiekszej zębatki to zadaj sobie pytanie czy az tak ci zalezy na wadze?? Z tego co mówisz wnioskuje ze skaczesz tam chyba nie liczy sie każdy gram aż tak jak w XC. Ja osobiscie głównie trójeczki używam, generalnie na szosie i na zjazdach (nie mów że nigdy nie przspieszłaes na zjazdach ) To jest wtedy wązne zeby miec wysokie tryby bo przy duzej predkości kadencja rosnie ci do poziomu pralki na wirowaniu Krótko mówiac ja bym Blata nie wywalał, ale jak chcesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jo_jacek Napisano 28 Stycznia 2006 Autor Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2006 Z tego co mówisz wnioskuje ze skaczesz tam chyba nie liczy sie każdy gram aż tak jak w XC. Ja osobiscie głównie trójeczki używam, generalnie na szosie i na zjazdach (nie mów że nigdy nie przspieszłaes na zjazdach ) A ) Nie skacze - z czego to wywnioskowałeś :> B ) Przyspieszalem ale jak blat niedziala to.. C ) Na wadze tak bardzo mi niealezy jezeli ma stracic na funkcjonalności, niedzialajacy blat nie jest funkcjonalny D ) Raczej zabieg kosmetyczny i z nudów.. No to jednak go zostawie... przynajmniej zeby sobie był ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Puma [JFK] Napisano 28 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2006 Dla mnie to największa zębatka bardziej sie przydaje niż najmniejsza i bym zostawił. Skoro i tak z niej nie korzystasz to nie widze sensu w komibnowaniu ze zdejmowaniem bo jak sie zapomnisz to ci spadnie łańcuch... a tak masz większą pewność że mając łańcuch na 32T nie spadnie ci bo masz ogranicznik w postaci większej zębatki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin5611 Napisano 28 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2006 Hm... Ja bym raczej wymienil blat na jakis inny pasujący do twojej korby... chociaz zalezy jak kto jezdzi.. Ja w sumie jezdze na przelozeniach 2/3 z przodu i 4najmniejsze z tylu a reszta to juz jak naprawde jest ciezko:) CR7 Prezes ramka Hawka jest mocna ale to nie rower do dirtu/streetu:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MIC Napisano 28 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2006 Ja bym wymienil 3-jke na nowy. W moim przypadku nie pozbylbym sie tej zebatki. Moje najczestsze przelozenie to 3x7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CR7 Prezes Napisano 28 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2006 Nom jak dla mnie to najlepiej byłoby wymienć ten blat pozatym musiałbyś w manetce pogrzebac żeby ją zablokowąc albo uwarzac żeby nie zapomniec wrzucić bieg którego nie ma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szakq Napisano 28 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2006 wystarczy wkrecic ogranicznik rpzerzutki lub dluzsza srubke z nim zastosowac a tak pozatym skoro i tak Ci ten blat przeskakuje i w ogóle go nie uzywasz to po co Ci on tak z grubsza... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jo_jacek Napisano 28 Stycznia 2006 Autor Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2006 Nom jak dla mnie to najlepiej byłoby wymienć ten blat pozatym musiałbyś w manetce pogrzebac żeby ją zablokowąc albo uwarzac żeby nie zapomniec wrzucić bieg którego nie ma Mam zepsuta manetke indexowa i dziala 1 i 2 na siłe wrzucam 3 tak ze cała manetka sie rozchodzi na boki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SpiderMAN Napisano 29 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2006 Ja takze jestem za pozostawieniem blatu... Mnie dzisiaj nabardziej pasowal wlasnie blat plus z tylu od 5-8 i bylo miodzio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Napisano 29 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2006 Sądze że trochę bez sensu, mi się blat często przydaje, np. jak chce szybko zjechać w dół albo jak mi zaczyna brakować przełożeń na długich prostyc. Dużo rzadziej korzystam z najmniejszej zębatki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.