brt0555 Napisano 29 Sierpnia 2011 Napisano 29 Sierpnia 2011 Witam!Dzisiaj pierwszy raz rozkuwalem lancuch i chcialem zalozyc spinke (Kmc-czy cos takiego). Wszystko jest ok jednak jak krece korba spinka dziwnie przeskakuje i teraz mam pytanie, czy to zle zalozona spinka, czy moze lancuch musze inaczej zalozyc(jesli to ma znaczenie-kierunek). Bylbym wdzieczny za odpowiedz.
Pavvel Napisano 29 Sierpnia 2011 Napisano 29 Sierpnia 2011 Kierunek łańcucha nie ma znaczenia. Na pewno dobrze "zaciągnąłeś" spinkę? Zakładałem dwie różne i nie było takiego problemu. Spróbuj na sucho, zobaczysz jak to wygląda i dopiero załóż na rower. P.
damador Napisano 29 Sierpnia 2011 Napisano 29 Sierpnia 2011 Moze spinka szersza niz lancuch? Ilu rzedowy lancuch i ilurzedowa spinka dp niegp? Sent from my GT-P1000 using Tapatalk
darekc Napisano 29 Sierpnia 2011 Napisano 29 Sierpnia 2011 Ja swoją spinkę ostatnio odwrotnie założyłem i łańcuch przeskakiwał (nieświadomy byłem kierunkowości spinki) wystarczyło założyć na odwrót i po problemie.
lostek815 Napisano 29 Sierpnia 2011 Napisano 29 Sierpnia 2011 I jak poznać, który kierunek spinki jest dobry niby? Przecież tą są dwa takie same elementy, które wkłada się w łańcuch...
darekc Napisano 29 Sierpnia 2011 Napisano 29 Sierpnia 2011 I jak poznać, który kierunek spinki jest dobry niby? Przecież tą są dwa takie same elementy, które wkłada się w łańcuch... Moja spinka Wippermanna ma wycięcie w środku w kształcie serduszka i wierz mi, że można ją założyć na dwa sposoby, co jeden skutkuje przeskakiwaniem łańcucha w miejscu spięcia na kasecie.
lostek815 Napisano 29 Sierpnia 2011 Napisano 29 Sierpnia 2011 A no chyba, że tak. Ja mam zwykłą spinkę tradycyjną. Wycięcie to po prostu podłużny owal.
pawelpb Napisano 29 Sierpnia 2011 Napisano 29 Sierpnia 2011 Witam Masz tu dość obszerny poradnik na ten temat : http://mslonik.pl/rowery/technika/210-zakladamy-spink-do-lancucha.html Obczaj najpierw fotografie 8, 9 i 10, prawdopodobnie masz taką samą spinkę. Trochę niżej znajdziesz przykładowe szerokości łańcuchów, twoja spinka powinna mieć taką samą szerokość co łańcuch oczywiście. Mam nadzieję że masz suwmiarkę pod ręką albo chociaż podaj info na temat Twojego łańcucha i spinki.
brt0555 Napisano 29 Sierpnia 2011 Autor Napisano 29 Sierpnia 2011 Tak mam spinke z 2 dziurkami obok siebie, nie jakas z usmieszkiem(takie wystepuja raczej w 10 rzedowkach). Lancuch to SHIMANO HG40, kaseta taka sama-8 rzedowa. Spinke mam taka: po prawej stronie na tym luku ma napis H0 a po lewej jakies numery, na srodku KMC. Czyli twierdzicie ze nie mam lancucha kierunkowego i musze zalozyc inaczej spinke? A moze go nasmarowac i zobaczyc czy po nasmarowaniu bedzie lepiej chodzic? Ps: Spinka taka jak na aukcji: http://allegro.pl/spinka-kmc-lancucha-7-8-ki-shim-hg40-hg50-hg70-i1779631156.html , czyli zgodnosc z lancuchem jest. Temat do zamkniecia, wszystko juz smiga, okazalo sie ze bylem zbyt delikatny i nie zalapala spinka do konca, dopiero po nacisku,a raczej po kopnieciu w pedal uslyszalem klik i pojawil sie na twarzy, dziekuje wszystkim za rady, pozdrawiam!.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.