Skocz do zawartości

[warsztat] Jakie narzędzia ?

waniayo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jakie narzędzia są niezbędne w mini serwisie rowerowym ? Zakładam sobie taki i nie wiem co kupić jeśli możecie wyślijcie linki do przydatnych narzędzi . Jeszcze jedno pytanko jak mocować rower podczas naprawy ?

Napisano

Własny na własne potrzeby czy własny na potrzeby zarobkowe? Bo to zupełnie różny zakres narzędziowy, zależny od posiadanego roweru.

Napisano

Własny na własne potrzeby czy własny na potrzeby zarobkowe? Bo to zupełnie różny zakres narzędziowy, zależny od posiadanego roweru.

Zdecydowanie na własny na własne potrzeby ew. żeby naprawić znajomemu,rodzinie itd. rower .

Napisano

Smary etc.:

Smar do łańcucha

Smar stały (np. Shimano, ŁT-43)

Talk

Brunox Deo do amora (jak chcesz)

Zestaw szczotek(przynajmniej do kasety)/Szczoteczka do zębów

Benzyna ekstrakcyjna

Narzędzia:

Pompka stacjonarna z manometrem

Pompka do amora (jeśli masz powietrznego)

Łyżki do opon

Skuwacz

Imbusy (na początek mogą być w scyzoryku np. z Decathlonu)

Z czasem kupiłbym jeszcze porządny stojak rowerowy, obcinarke do kabli, bacik,

klucz do kaset, ściągacz do korby/klucz do misek suportowych ale jak się wkręcisz w jazdę na rowerze to sam będziesz wiedział czego potrzebujesz :thumbsup:

Napisano

Na allegro sa walizki (po 200zlt) z zestawem narzedzi takim co juz spokojnie rower zlozysz i rozlozysz i dasz rade ponaprawiac. Baciki, sciagacz, skuwacz, imbusy, srubokrety, klucze . Calkiem fajne jak na cene, do tego stojak i podstawy tj. kolega wyzej podal i zrobisz praktycznie wszystko z rowerem.

Napisano

Klucze do korby, do suportu, kasety, bacik do kasety, imbusy, do konusów piasty, do nypli, torx (jeżeli tarcze na 6 śrub), kleszcze, coś do cięcia linek/pancerzy, jakieś śrubokręty, skuwacz do łańcucha. IMO to wszystko jest niezbędne do serwisowania roweru.

A zestawy narzędzi lepiej sobie odpuść i kupuj wszystko co potrzebujesz osobno. Chyba, że chcesz się szarpnąć na jakiś zestaw dobry jakościowo, np park-toola.

Napisano

Dzięki już prawie wszystko wiem jeszcze pytanie . Wiem że torx tylko jeden sie przyda więc jaki rozmiar .

I jeszcze czym najlepiej myć rower odtłuszczać i czyścić kasety, przerzutki itp. Dotychczas jeździłem na myjnie samochodową i napęd smarowałem finisch linem czerwonym .

Napisano

Torx 25, najlepiej robic shake'a(w sloiku ) z benzyna ekstrakcyjna lub jakims rozpuszczalnikiem, mozesz tec myc w jakies wannience, foremce szczotka i pędzelkiem.. Finish line lepszy zielony bo dluzej trzyma, czerwonym czesto musisz smarowac, ale tak nie brudzi

Napisano

Nie chce mi sie rozkręcać napędu żeby to wyczyścić chodziło mi bardziej jakich szczotek i preparatów do tego używać . Kiedyś czyściłem kasete sznurówką namoczoną w benzynie jednak nie dało rady .Ja i tak zostane przy czerwonym , smaruje nim co tydzień czasem częsciej buteleczka 120 ml. (około 25 zł ) starcza na rok.

Napisano

Jeśli nie lubisz rozkręcać napędu to kup maszynkę do czyszczenia łańcucha np. Barbieri. W Lidlu była kiedyś tanio do kupienia, więc warto się zainteresować ich ofertą rowerową :) Do środka lejesz benzynę ekstrakcyjną i kręcisz pedałami do tyłu, wymieniasz na czystą benzynę, kręcisz... przecierasz szmatką do sucha :thumbsup:

Kasetę ciężko jest dobrze wyczyścić, więc tak jak pisałem wyżej warto się zaopatrzyć w specjalną szczotkę dzięki której zrobisz to dobrze, szybko, sprawnie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...