Skocz do zawartości

[Obręcz] porysowała się

Faraday

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Posiadam rower Kross Hexagon V3 z czarnymi obręczami. Zauważyłem ostatnio, że w tylnym kole, jedna strona obręczy (powierzchnia gdzie trą klocki hamulcowe) z upływem czasu robi się coraz bardziej srebrna. Wygląda mi to na to, jakby ta czarna "powłoka" się ścierała w zatrważającym tempie. Hamowanie stało się troszeczkę głośniejsze, czasem zdarzy im się zapiszczeć. Nie jestem pewny, ale początek był chyba taki, że podczas wycieczki w lesie coś znalazło się w klockach hamulcowych (jakaś malutka gałąź czy coś podobnego) i zaczęła obręcz rysować. Co zawiniło? Słabe klocki czy obręcz, bo na rowerku nie przejechałem jeszcze 1000 km!

Wiem, że czeka mnie wycieczka do serwisu, ale chcę, żebyście powiedzieli mi czy obręcz jest do wymiany, czy w serwisie mi po prostu "nałożą" tą czarną warstwę. No i najważniejsze dla mnie, ile mnie to może kosztować?

Napisano

Nie czeka cię wycieczka do serwisu, to normalne zjawisko, że klocki wycierają czarną farbę na obręczy. Klocek działa jak papier ścierny, tylko wolniej od niego, obręcz zrobi się całkowicie srebrna tam, gdzie styka się z nią klocek.

Malowanie obręczy w całości na czarno to chwyt producenta, czarna obręcz wygląda "cool".

Żeby obręcz na stałe pozostała czarna musiałbyś mieć obręcze potocznie zwane "ceramicznymi", które przy zastosowaniu odpowiednich klocków nie tracą czerni w miejscu styczności z klockami. Są jednak odpowiednio drogie.

Napisano

I nie przejmuj się tylko jeździj ile się da, im szybciej zetrzesz tę farbę tym szybciej obręcz będzie lepiej wyglądała. Najgorsze są te srebrne przetarcia, ale gdy już wszystko zejdzie, obręcz wygląda zdecydowanie lepiej.

Napisano

Tyle że ja nie rozumiem zasadności malowania na czarno obręczy do v-brake na bokach ścieralnych. Przecież tam za chwilę zetrze się ta farba. Jeżeli przeszkadza ci to ścieranie kup sobie tarczówki one nie niszczą obręczy.

Napisano

Tyle że ja nie rozumiem zasadności malowania na czarno obręczy do v-brake na bokach ścieralnych. Przecież tam za chwilę zetrze się ta farba. Jeżeli przeszkadza ci to ścieranie kup sobie tarczówki one nie niszczą obręczy.

Ilość farby jest minimalna, a fabrykom łatwiej machnąć lakierem całość niż bawić się w maskowanie części obręczy. Ot i cała tajemnica.

Napisano
a fabrykom łatwiej machnąć lakierem całość niż bawić się w maskowanie części obręczy. Ot i cała tajemnica.

Tyle że to robią maszyny a nie ludzie :yucky:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...