mklos1 Napisano 28 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 Koleżanki i Koledzy! Jestem szczęśliwym posiadaczem dwóch rowerów Krossa. Trans Alp oraz Level A4. Czuję pewien niedosyt związany z układem przełożeń w Trans Alpie. Producent przewidział korbę Shimano FC-M311-S 48/38/28 + kaseta Shimano CS-HG40. Nie wiem co poeta miał na myśli stosując w rowerze trekingowym na kołach 28" tak pojemną korbę, ale w ogólności przełozenia 3/8, 3/7, 3/6 są praktycznie bezużyteczne, przy rowerze o masie 17 kg. No chyba że producent przewidział, że rower będzie jeździł zwykle z prędkościami 50-60 km/h . Układ przełożeń w Level A4 z korbą 42/32/22 jest bardzo przyjemny, więc mam taki szatański plan, by w przyszłości zmienić korbę w Trans Alpie na mniejszą. Czy ktoś z was jeździ na korbie 42 i kołach 28"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 28 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 klik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzymo Napisano 28 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 Czy ktoś z was jeździ na korbie 42 i kołach 28"? Przed wakacjami składałem bratu crossa - opony Smart Sam 28x1.6", korba 42/32/24, kaseta 11-30 i jest b. zadowolony z przełożeń. Nie chce żadnych zmian w napędzie. Podobnie jak ja jeździ z dużą kadencją, z przełożeń 42x11 i 42x12 przez całe wakacje skorzystał tylko kilka razy (na dłuższych asfaltowych zjazdach). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.