Skocz do zawartości

[Kross] Trans Alp + 42T

Rekomendowane odpowiedzi

Koleżanki i Koledzy!

Jestem szczęśliwym :confused: posiadaczem dwóch rowerów Krossa. Trans Alp oraz Level A4. Czuję pewien niedosyt związany z układem przełożeń w Trans Alpie. Producent przewidział korbę Shimano FC-M311-S 48/38/28 + kaseta Shimano CS-HG40. Nie wiem co poeta miał na myśli stosując w rowerze trekingowym na kołach 28" tak pojemną korbę, ale w ogólności przełozenia 3/8, 3/7, 3/6 są praktycznie bezużyteczne, przy rowerze o masie 17 kg. No chyba że producent przewidział, że rower będzie jeździł zwykle z prędkościami 50-60 km/h :teehee:. Układ przełożeń w Level A4 z korbą 42/32/22 jest bardzo przyjemny, więc mam taki szatański plan, by w przyszłości zmienić korbę w Trans Alpie na mniejszą. Czy ktoś z was jeździ na korbie 42 i kołach 28"?

Czy ktoś z was jeździ na korbie 42 i kołach 28"?

Przed wakacjami składałem bratu crossa - opony Smart Sam 28x1.6", korba 42/32/24, kaseta 11-30 i jest b. zadowolony z przełożeń. Nie chce żadnych zmian w napędzie. Podobnie jak ja jeździ z dużą kadencją, z przełożeń 42x11 i 42x12 przez całe wakacje skorzystał tylko kilka razy (na dłuższych asfaltowych zjazdach).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...