pablitto1983 Napisano 27 Sierpnia 2011 Napisano 27 Sierpnia 2011 Witam, mam pytanko - czy każdy klucz do zdjęcia kasety jest uniwersalny? Znalazłem cosik takiego: http://www.ebay.co.uk/itm/SHIMANO-HG-FREEWHEEL-CASSETTE-REMOVER-TOOL-BIKE-9715A-/160449573694?pt=UK_Spots_Leisure_Cycling_Tools_RepairKits&hash=item255b8a333e Mam 8 biegową kasete SRAM. Nie mam pojęcia, czy jest jakiś standard i wszystkie są uniwersalne czy trzeba to każdorazowo dobierać? Koleżka mi odkręcił swoim, ale nie mógł mi go zostawić żebym mógł to poskładać. No i zapomniałem spytać jaki muszę sobie kupić. Czy smar silikonowy - gęstości towotu, biały (coś wygląda jak wazelina, tylko bardziej "suchy") nada się - kupiłem takie coś, niby specjalnie do łożysk (za specjalną cenę...) i nawet już przednią piastę tym potraktowałem, zanim znalazłem, że smar litowy (dostępny u mnie) to to samo co łt-43 Przy okazji - robiłem przegląd przedniej piasty - przy składaniu dokręcając nakrętkę kontrującą jak bardzo ją dokręcać? w tej chwili zrobiłem tak, że da się ją ręką odkręcić - wtedy koło toczy się leciutko, jak dokręcę ciut ciut mocniej-zaczynam czuć opory na ośce. Nie odkręci mi się tam nic?? Jak mocną dokręcać te nakrętki?
Mod Team sznib Napisano 28 Sierpnia 2011 Mod Team Napisano 28 Sierpnia 2011 Klucz jest uniwersalny, do zakręcenie styknie, do odkręcenia potrzebny będzie jeszcze bacik. Co do ośki, nakrętkę dokręcaną do kulek dokręcasz tak żeby płynnie się kręciło, ale nie było luzów, następnie przytrzymujesz ja kluczem i mocno dokręcasz kontrę.
pablitto1983 Napisano 28 Sierpnia 2011 Autor Napisano 28 Sierpnia 2011 Wszystko jasne, dziękuję bardzo Teraz muszę zrobić małą poprawkę - dokręcałęm kontrę bez trzymania tego konusa...
speq Napisano 28 Sierpnia 2011 Napisano 28 Sierpnia 2011 Jak masz silną rękę to wystarczy kawał szmaty na kasetę i taki klucz do odkręcenia. Ale z batem wygodniej
lukas85 Napisano 29 Sierpnia 2011 Napisano 29 Sierpnia 2011 Albo zamiast bata łańcuch, po prostu wiążesz go jednym końcem do czegoś solidnego i zakładasz na największą zębatkę. Ja używam łańcucha, który rozpinam z konserwowanego roweru
dziobolek Napisano 29 Sierpnia 2011 Napisano 29 Sierpnia 2011 ...do odkręcenia potrzebny będzie jeszcze bacik... Oj, tam... Oj,tam... Da się i bez "bacika". Pozdrówka!
Mod Team Puklus Napisano 4 Września 2011 Mod Team Napisano 4 Września 2011 Ja nie uzywam bacika, zakręcam tak żebym mogł odkrecic trzymając kasetę w rece. Tak tak wiem ze za słobo ale nigdy mi sie nie odkręciła samoczynnie
beardman Napisano 4 Września 2011 Napisano 4 Września 2011 He,he. Potrzeba matką wynalazków... Ja z kolei używam starej linki hamulcowej. Wspieram koło pod kątem prostym o barierkę i linkę przywiązuję do kasety (przez małe otworki w największej tarczy, a drugi koniec do barierki tak, żeby linka była naprężona. Jedną ręką trzymam koło za oponę, a drugą odkręcam kasetę kluczem i działa za każdym razem. Bacika jeszcze ani razu w ręce nie miałem.
Mod Team Puklus Napisano 9 Września 2011 Mod Team Napisano 9 Września 2011 Haaa tak tez można Ja jak nie mogłem sobie poradzić ręką, to brałem stary łańcuch, oplatałem kasetę zakręcałem w imadło
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.