NikoZ Napisano 27 Sierpnia 2011 Napisano 27 Sierpnia 2011 Cześć, rower po przejechaniu 1200 km zaczął wydawać dźwięki których wcześniej nie było - mianowicie podczas jazdy na stojaka słychać tykanie podczas pedałowania, czego wcześniej nie słyszałem. W miarę niedawno pojawił się też strasznie irytujący dźwięk którego nie potrafię określić (coś na rodzaj połączenia szelestu i tarcia się jakichś podzespołów) wraz z wzrostem prędkości jest on krótszy i cichszy. Wykluczyłem już tarcie klocków hamulcowych bądź kół, czyściłem również sztycę siodła, smarowałem łańcuch. Dźwięk pojawią się po przejechaniu ok.15-20km. Rower jest na gwarancji, jest praktycznie nowy (mam go od początku wakacji prosto ze sklepu).
Grand231 Napisano 27 Sierpnia 2011 Napisano 27 Sierpnia 2011 Pamiętaj że rama przenosi dzwięki i może ci się tylko wydawać że pochodzi z suportu, poza tym najgorszym z możliwych pytań jest: coś mi stuka w rowerze. Przez forum ciężko pomóc, ja sam przesmarowałbym suportu, piasty poodkręcał imbusy. Zresztą jeżeli rower jest na gwarancji oddaj go do serwisu niech oni się męczą
NikoZ Napisano 27 Sierpnia 2011 Autor Napisano 27 Sierpnia 2011 Ok, to jutro wyprawa na serwis Mam nadzieję że szybko zlokalizują i zlikwidują te dźwięki.
mklos1 Napisano 28 Sierpnia 2011 Napisano 28 Sierpnia 2011 Mam podobny problem. Rower o przebiegu nieco ponad 1400 km. Pod obciążeniem pojawia się co jakiś czas jakby cykanie, ale nie cykanie - trudno powiedzieć co za dźwięk. Nie pojawia się regularnie. Dochodzi jakby z suportu lub pedałów. W pierwszej kolejności podejrzewam pedały, gdyż już jedne zajechałem, nowe były niskiej jakości, więc w pierwszej kolejności podejrzewam je właśnie. Wkład suportu mam na plastikowych miskach, więc nie wiadomo co się tam może dziać. Dziwi mnie trochę, że rower za 1800 PLN (Kross Trans Alp) ma plastikowy wkład... Wiek roweru nie mierzy się czasem, tylko przebiegiem. Dla komponentów niskiej jakości 1200 km może być już wyraźnym zużyciem. Ot przykład. Pedały oryginalne nie przetrwały 700 km, a problemy zaczęły się po około 400 km. Jaki sprzęt posiadasz?
javman Napisano 28 Sierpnia 2011 Napisano 28 Sierpnia 2011 sprawdz pedały w miejscu dokrecania "klatki" do korpusu.. byc moze tam jest luzi dlatego cyka...
NikoZ Napisano 28 Sierpnia 2011 Autor Napisano 28 Sierpnia 2011 Mam podobny problem. Rower o przebiegu nieco ponad 1400 km. Pod obciążeniem pojawia się co jakiś czas jakby cykanie, ale nie cykanie - trudno powiedzieć co za dźwięk. Nie pojawia się regularnie. Dochodzi jakby z suportu lub pedałów. W pierwszej kolejności podejrzewam pedały, gdyż już jedne zajechałem, nowe były niskiej jakości, więc w pierwszej kolejności podejrzewam je właśnie. Wkład suportu mam na plastikowych miskach, więc nie wiadomo co się tam może dziać. Dziwi mnie trochę, że rower za 1800 PLN (Kross Trans Alp) ma plastikowy wkład... Wiek roweru nie mierzy się czasem, tylko przebiegiem. Dla komponentów niskiej jakości 1200 km może być już wyraźnym zużyciem. Ot przykład. Pedały oryginalne nie przetrwały 700 km, a problemy zaczęły się po około 400 km. Jaki sprzęt posiadasz? Też mam Kross'a i oryginalne pedały jakie dostałem są plastikowe więc stąd może wydobywać się tę cykanie. Ale bardziej mnie interesuje ten drugi dźwięk który jest naprawdę interesujący i czym dłużej jadę tym głośniej go słyszę. Spróbuję dokręcić pedały, jeśli to nie pomoże to jutro czeka mnie wycieczka na serwis (miała być dzisiaj lecz jest zamknięty)
mklos1 Napisano 28 Sierpnia 2011 Napisano 28 Sierpnia 2011 Ja miałem metalowe pedały. To, ze twoje były plastikowe raczej nie świadczy o ich niższej trwałości. Kiedyś pedały były robione na wiankach i były w pełni rozbieralne. Teraz pedały robi się na... nie wiem czym i nie ma już śruby, tylko wielki nit, który to wszystko trzyma, więc sprzęt de facto jest jednorazowego użytku, bez możliwości jakiegokolwiek serwisu. Moje pedały gdy umierały wydawały przeróżną gamę dźwięków, więc to Twoje to może być tylko i wyłącznie pedał.
Fenthin Napisano 28 Sierpnia 2011 Napisano 28 Sierpnia 2011 Jaki znów nit? 90% pedałów da się rozebrać bez specjalnych narzędzi.
mklos1 Napisano 28 Sierpnia 2011 Napisano 28 Sierpnia 2011 No to pech chce, że mi trafiało się zwykle te 10%... No takie miałem... W sumie młotek i przecinak to nie jest zbyt wyrafinowane narzędzie.
javman Napisano 28 Sierpnia 2011 Napisano 28 Sierpnia 2011 moze tez byc korba, jesli masz na kwadrat.. musisz to posprawdzac wszystko... sztyca i siodelko tak samo, a nawet kierownica, ale z niej to chyba latwiej zdiagnozowac jakies dzwieki jesli sie wydobywaja.
NikoZ Napisano 1 Września 2011 Autor Napisano 1 Września 2011 Rower wrócił z serwisu Po przesmarowaniu miski i łożysk suportu oraz wymienieniu śruby, wszystko hula.
glinkoln915 Napisano 16 Września 2011 Napisano 16 Września 2011 Podepnę się do tematu ponieważ mam podobny problem. Oddałem rower do serwisu aby gość wyregulował mi przerzutki. Po regulacji i jeździe próbnej również słyszę dziwne dźwięki dobiegające prawdopodobnie z napędu (w pierwszej chwili myślałem, że to suport natomiast kolega Grand231 Pamiętaj że rama przenosi dzwięki i może ci się tylko wydawać że pochodzi z suportu' date='[/quote'] wyprowadził mnie z błędu). Gość w serwisie powiedział, że jest to wina łańcucha i należy go wymienić ponieważ już się rozciągnął (sprawdził przy mnie odpowiednim narzędziem). Na tym łańcuchu mam wyjeżdżone ok.400km. Czy serwisant ma rację? Dodam tylko, że rower zostawiłem u niego na 2-3 godz. i delikatnie zasugerowałem mu, że wcześniej nie było takiego dźwięku.
mklos1 Napisano 16 Września 2011 Napisano 16 Września 2011 Gość w serwisie powiedział, że jest to wina łańcucha i należy go wymienić ponieważ już się rozciągnął (sprawdził przy mnie odpowiednim narzędziem). Na tym łańcuchu mam wyjeżdżone ok.400km. Czy serwisant ma rację? Dodam tylko, że rower zostawiłem u niego na 2-3 godz. i delikatnie zasugerowałem mu, że wcześniej nie było takiego dźwięku. Szanse są, ale znikome. Łańcuch musiał by być wykonany ze skrajnie niskiej jakości materiału. Oczywiście łańcuch mógł być źle wykonany, tego nie można wykluczyć. Dodatkowo. Te "specjalne" narzędzia nie są do końca wiarygodne. U mnie przymiar wykazuje już zużycie, ale łańcuch jest zdatny jeszcze do jazdy przez c.a. 1000 km. Ma przebieg 1700 km.
glinkoln915 Napisano 16 Września 2011 Napisano 16 Września 2011 To w takim razie mam myśleć, że pod moją nieobecność coś majstrował przy rowerze? Łańcuch nie jest drogi, może jednak go wymienię i zobaczymy co dalej? Co proponujesz? Szczerze mówiąc nie jestem ekspertem w naprawie i mechanice rowerowej ponieważ swoją przygodę rozpocząłem od niedawna
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.