Skocz do zawartości

[przerzutka] Tył Shimano Alivio - nie trzyma pionu

Potargany

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, mam problem z ową przerzutką, mianowicie przestała trzymać pion tzn. najniżej położone kółko jest wychylone w stronę szprych co skutkuje zahaczaniem przerzutki właśnie o szprychy przy ustawieniu 4 lub większej zębatki. Da się to w jakikolwiek sposób wyregulować? Starałem się to z wizualizować: post-145574-0-41845400-1314475575_thumb.png

Napisano

Krzywy hak albo wózek.

Wykręć hak, połóż na stole i zobacz czy całą powierzchnią dotyka stołu, jak jest krzywy to zapoznaj go z panem młotkiem.

Napisano

Jeżeli skrzywiony jest hak jest specjalne narzędzie do prostowania, powinni mieć w większości serwisów, jeżeli natomiast skrzywieniu uległ wózek wewnętrzny wówczas albo taki dostaniesz co w Polsce graniczy z cudem albo nie zostaje ci nic innego jak wymiana przerzutki.

Napisano

Jak skrzywienie nie jest niewielkie możesz sam naprostować tylko ostrożnie, wymiana wózka w alivio się nie opłaca, bo jedyne wózki to chyba yumeya, które są wybitnie drogie a za tą cenę będziesz miał 8 alivio ;)

Napisano

Wykręć hak, połóż na stole i zobacz czy całą powierzchnią dotyka stołu, jak jest krzywy to zapoznaj go z panem młotkiem.

Sorry, ale jeżeli hak jest na tyle krzywy, że na 4 zębatce dotyka szprych to nie musi go wykręcać i kłaść na stole żeby stwierdzić czy jest krzywy... A młotkiem hak trudno by się prostowało, przynajmniej mój.

Jeżeli skrzywiony jest hak jest specjalne narzędzie do prostowania, powinni mieć w większości serwisów,

Idealnym narzędziem do prostowania haka jest cokolwiek co wsadzisz w dziurę po wykręceniu przerzutki. Śrubokręt itd.

Jak skrzywienie nie jest niewielkie możesz sam naprostować tylko ostrożnie

A jak jest niewielkie to z kimś ma prostować?:P

Napisano

Odkręciłem przerzutkę i rzeczywiście hak jest skrzywiony, z tym tylko, że mam taki wynalazek że hak jest częścią ramy. Nie będę mógł zasnąć głowiąc się jak 0,5cm aluminium aż tak się wykrzywiło. Raczej tego nie naprostuję samodzielnie, trochę boję się, że coś popsuję. Dzięki za pomoc.

P.S.

Jeśli chodzi o wyprostowanie tego haka to myślę, że imadło (oczywiście z drewnianymi podkładkami) powinno załatwić sprawę.

Napisano

Mam taki sam probelm, ale w strym trekkingu, także mam hak wbudowany w ramę, poradziłem sobie kilkoma podkładkami między hakiem - przerzutką a śrubą mocującą.

Napisano

Właśnie to ogarnąłem. Za pomocą regulowanego klucza i szmatki, co by ramy nie porysować. Hak jest teraz prosty i wszystko działa jak należy. Wydaje mi się że podczas odkręcania koła mogłem trochę go skrzywić (właśnie tym regulowanym kluczem). Rower mam całkiem nowy, trekkingowy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...