Skocz do zawartości

[hamulce] jakie to są, cena

dawid300gt

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam do Was małe krótkie pytanko, a raczej dwa :) Czy te hamulce opłaca się kupić za 10 zł oraz czy wiecie jaki to jest model(żebym sobie o nich poczytał na/w [zawsze się mylę czy poprawnie jest "na" czy "w"] internecie.)

http://imageshack.us/photo/my-images/638/zdjcie000a.jpg/

Z góry dziękuje za pomoc.

Są to hamulce typu cantilever, model powinien być wytłoczony na wewnętrznej stronie ramion. Nie stosuje się już hamulców tego typu, z tego co widzę to nawet ciężko je dostać. Lepsze (mocniejsze, łatwiejsze do ustawienia) są v-brake'i, ale trzeba się liczyć z większymi kosztami. Za 40zł na Allegro masz v'ki Alivio. No i jeśli masz klamki do canti to przy przesiadce na v musiałbyś je zmienić, ciągną mniej linki. Za 45zł masz komplet Avid FR5.

Czy się opłaca, chyba już powinieneś wiedzieć :)

Są to starego typu hamulce typu cantilever. Ich prawidłowa regulacja nie jest prosta i wymaga cierpliwości a i to nie musi być wynagrodzone prawidłową pracą. Te ze zdjęcia nowe nie są więc tym bardziej daj sobie spokój i kup jakieś tanie V-ki za 20-30zł.

Szczerze mówiąc, nigdzie nie mogę znaleźć informacji do jakich hamulców są one przeznaczone. Z tego co udało mi się znaleźć, ktoś używał ich z v'kami i je chwalił, więc może warto ich nie zmieniać, a dołożyć do lepszych hamulców.

Te Alivio to pierwsze z brzegu jakie mi przyszły do głowy (dobre, jeśli nie lepsze są Avidy SD3 ~50zł za komplet). Jeśli określisz jaki masz budżet to może znajdzie się coś jeszcze lepszego.

Budżet to powiedzmy 100zł. Chciałbym za tyle kupić i klamki, i hamulce. Nie chcę więcej wydać, bo rower nie za dobry (kross grand mountain) i trzeba na nowy zbierać :) A odnośnie jeszcze roweru to jak myślicie warto go modyfikować i później kupić nową ramę. Czy lepiej jeździć na tym baaardzo długo :) i później zakupić nowy złożony, bo wiecie kasy nie mam by od razu sobie pozwolić na nowy, A tak to jak bym grosza przyoszczędził to coś bym kupił, np. tak jak teraz hamulce.

No to zestaw FR5+SD3 idealnie pasuje cenowo i myślę, że ciężko będzie o coś lepszego w tym przedziale.

Co do upgrade'u, szczerze mówiąc, kompletnie się nie opłaca. Kiepski osprzęt, żeby to trzymało jakiś poziom trzeba by wymienić praktycznie wszystko. Uzbieraj chociażby te 1000zł (myślę, że to minimum), za 1500zł można już kupić fajny rower.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...