Rbit Napisano 27 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2011 Witam Przymierzam się do zakupu roweru MTB - górskiego. Jestem niestety w temacie rowerów raczej laikiem stąd prośba dla wszystkich kolegów bardziej doświadczonych i zaznajomionych w temacie. Za wszystkie cenne sugestie i rady z góry dziękuję. Myślę nad zakupem roweru, który będzie służył do jazdy w terenie, szosa, las, troszkę górki. Cenię sobie wygodę i jakość,a budżet jaki planuję na ten cel przeznaczyć nie może przekroczyć 3200 PLN. Warunki jaki musi spełniać to hamulce tarczowe - hydrauliczne i min. 27 biegów do tego nie może mieć białej ramy oraz takowych też obręczy. Jeśli chodzi o markę to nie mam faworyta, może to być Kross, Merida, Giant czy Cube, ważne żeby był to najlepszy stosunek ceny do jakości. Aha i jeszcze istotne by był to rower na raczej dużej ramie pod chłopa o 190cm wzrostu i wadze prawie 100 kg.To chyba wszystko. Dzisiaj wpadłem do sklepu Gianta i sprzedawca zaproponował mi coś takiego. http://www.isport.pl/rower-giant-talon-2012-p-5411.html Muszę przyznać, że ten model bardzo mi się spodobał. Pochodzi z nowej kolekcji 2012. Pozycja w siodełku wygodna, ani za bardzo zgarbiona ani wyprostowana,świetna kolorystyka w czarnym macie z zielonymi wstawkami. Tylko czy za tą cenę jest warto? Proszę o opinię na temat roweru powyżej lub inne, ciekawsze, wartościowsze propozycje. Bardzo dziękuję za pomoc. A dzisiaj w Decathlonie pojeździłem na czymś takim i ogólnie mam dobre wrażenia tylko pozycja trochę za bardzo zgarbiona jak dla mnie http://www.decathlon.com.pl/PL/rockrider-6-4-120201258/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mot4ba Napisano 27 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2011 Unibike Expert Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brt0555 Napisano 27 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2011 Mot4ba Rozumiem ze to swietny rower, ale jakies uzasadnienie koledze moglbys podac. Giant fajny, osprzetowo tez ok, ten drugi to juz full, wiec komfort jazdy inna bajka. Jednak dla mnie jest slaby, poza tym to zalezy czy chcesz fulla czy tylko przod miec amortyzowany. Moge dodac ciekawa dosyc okazje: http://velo.pl/rowery/wyprzedaz/?id=426 Osprzetowo jak i wizualnie moim zdaniem wypada super. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rbit Napisano 27 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2011 No obrazkowo jak najbardziej trafia w mój gust. Już znalazłem go w moim mieście za 2900zł. Teraz pozostaje go tylko dosiąść i poddać ocenie na żywo. Choć do samej firmy Unibake jakoś nie mam przekonania to będzie to i tak sprzęt brany pod uwagę. Jeśli tylko mogę prosić o jakieś krótkie uzasadnienia lub sprostowania waszych typów. A full był by świetny ale myślę, że jeszcze nie teraz i nie z tym budżetem. Na razie będzie musiało wystarczyć amortyzowane siodło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brt0555 Napisano 27 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2011 A celujesz w jakas konkretna marke? Jesli tak to podaj to wtedy z oferty tej m arki cos wybierzemy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Onyxer Napisano 27 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2011 Znalazłem coś o wiele lepszego: http://allegro.pl/kross-level-f7-za-50-ceny-okazja-i1772095469.html Naprawdę fajny i przyzwoity full. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 27 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2011 Mot4ba Rozumiem ze to swietny rower, ale jakies uzasadnienie koledze moglbys podac. W tym Uni jest kompletne Deore do spółki z FSA, dobry amortyzator, świetne hydrauliki Deore i wszystko jasne. Ten Giant jest dość przyzwoity i spokojnie Ci wystarczy gdybyś się zdecydował. Korba jest to Alivio i do tego na octalinku więc u mnie duży plus. Tarcze pod twoją wagę też wystarczające bo z przodu masz 180-tke a z tyłu 160 mm. Choć do samej firmy Unibake jakoś nie mam przekonania to będzie to i tak sprzęt brany pod uwagę Nie miał bym oporów przed kupnem czegoś z ich produktów więc daj spokój z takimi dylematami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rbit Napisano 27 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2011 Krossik piękny,Author też daje po oczach. Nie mam jakichś konkretnych faworytów, Gianta mam pod nosem i wszyscy moi krewni na takich jeżdżą stąd może patrzę na niego bardziej przychylanym okiem. Ogólnie ma być tak jak napisałem w swoim pierwszym poście - najlepszy stosunek ceny do jakości. Sprzęt powinien być niezawodny i możliwie osprzętowo najlepszy za tą cenę. Jeżdżę raczej spokojnie ale trochę ważę i jestem słusznego wzrostu stąd też jest dla mnie ważna odpowiednio wygodna pozycja za kierownicą no i solidna rama bo przecież nie raz przyjdzie wpaść w jakąś dziurę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 27 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2011 Najlepszy stosunek cena/jakość masz w tym expercie i raczej nikomu nie uda się go przebić. Możesz dokładnie pooglądać i przejechać lub przymierzyć tego Gianta a co najważniejsze masz do niego zaufanie to bierz. Przy właściwej eksploatacji, dbałości o napęd posłuży Ci długo a ewentualne niedogodności mogą wystąpić w każdym sprzęcie i tutaj nikt nie da gwarancji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rbit Napisano 27 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2011 Experta na pewno dosiądę i tak jak pisałem wcześniej wizualnie też mi odpowiada, korzystne jest również to ,że jak tak patrzę można go jeszcze wychaczyć za dobrą cenę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ja4246 Napisano 28 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 Ja bym polecił Cube LTD Comp http://www.cube.eu/pl/hardtail/ltd-series/ltd-comp-white-metal-red/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rbit Napisano 28 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 Ja bym polecił Cube LTD Comp http://www.cube.eu/pl/hardtail/ltd-series/ltd-comp-white-metal-red/ Proszę uzasadnij konkretnie dlaczego? W czym dokładnie przewyższa Experta lub Talona 1? W sumie i tak odpada ze względu na cenę. Wracając jeszcze do tematu Experta vs Talon 1, czy duża jest różnica pomiędzy amortyzatorami tych dwóch modeli? Jak sądzicie? Podobno Tora z Experta hitem bezawaryjności nie jest zaś Rock Shox Gianta też nie ma za dobrych opinii. No i jeszcze rama, ta z Talona podobno solidniejsza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hoshi Napisano 28 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 merida tfs xc 500-d, jak widać cena poszła już w dół: http://allegro.pl/merida-matts-500-d-sklep-warszawa-wyprzedaz-i1777789852.html jak dla mnie minusem jest RST First Air który może łapać lekkie luzy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 28 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 Dorzuce swoje 3grosze. W Unibike Expert znajduje się sprężynowa Tora - według mnie należy szukać powietrznego amortyzatora. Po drugie w mojej opinii wcześniej wspomniany Author INSTINCT wypada najlepiej. Jednak go nie polecę, jeżeli rzeczywiście ważysz w okolicach 100kg, to "szybko" wykończysz amortyzator w tym rowerze, zakładając jazdę w terenie. Jest też taka Merida Matts TFS 500D http://www.rowerymerida.pl/produkt23/matts-tfs-500-d-rower-merida.html , ale tutaj znowu RST F1RST, który ma golenie 30mm, więc będzie Ci brakowało sztywności (wiem bo sam używam i waże ~85kg, i na pewno go nie polecę dla osoby ważacej więcej jak 90kg). Tutaj rowerek z zacięciem enduro GANGSTA 8.0 http://velo.pl/rowery/?id=588 , ale czy to Ciebie interesuje? - według mnie patrząc względem wytrzymałości i funkcjonalności świetna opcja (widzę że przekracza budżet, ale oferuje naprawdę dużo). Ewentulanie 29er. Opcja, która jeszcze nie padła, ale powinna leżeć pod Twój wzrost http://velo.pl/rowery/?id=541 Author Traction 29. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rbit Napisano 28 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 Choć może wydać wam się to dziwne ale Authora raczej odrzucam. Merida odpada ze względu na kolorystykę - jak pisałem wcześniej przywiązuję wagę do wyglądu i źle bym się po prostu czuł na takim rowerze ,dotyczy to także Gangsty ,która mnie po prostu odrzuca nie ujmując oczywiście jakości tym rowerom. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macias95 Napisano 28 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 Zobacz jeszcze tego krossa a8 http://www.activsport.eu/product-pol-5579-ROWER-KROSS-LEVEL-A8-20-2009.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rbit Napisano 28 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 Bardzo bym prosił o jakieś chociaż krótkie ale podsumowania waszych propozycji. Keossy mi się podobają i ten również, ale poza okazją cenową nie wiem dlaczego miałbym jego akurat wybrać? Druga sprawa to model 2009r. czyli przeleżał gdzieś w magazynie ponad dwa lata, albo co gorsza to odnowiony jakiś model pogwarancyjny i raczej trudno będzie go pooglądać na żywo przed zakupem bo one na półkach już nie leżą. Hmm, nie wiem, na razie biorę pod rozwagę Gianta Talona 1 i Unibike Expert który mi zaimponował wyglądem i osprzętem no i te 30 biegów, ah jutro będę go szukał. To naprawdę nie musi być jakaś super okazja cenowa, jakiś unikat, biały kruk czy jedyny egzemplarz. Powiem szczerze ,że na Allegro ani w żadnym sklepie internetowym roweru nie kupię. Muszę go widzieć, pomacać, poczuć...... muszę na nim usiąść, itd. no wiecie o co chodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 28 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 To że jakikolwiek sprzęt leżał w magazynie nawet parę lat w niczym nie przeszkadza oby przy nadarzającej się okazji go kupić. Nie wiem o co chodzi z tą gwarancją bo dla niektórych jest ona ważniejsza od samego sprzętu. A co w przypadku a robi tak wielu jak składa się swoją maszynę i czymś takim jak gwarancja nikt nie zawraca sobie głowy. Ten LEVEL A8 na pełnym XT w tej cenie to istna rewelacja. Allegro ani w żadnym sklepie internetowym roweru nie kupię. Muszę go widzieć, pomacać, poczuć...... muszę na nim usiąść, itd. no wiecie o co chodzi. Doskonale Cię rozumiem bo mam identyczne podejście do sprawy ale jeśli trafisz na jakikolwiek starszy rocznik w sklepie stacjonarnym to nie ma się nad czym zastanawiać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macias95 Napisano 28 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 W unibiku masz amortyzator RS Tora, ale sprężynowa, w tym krossie jest zamontowana wersja powietrzna tego amora. W a8 masz lepszy napęd, lepsze hamulce, lepsze koła, a rama jest porównywalna do unibika. Więc wg mnie to najlepszy rower w tej cenie. Pozdrawiam Maciej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rbit Napisano 28 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 Mimo wszystko trochę to dziwne, że taki świetny rower nie znalazł kupca przez prawie 3 lata? Jutro do nich zadzwonię i wypytam co, jak i dlaczego. To ten sam sprzedawca, który podał macias95. Zapis u dołu aukcji rozwiewa pewne moje wątpliwości http://allegro.pl/show_item.php?item=1779207503&msg=Tw%C3%B3j+e-mail+zosta%C5%82+wys%C5%82any.&msgtoken=048a25b10f8bf5405c1e387864ffa85323220a1444b540a86acf77d00be2ff62 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djkraszinio Napisano 28 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 nie znalazł kupca ponieważ na początku kosztował pewnie z 5-6k jak nie więcej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rbit Napisano 28 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 A jak myślicie rama 20 cali będzie dla mnie wstępnie właściwa? Przypomnę mam 192cm wzrostu. Kiedyś się przymierzałem do Krossa ale niewygodnie mi było na nim bo za bardzo leżałem do przodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djkraszinio Napisano 28 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 ja mam 195 i też mam ramę 20 cali i jeździ mi się dobrze ale wiadomo to też może być kwestia wygody więc musiał byś iść do jakiegoś sklepu i przymierzyć się do 20/21cali Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rbit Napisano 30 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 No i dzisiaj chciałbym podzielić się z Wami pierwszymi wrażeniami po przejażdżce Unibike Expertem i Giantem Talonem 1. Zacznę od Experta. Do roweru od strony wizualnej nie mam żadnych zastrzeżeń i bardzo mi się podoba. Pojeździłem sobie na nim po ulicy przed sklepem po dziurach na placu i........ No właśnie , rower był nieco rozregulowany, w nalepkach i folii, tylne koło było chyba krzywo przykręcone zachodziło nieco na lewą stronę, przedni klocek ocierał o tarczę ale i tak hamulce ah jak dla mnie miodzioooooo! Przerzutki miodzio choć też trzeba by było je wyregulować. Największym mankamentem tego roweru jest dla mnie to moja pozycja na nim. Niemal leżę do przodu jak Małysz w locie. Czy to wina ramy? Jej rozmiaru? Jeździłem na 19 calowej ramie innej nie mieli ale na tej ramie miałem jakieś 5 cm do krocza i wydawała mi się odpowiednia. Nawet przerzutka kiery z prostej na giętka nie poprawiła sytuacji. Czy na 21 calowej ramie miałbym bardziej wyprostowana pozycję? Czy to może być wina geometrii ramy? Proszę o odp. osoby posiadające ten rower bądź inne ,które mogą znać przyczynę takiego stanu rzeczy. A i jeszcze amor. Owa Tor jest chyba dla mnie za miękka. Co dziwne podczas podciągnięcia blokady przy kierownicy ten amor się całkowicie nie blokował na sztywno?! Jedynie zwiększała się jego sztywność! W giancie blokował mi się całkiem na sztywno! Serwisant tego Experta stwierdził, że tak ma być bo gdyby się blokował na sztywno to by się rozleciał na dziurach! Czy to prawda? Czy jakiś sh*t! Co do nie całkiem prostego ułożenia tylnego koła sprzedawca poinformował mnie ,że trzeba je wycentrować To jakaś masakra! Bo koło było proste! Uderzyła mnie niekompetencja tych ludzi w sklepie. Chcą za niego 2850zł dorzucają do tego liczni za 30 parę zeta. Co o tym myślicie. To osprzętowo świetny rowerek ale fatalnie mi się na nim jeżdziło aż rozbolały mnie nadgarstki. Gwar. na cały rower wynosi 2 lata.A i ten Uni waży o 1kg mniej od Gianta. Teraz Giant. Swietna pozycja za kierownicą. Bardzo wygodna na ramie o rozmiarze L - odpowiednik 20cali, ale na 21 też spoko. Jak się ma rozumieć bardzo dobrze mi się na nim jeździło. Hamulce choć wizualnie tandetniejsze też bez zastrzeżeń różnica między Deore Experta w hamowaniu chyba tylko subiektywna. Przerzutki... mogą być choć wolałbym te z Uni. Amortyzator choć wydaje się tandetniejszy od Tory to sprawował się lepiej. Rower miał tylko strasznie tandetne pedały. Sklep, sprzedawca i serwis na najwyższym poziomie, bardzo kompetentni czego nie mogę powiedzieć o sprzedawcach i serwisancie w Unibike. Cena 2850zł, katalogowa 3199zł. Gwarancja 1 rok na rower(1-przegląd płatny!) i 5 lat na ramę. Rower bardzo ładnie malowany i złożony. To tyle. Mam wielki dylemat bo rozsądek karze mi kupić Experta ale sercem jestem przy Giancie i mimo wszystko bardzie skłaniał bym się ku niemu. Co o tym sądzicie proszę o jakieś rady bo sam już nie wiem co zrobić. Może poczekać z zakupem do przyszłego roku i wybrać coś jeszce lepszego? Proszę pomóżcie. uote] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rbit Napisano 1 Września 2011 Autor Udostępnij Napisano 1 Września 2011 http://ww2.bikekatalog.pl/2011/rowery/74/Cannondale.TRAIL.SL.29er/ i to jest chyba to czego szukałem . Jeszce nie widziałem tak idealnie wykonanej ramy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.