Skocz do zawartości

[Rower] Kross Hexagon v4

sruba92

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam ostatnio zastanawiam się nad nowym rowerem. Nie będzie to nic drogiego i super wypasionego. Będę jeździł po ścieżkach leśnych, drogach asfaltowych, wpkiw i takie tam inne.Cenowo najbardziej odpowiada mi kross hexagon v4. Znalazłem dwie oferty które mi odpowiadają na allegro. Tylko teraz potrzebuję rady bo różnią się one osprzętem. Który będzie lepszy?? Proszę o pomoc.

1. http://allegro.pl/kross-hexagon-v4-2011-shimano-acera-najlepszy-hit-i1787689283.html

2. http://allegro.pl/rower-kross-hexagon-v4-19m-2011-licznik-gratis-i1782282373.html

Napisano

wiem że a2 lepszy ale z tego linku którego wysłałeś to rama jest za mała i z kasą też nie bd na takim poziomie

Chyba że się mylę?? mam 176 cm wzrostu 17 calowa rama będzie dobra?

Napisano

Nie powiem Ci na 100% bo musiał byś się przymierzyć do ramki. Ja mam 184cm i śmigam na Krossie Crime 18" i jest dla mnie spoko. Na Twoim miejscu bez zastanowienia brał bym ten rowerek na ramie CUBE'a z linku który Ci wysłałem. Nic lepszego w tej cenie raczej nie dostaniesz a te hexagony na pseudoamorkach i osprzęcie wybij sobie z głowy.

Napisano

Chyba że się mylę?? mam 176 cm wzrostu 17 calowa rama będzie dobra?

Może być odrobinę za krótki, ciężko powiedzieć bez przymierzenia się. Jesteś na granicy 17" i 19". Choć ja bym zaryzykował, bo i tak pewnie nie potrzebujesz typowo sportowej geometrii, więc odrobinę krótsza górna rura nie będzie przeszkadzać, a osprzetowo jest zdecydowanie lepszy od tego V4.

Napisano

Nemo gdy to pisałem nie było jeszcze wiadomo ile kolega ma wzrostu. Dlaczego uważasz że CUBE to lipa? Ramka jak najbardziej ok pod ewentualną przyszłą rozbudowę, osprzęt też niczego sobie (jak za taką cenę oczywiście).

Napisano

Jest rowerem ale na mocno przeciętnym osprzęcie. Jak chcesz koniecznie nowy to bierz tego levela a2 który "wciąga nosem" hexagona. Tak jak pisał Fenthin rama nawet jeśli będzie bardzo delikatnie za krótka, a roweru będziesz używać amatorsko a nie mocno sportowo, to nawet nie zwrócisz na to uwagi :thumbsup:

Napisano

Ale bez przesady.. sam mam około 175 i jazda na 17" w dłuższe trasy była dość uciążliwa. Teraz mam 19" ii mniejszej na pewno bym nie wybrał

Napisano

Rama ramie nie równa, człowiek człowiekowi też nie. Doradzać możemy wiele, a i tak dopóki nie usiądziesz i nie pojeździsz to się nie dowiesz, czy ramka jest dla Ciebie dobra.

Napisano

Ja siedziałem na Hexagonie 19" kumpla taki jak nemo2009 podał linka i mi pasowała wielkość więc taką wziąłem, ale też się go nie opłaca bo w tej samej cenia ma Kandsa, który ma lepszy amorek, napęd i hamulce.

Napisano

sebaxgh jak sprawują się te tarczówki ?? i w ogóle. to mało znana mi ta firma kands... jest to coś porównywalnego z krossem?

kamiss nie wiem czy trasy ponad 100km to amatorska jazda. na razie na swoim starym krosie no name który się rozsypuje jeżdżę trasy ok 50 km i jest to dosyć uciążliwe i za krótkie dystanse.

rozważam te dwa:

http://allegro.pl/1300-wypas-alu-z-tarczowymi-na-alivio-tektro-19-i1782364812.html

http://www.mudserwis.com/kross-2011-hexagon-v4-p-1406.html

jeżeli coś jeszcze wpadnie w tym temacie pooglądam. A potem bd wybierać ;]

Napisano

Najtańsze tarcze są, żeby nie używać innych słów, nic nie warte. I nadal optuję za Levelem.

@sebaxgh Ja mam 174cm, HT 17" i fulla 18". Każdy ma kompletnie inną geometrię, a mimo to oba są wygodne. Rozmiar rozmiarowi nie równy. A Kands może i ma podobny osprzęt do Levela, ale rama Levela zdecydowanie mocno na plus.

@kamis1987 Cube to lipa, bo wygląda na mocno wyeksploatowany (wystarczy spojrzeć na widelec), a sama rama ma już pewnie za sobą kilka lat użytkowania (LTD5 w 2006r. już nie było). Poza tym osprzętowo odbiega od Levela, który jest w tej samej cenie.

Napisano

no ale ten level ma ponoć pseudo amorki, a takich bym nie chciał. Już takie miałem i po pół roku się zaczęły sypać.

Napisano

Pseudoamortyzator to jest w V4 (choć nie jest to aż taki szajs jak jakiś Zoom). W Levelu jest XCR LO, więc ma tłumik, dlatego można to już nazwać amortyzatorem. Oczywiście budżetowym, bo chociażby do takiego Epicona czy Tory nie ma startu, no ale jednak.

W Kandsie zależy jak trafisz. XCT i XCM to marne widelce. Czasem trafi się egzemplarz z XCR.

Napisano

W moim no name rowerze mam tarczówki chyba za 10 zł. Zalane olejem rozlatujące się ale i tak są dobre. Mnie takie tarczówki jak są w kandsie wystarczą w zupełności. Ten Kands za te cenę i do mojej jazdy chyba najlepiej się nada. Nie przepadam za v-brekami. Dlatego te tanie tarczówki w kandsie to duży plus dla mnie.

Napisano

Po co, dla lansu? To jedyny plus tanich tarcz.

Każdy robi z własnymi pieniędzmi to, co uważa za stosowne. Ja tylko mogę podrzucić Ci najlepsze rozwiązanie. Ale to Ty decydujesz. Jeśli jesteś bardzo zdecydowany na tego Kandsa to i tak go kupisz bez względu na to, co powiemy. Najwyżej później będziesz (lub nie) żałował, że nie podjąłeś innej decyzji. Tyle.

Napisano
Najtańsze tarcze są, żeby nie używać innych słów, nic nie warte.

Tektro Novela to nie są najtańsze tarczówki.. używałeś ich że mówisz że są nic nie warte ? Na pewno lepsze od tych dość lipnych vałek w Levelu (które miałem w starym rowerze.

W kandsie jest amortyzator XCR

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...