QWEY564 Napisano 12 Czerwca 2008 Autor Napisano 12 Czerwca 2008 to ja coś napiszę... dzisiaj(a dokładniej to wczoraj) mój wheeler został uzbrojony w XT Shadow... do tego korba Deore ze zintegrowaną osią, LX na przód wszystko nasmarowane, polikwidowane luzy w SPDałach, linki, nowe klocki hamulcowe, konusy w piastach i takie tam... rower śmiga jak nówka(poza porysowaną ramą ) Wrzucę może jakieś fotki jutro żeby wzbogacić ten wątek... Jeszcze tylko spinka na łańcuch... sprzedawca w sklepie twierdził że 8szimanowskiej nie zepną spinką bo do tego są tylko piny specjalne... :/ tak więc sytuacja się powtarza i będę musiał poszukać samemu jakiejś spinki kompatybilnej... srebrna SRAMa podpasuje? może KMC(wydaje się być uniwersalna)?? Łańcuch to LX pod ósemkę.
Mod Team bogus Napisano 13 Czerwca 2008 Mod Team Napisano 13 Czerwca 2008 Widzę Mateuszu, że mamy podobne napędy.
QWEY564 Napisano 13 Czerwca 2008 Autor Napisano 13 Czerwca 2008 Ty masz XT ze średnim wózkiem, czy z długim? Fotki: Do zmiany w najbliższym czasie: opony(do lipca powinna być Karma + slicki jakieś), siodło i okolice(in progress) no i muszę pomyśleć nad kokpitem(mostek-kiera... na razie nie narzekam ale może okazać się że uda sie wykombinować coś jeszcze wygodniejszego)... a przy przypływie gotówki amortyzator... na koła tez kiedyś przyjdzie czas ale na razie muszą mi wystarczyć te co mam... pozdrower
Mod Team bogus Napisano 13 Czerwca 2008 Mod Team Napisano 13 Czerwca 2008 Ja mam długi, ale nie na 100%. A ty? Jeśli możesz zmierz odległość pomiędzy środkami kółek.
QWEY564 Napisano 13 Czerwca 2008 Autor Napisano 13 Czerwca 2008 ok 7cm o kurczę... tak teraz patrzę na fotki XT z neta... i wychodzi mi na to że mam średni(a miał być długi!!) o_O Bikestacja się pomyliła?? porównaj moją fotkę z tą: http://www.xtrabike.webd.pl/catalog/produc...products_id=427 różnicę widać gołym okiem... :/
Mod Team bogus Napisano 13 Czerwca 2008 Mod Team Napisano 13 Czerwca 2008 U mnie też jest jakieś 7 cm. Może ktoś jest pewny, że ma długi wózek. Wtedy zmierzyłby ile on ma. Choć wydaje mi się, że te 7 cm to jest długi wózek. Średni ma chyba 5,5 cm.
QWEY564 Napisano 13 Czerwca 2008 Autor Napisano 13 Czerwca 2008 jak by taki istniał to krótki by miał pewnie 5,5... długi może mieć coś ok 8-10cm... :/ jak będziesz coś więcej wiedział daj tutaj info koniecznie... ja zaraz pójdę sprawdzić jak działa ten mój XT na największych koronkach.
Mod Team bogus Napisano 13 Czerwca 2008 Mod Team Napisano 13 Czerwca 2008 Mój działa bardzo dobrze. nic się nie dzieje, a też mam ośmiobiegowy napęd.
QWEY564 Napisano 13 Czerwca 2008 Autor Napisano 13 Czerwca 2008 ale ja mam "dziką" kasetę no nic zobaczymy...
QWEY564 Napisano 20 Czerwca 2008 Autor Napisano 20 Czerwca 2008 Witam, mam pytanie do klubowiczów -najlepiej użytkowników Pro1900, 1901zx, Pro2900 lub "niższych modeli"... Chodzi o tajemnicze koła na piastach Quando, szprychach oznaczonych jako "Z" lub "N", i niezidentyfikowanych jeszcze przeze mnie obręczy... Mianowicie: wybieram się na dłuższy wypad moim rowerem(już jako tako zrobiłem mu przegląd, kompleksowe smarowanie itd) i chciałem go obciążyć sakwami(co do wyboru sakw to już inna historia)... Zastanawiam się jakie obciążenia zniosły wasze seryjne koła, ile mają/miały przebiegu, ile ważycie + jak(ewentualnie) ciężkie sakwy do niego przytroczyliście... Gdzieś wyczytałem opinię że "te" szprychy lubią pękać pod obciążeniem, myślałem że to jakiś wyjątek, bo dotychczas sporo katowałem rower w terenie, schody, krawężniki, korzenie, krótkie loty;) i nic się nie działo -no może raz rozsypała się piasta(wypadły kulki) jak bawiłem się w jazdę na kole ale to był sporadyczny przypadek.. ważę ok 70kg i zastanawiam się czy moje koła wytrzymają jazdę szosą z pełnymi sakwami... Niby powinno wszystko być OK, przecież ludzie uprawiali turystykę i na starych Rometach i innych wynalazkach ale ostatnio po wycentrowaniu(profilaktycznym -bo bicie było niewielkie) wybrałem się w 200km wycieczkę... nic nie pykało wszystko było OK, 2 dni później pojechałem na kolejną wycieczkę(trochę ponad 100km) i już na 30km po glebie przy prędkości 0km/h (SPD się zapiekły) zobaczyłem że mam pękniętą szprychę + krzywe koło... zaraz zabieram się za wymianę ale męczy mnie świadomość że mogą zacząć pękać kolejne.. Stąd pytanie: ile wasze kółka wytrzymały?? pzdr PS bogus92 już znasz wymiary wózków XT??
Dinsdale Napisano 28 Czerwca 2008 Napisano 28 Czerwca 2008 ja na seryjnym kole tylnym z piastą Quando z Wheelera 600ZX (niższego modelu niż wymienione, więc raczej trudno się spodziewać żeby koło w czymkolwiek przewyższało twoje) przejeździłem prawie 2 lata robiąc plus minus około 10000km, zanim pękła pierwsza szprycha (tyle że było to dość daleko od domu i podczas prób skorygowania bicia pękła zaraz następna , ale udało się podcentrować i dojechać bez odpinania hamulca). w międzyczasie rok wcześniej zaliczyłem wyprawę z sakwą po Pomorzu (myślę że ok. 250km) i nic się nie stało ani z obręczą ani ze szprychami. Nie wiem ile ważyła sakwa, ale trochę w nią napakowałem, do tego nie najlżejszy plecak i ja +/- 75-80kg
Mod Team bogus Napisano 28 Czerwca 2008 Mod Team Napisano 28 Czerwca 2008 Mateuszu niestety nic nie wiem o wózku w XT. Zabiel z forum miał mi zmierzyć i napisać. Co do koła to o które dokładnie ci chodzi? Ono ma mocowanie pod tarcze czy nie? U moich rodziców mam koła na piastach Wheeler (prawdopodobnie to Quando). Obręcz z tego co się orientyję to Rigida, model chyba s2000. Jeszcze mam swoje stare kółka o których mogę też coś napisać, piasty też Wheeler (Quando), szprychy NN, a obręcz Jalco, czyba X320.
QWEY564 Napisano 28 Czerwca 2008 Autor Napisano 28 Czerwca 2008 już wiem wszystko a propos tego wózka... XT średni wózek- ok 7cm XT długi wózek- ok 10cm czyli obaj mamy wersje ze średnim A jutro mój rowerek przechodzi test bojowy objuczony sakwami ze "sztucznym balastem"... przygotowania do wyjazdu nad Bałtyk w ostatniej fazie przygotowań...
Mod Team bogus Napisano 29 Czerwca 2008 Mod Team Napisano 29 Czerwca 2008 Czyli bardzo dobrze. Krótszy wózek to mniej problemów z gałęziami, korzeniami czy kamieniami. Ponoć to też szybsza zmiana przełożeń niż przy długim wózku.
QWEY564 Napisano 29 Czerwca 2008 Autor Napisano 29 Czerwca 2008 ...a długi to podobno lepsze napięcie łańcucha i większa pojemność
Mod Team bogus Napisano 29 Czerwca 2008 Mod Team Napisano 29 Czerwca 2008 ...większa pojemność to racja, ale na dużych przekosach nie powinno się jeździć, a z tym lepszym napięciem łańcucha to bym się kłócił...
Mod Team bogus Napisano 29 Czerwca 2008 Mod Team Napisano 29 Czerwca 2008 No racja FiFi. Od razu jak się dowiedziałem to zmieniłem wagę w rozpisce w Excelu. Za niedługo mój rowerek trafi do rankingu na FR, wagi mam z pewnych źródeł, bo własnej wagi nie mam. Rowerek trafi z wagą 12416g. trochę więcej niż zakładałem, ale i tak jestem zadowolony.
MM85 Napisano 6 Lipca 2008 Napisano 6 Lipca 2008 Ja też mam rower firmy Wheeler 6000 rower ma trochę lat. Jak na tak długi czas rower Bardzo wytrzymały.
Smoko Napisano 22 Października 2008 Napisano 22 Października 2008 się dołączę , a co mi tam witam wszystkich wheelerowiczów Model chyba tutaj jeszcze nie poruszany Rama Wheeler buddy 02 (2004) 15" Amortyzator Marzocchi Mz Comp 100mm Stery Ritchey Zero Logic Pro Press Fit Zacisk siodła Sunn Mostek Wheeler Buddy Kierownica Wheeler Risebar Buddy Chwyty Dartmoor shadow Klamkomanetki shimano deore Siodło dartmoor player Sztyca Wheeler pro aluminium Pedały Ns pancake Hamulec przód BB5 203mm Tarcza przód avid 203mm Hamulec tył Deore V-brake Klocki ham.tył BBB Pancerze Jagwire carbon look Linki no nameNAPĘD Korba Shimano Deore - już bardzo nie długo wymiana na Truvativa Kaseta Shimano CS-HG50-9 - jak wyżej tyle że PG - 950 Suport będzie komplet to korby Truvativa Łańcuch PG-951 Przerzutka przód deore Przerzutka tył Shimano LXKOŁA Piasta Przód Novatec 042SB Obręcz Przód Alex Rims DM24 Piasta Tył Deore Fh-M510 Obręcz Tył Alex Rims DM24 Szprychy dt Champion Black Opony Tioga Yellow Kirin 2.3 Dętka no name 1,95x2.10 Zaciski Novatec pozdr
QWEY564 Napisano 22 Października 2008 Autor Napisano 22 Października 2008 ŁOŁ!!! Świeża krew. ...po 3 miesiącach coś się ruszyło... Twój rower będzie chyba pierwszym "grawitacyjnym" w klubie... Gorąco zachęcam do spamowania tutaj: co do roweru przybyło, a co z niego ubyło; do wrzucania nowych zdjęć itp... może uda się trochę rozruszać ten wątek;) pokój!
Smoko Napisano 23 Października 2008 Napisano 23 Października 2008 no tak właśnie zauważyłem że tutaj prawie same "Pro`sy" występują, ale pierwsze koty za płoty. Dzisiaj kupiłem Nowego"bike action" i jest w nim test roweru Wheeler Hornet 20. W specyfikacji jest kaseta taka sama jak jest u mnie, czyli CS HG-50 9. Niby rower za 7699, ale czy kaseta nie jest zbyt "nisko gatunkowa" jak na taką cenę? Kwestia teraz czy kupić Srama czy może sh*tmanosa Ceny podobne, skłaniałem się do srama bo mi tak pare osób poleciło.. co o tym myślicie? Nie trzeba będzie z tej okazji zmienić tylnej przerzutki? Wszędzie piszą że "rekomendowane do grup SX5, SX4, 3.0 " pzdr
Mod Team bogus Napisano 23 Października 2008 Mod Team Napisano 23 Października 2008 Witamy w gronie. Przerzutki nie musisz zmieniać. Osobiście nigdy już nie kupię kaset Srama.
QWEY564 Napisano 23 Października 2008 Autor Napisano 23 Października 2008 Smoko... zrób sobie single speeda i ciesz się bezawaryjnością swoją drogą gdzie jeździsz i jaki styl jazdy preferujesz??? naklejka na ramie sugerowałaby ursynowski pagórek...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.