Skocz do zawartości

Wheeler Team

QWEY564

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

to ja coś napiszę... dzisiaj(a dokładniej to wczoraj) mój wheeler został uzbrojony w XT Shadow... do tego korba Deore ze zintegrowaną:( osią, LX na przód wszystko nasmarowane, polikwidowane luzy w SPDałach, linki, nowe klocki hamulcowe, konusy w piastach i takie tam... rower śmiga jak nówka(poza porysowaną ramą :D)

Wrzucę może jakieś fotki jutro żeby wzbogacić ten wątek...

Jeszcze tylko spinka na łańcuch... sprzedawca w sklepie twierdził że 8szimanowskiej nie zepną spinką bo do tego są tylko piny specjalne... :/ tak więc sytuacja się powtarza i będę musiał poszukać samemu jakiejś spinki kompatybilnej... srebrna SRAMa podpasuje? może KMC(wydaje się być uniwersalna)?? Łańcuch to LX pod ósemkę.

Napisano

Ty masz XT ze średnim wózkiem, czy z długim?

Fotki:

darmowy_katalog_zdjec_rowerowych.jpg

darmowy_katalog_zdjec_rowerowych.jpg darmowy_katalog_zdjec_rowerowych.jpg darmowy_katalog_zdjec_rowerowych.jpg

Do zmiany w najbliższym czasie: opony(do lipca powinna być Karma + slicki jakieś), siodło i okolice(in progress) no i muszę pomyśleć nad kokpitem(mostek-kiera... na razie nie narzekam ale może okazać się że uda sie wykombinować coś jeszcze wygodniejszego)... a przy przypływie gotówki amortyzator... na koła tez kiedyś przyjdzie czas ale na razie muszą mi wystarczyć te co mam...

pozdrower

• Mod Team
Napisano

U mnie też jest jakieś 7 cm.

Może ktoś jest pewny, że ma długi wózek.

Wtedy zmierzyłby ile on ma.

Choć wydaje mi się, że te 7 cm to jest długi wózek.

Średni ma chyba 5,5 cm.

Napisano

jak by taki istniał to krótki by miał pewnie 5,5... długi może mieć coś ok 8-10cm... :/

jak będziesz coś więcej wiedział daj tutaj info koniecznie... ja zaraz pójdę sprawdzić jak działa ten mój XT na największych koronkach.

Napisano

Witam, mam pytanie do klubowiczów -najlepiej użytkowników Pro1900, 1901zx, Pro2900 lub "niższych modeli"...

Chodzi o tajemnicze koła na piastach Quando, szprychach oznaczonych jako "Z" lub "N", i niezidentyfikowanych jeszcze przeze mnie obręczy...

Mianowicie: wybieram się na dłuższy wypad moim rowerem(już jako tako zrobiłem mu przegląd, kompleksowe smarowanie itd) i chciałem go obciążyć sakwami(co do wyboru sakw to już inna historia)... Zastanawiam się jakie obciążenia zniosły wasze seryjne koła, ile mają/miały przebiegu, ile ważycie + jak(ewentualnie) ciężkie sakwy do niego przytroczyliście...

Gdzieś wyczytałem opinię że "te" szprychy lubią pękać pod obciążeniem, myślałem że to jakiś wyjątek, bo dotychczas sporo katowałem rower w terenie, schody, krawężniki, korzenie, krótkie loty;) i nic się nie działo -no może raz rozsypała się piasta(wypadły kulki) jak bawiłem się w jazdę na kole ale to był sporadyczny przypadek.. ważę ok 70kg i zastanawiam się czy moje koła wytrzymają jazdę szosą z pełnymi sakwami...

Niby powinno wszystko być OK, przecież ludzie uprawiali turystykę i na starych Rometach i innych wynalazkach ale ostatnio po wycentrowaniu(profilaktycznym -bo bicie było niewielkie) wybrałem się w 200km wycieczkę... nic nie pykało wszystko było OK, 2 dni później pojechałem na kolejną wycieczkę(trochę ponad 100km) i już na 30km po glebie przy prędkości 0km/h (SPD się zapiekły) zobaczyłem że mam pękniętą szprychę + krzywe koło... zaraz zabieram się za wymianę ale męczy mnie świadomość że mogą zacząć pękać kolejne..

Stąd pytanie: ile wasze kółka wytrzymały??

pzdr

PS bogus92 już znasz wymiary wózków XT??

• 2 tygodnie później...
Napisano

ja na seryjnym kole tylnym z piastą Quando z Wheelera 600ZX (niższego modelu niż wymienione, więc raczej trudno się spodziewać żeby koło w czymkolwiek przewyższało twoje) przejeździłem prawie 2 lata robiąc plus minus około 10000km, zanim pękła pierwsza szprycha (tyle że było to dość daleko od domu i podczas prób skorygowania bicia pękła zaraz następna :) , ale udało się podcentrować i dojechać bez odpinania hamulca). w międzyczasie rok wcześniej zaliczyłem wyprawę z sakwą po Pomorzu (myślę że ok. 250km) i nic się nie stało ani z obręczą ani ze szprychami. Nie wiem ile ważyła sakwa, ale trochę w nią napakowałem, do tego nie najlżejszy plecak i ja +/- 75-80kg

• Mod Team
Napisano

Mateuszu niestety nic nie wiem o wózku w XT.

Zabiel z forum miał mi zmierzyć i napisać.

Co do koła to o które dokładnie ci chodzi?

Ono ma mocowanie pod tarcze czy nie?

U moich rodziców mam koła na piastach Wheeler (prawdopodobnie to Quando).

Obręcz z tego co się orientyję to Rigida,

model chyba s2000. :)

Jeszcze mam swoje stare kółka o których mogę też coś napisać,

piasty też Wheeler (Quando), szprychy NN, a obręcz Jalco, czyba X320.

Napisano

już wiem wszystko a propos tego wózka...

XT średni wózek- ok 7cm

XT długi wózek- ok 10cm

czyli obaj mamy wersje ze średnim :P

A jutro mój rowerek przechodzi test bojowy objuczony sakwami ze "sztucznym balastem"... przygotowania do wyjazdu nad Bałtyk w ostatniej fazie przygotowań... :)

• Mod Team
Napisano

Czyli bardzo dobrze. :P

Krótszy wózek to mniej problemów z gałęziami,

korzeniami czy kamieniami.

Ponoć to też szybsza zmiana przełożeń niż przy długim wózku.

• Mod Team
Napisano

...większa pojemność to racja,

ale na dużych przekosach nie powinno się jeździć,

a z tym lepszym napięciem łańcucha to bym się kłócił... ;)

• Mod Team
Napisano

No racja FiFi.

Od razu jak się dowiedziałem to zmieniłem wagę w rozpisce w Excelu.

Za niedługo mój rowerek trafi do rankingu na FR,

wagi mam z pewnych źródeł, bo własnej wagi nie mam.

Rowerek trafi z wagą 12416g.

trochę więcej niż zakładałem,

ale i tak jestem zadowolony.

Napisano

Ja też mam rower firmy Wheeler 6000 rower ma trochę lat. Jak na tak długi czas rower Bardzo wytrzymały.

0e91c9f7a5db4377m.jpg

• 3 miesiące temu...
Napisano

się dołączę , a co mi tam :whistling:

witam wszystkich wheelerowiczów :rolleyes:

Model chyba tutaj jeszcze nie poruszany :rolleyes:

p1100122vp5.th.jpg

• Rama Wheeler buddy 02 (2004) 15"
  • Amortyzator Marzocchi Mz Comp 100mm
  • Stery Ritchey Zero Logic Pro Press Fit
  • Zacisk siodła Sunn
  • Mostek Wheeler Buddy
  • Kierownica Wheeler Risebar Buddy
  • Chwyty Dartmoor shadow
  • Klamkomanetki shimano deore
  • Siodło dartmoor player
  • Sztyca Wheeler pro aluminium
  • Pedały Ns pancake
  • Hamulec przód BB5 203mm
  • Tarcza przód avid 203mm
  • Hamulec tył Deore V-brake
  • Klocki ham.tył BBB
  • Pancerze Jagwire carbon look
  • Linki no name
    NAPĘD
  • Korba Shimano Deore - już bardzo nie długo wymiana na Truvativa :rolleyes:
  • Kaseta Shimano CS-HG50-9 - jak wyżej tyle że PG - 950
  • Suport będzie komplet to korby Truvativa
  • Łańcuch PG-951
  • Przerzutka przód deore
  • Przerzutka tył Shimano LX
    KOŁA
  • Piasta Przód Novatec 042SB
  • Obręcz Przód Alex Rims DM24
  • Piasta Tył Deore Fh-M510
  • Obręcz Tył Alex Rims DM24
  • Szprychy dt Champion Black
  • Opony Tioga Yellow Kirin 2.3
  • Dętka no name 1,95x2.10
  • Zaciski Novatec

pozdr

Napisano

ŁOŁ!!!

Świeża krew.

...po 3 miesiącach coś się ruszyło... :whistling:

Twój rower będzie chyba pierwszym "grawitacyjnym" w klubie...

Gorąco zachęcam do spamowania tutaj: co do roweru przybyło, a co z niego ubyło; do wrzucania nowych zdjęć itp... może uda się trochę rozruszać ten wątek;)

pokój!

Napisano

no tak właśnie zauważyłem że tutaj prawie same "Pro`sy" występują, ale pierwsze koty za płoty.

Dzisiaj kupiłem Nowego"bike action" i jest w nim test roweru Wheeler Hornet 20. W specyfikacji jest kaseta taka sama jak jest u mnie, czyli CS HG-50 9. Niby rower za 7699, ale czy kaseta nie jest zbyt "nisko gatunkowa" jak na taką cenę?

Kwestia teraz czy kupić Srama czy może sh*tmanosa :D Ceny podobne, skłaniałem się do srama bo mi tak pare osób poleciło.. co o tym myślicie? Nie trzeba będzie z tej okazji zmienić tylnej przerzutki? Wszędzie piszą że "rekomendowane do grup SX5, SX4, 3.0 "

pzdr

Napisano

Smoko... zrób sobie single speeda i ciesz się bezawaryjnością :D

swoją drogą gdzie jeździsz i jaki styl jazdy preferujesz???

naklejka na ramie sugerowałaby ursynowski pagórek...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...